Bij het nieuwe zwembad in het Van Tuyllpark is er ook ruimte voor een kunstwerk. De projectgroep, bestaande uit gebruikers, inwoners en adviseurs van de gemeente, heeft gezamenlijk een opdracht geschreven waaraan het nieuwe kunstwerk aan moet voldoen. Gedacht wordt aan een kunsttoepassing in het gebied voor de entree van het zwembad, zodat het goed zichtbaar is voor passanten en bezoekers. Hierbij wordt ook rekening gehouden met wensen vanuit de Toegankelijkheidsraad. Professionele kunstenaars konden zich aanmelden door een curriculum vitae en papieren documentatie op te sturen.

Eind januari 2022 werden 66 portfolio's van kunstenaars gepresenteerd aan de projectgroep Kunst Zwembad, bestaande uit 6 inwoners en gebruikers van het zwembad. Alle mappen werden doorgenomen, want welke kunstenaar maakt werk wat past bij de opdracht? Er werd gezocht naar kunstenaars die goed gebruik kunnen maken van de omgeving bij het nieuwe zwembad, duurzame kunstwerken ontwerpen en die genoeg ervaring hebben. Een hele klus! De projectgroep werd bij hun keuze geholpen door adviseurs.

Na een hele dag lezen, kijken en discussiëren zijn er 3 kunstenaars gekozen: Marcel Smink, het duo Dedden/Keizer en het duo Buij/Groenewoud. Gekozen vanwege hun humoristische werk, de krachtige beelden, kleurrijke ontwerpen en diverse opdrachten die ze hadden uitgevoerd. Deze kunstenaars gaan allemaal 1 schetsidee maken. Na presentatie van deze ideeën zal de projectgroep het meest aansprekende idee kiezen. Dat idee zal worden uitgewerkt tot een ontwerp en daadwerkelijk ook worden uitgevoerd. De verwachting is dat in het voorjaar van 2023 het kunstwerk te bewonderen zal zijn.

De projectgroep bekijkt de portfolio's van kunstenaars.
Inwoners en gebruikers van het zwembad bepalen de plek waar het toekomstige kunstwerk komt .