Op woensdag 15 maart 2023 zijn de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Stemmen voor de Provinciale Staten en waterschappen, is stemmen voor wat u belangrijk vindt voor uw eigen leefomgeving.

Wat doet de provincie?

In het dagelijkse leven merkt u misschien niet veel van de provincie. Toch heeft de provincie veel invloed op de omgeving waar u woont. Waar komt een nieuwe woonwijk, een bedrijventerrein of blijft het natuur? Waar komen nieuwe wegen en fietspaden? Wie gaat het regionale busvervoer doen? Is de lucht, water en grond schoon genoeg? De provincie controleert ook of gemeenten goed met hun geld omgaan. Zodat u op een prettige manier kunt wonen, werken en leuke dingen doen in uw vrije tijd. En de leden van de Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer van ons landelijke parlement.

Wat doet het waterschap?

De waterschappen zorgen voor schoon water in sloten, rivieren en meren. Bijvoorbeeld door rioolwater schoon te maken en vervuilende stoffen uit het water te houden. Ze slaan water op in tijden van droogte en voeren water af als het veel regent. Waterschappen beschermen Nederland ook tegen overstromingen. Dat doen ze door het versterken van de dijken en door ruimte te maken voor water.

Op wie kunt u stemmen?

Een overzicht van alle deelnemende partijen en kandidaten vindt u op de kandidatenlijst. De kandidatenlijst hebben we naar u toegestuurd. Op de volgende websites vindt u meer informatie over de verkiezingen, de provincie en het waterschap.

Stemhulpen

Op de websites van de provincie en de waterschappen vindt u ook digitale stemhulpen. Een stemhulp helpt u met beslissen welke partij en kandidaat het beste bij u past. Op basis van een aantal vragen geeft de stemwijzer aan welke partijen het meest overeenkomen met uw voorkeuren.