Bij het nieuwe zwembad in het Van Tuyllpark komt ook een kunstwerk. Inwoners, vertegenwoordigers van de zwemverenigingen en de gemeente kozen samen voor het ontwerp 4M van Marcel Smink. Op 29 juni 2024 om 10:30 uur zal het kunstwerk onthuld worden door wethouder Wim Blansjaar (kunst en cultuur) tijdens de opening van het zwembad De Watergeus.

Het ontwerp

Het ontwerp van de kunstenaar is een 7 meter hoog beeld van 3 figuren bovenop elkaar. De figuren lijken op elkaar, maar elk figuur heeft een andere houding. De een duikt, de ander zwemt en de derde schaatst of rent. De figuren verwijzen zo speels naar de verschillende sporten die je in het Van Tuyllpark kunt doen. Het beeld is van staal en 'zwembadblauw' van kleur. Het kunstwerk komt ruim voor de trap bij de ingang van het zwembad te staan. U kunt om het beeld heen lopen en u kunt het ook van een afstandje zien. Rondom het kunstwerk komen, op advies van de Toegankelijkheidsraad, attentietegels.

De titel 4M staat niet alleen voor '4 Meter onder NAP', maar ook voor de 4 redenen om te gaan zwemmen. Zwemmen om te overleven, om gezond te blijven, in wedstrijdverband en als spel. Daarnaast bestaat het beeld uit 4 mogelijke houdingen met de samenstelling meegerekend. Tot slot zijn er 4 mensen: de 3 figuren en de kijker.

Inwoners en de zwemvereniging dachten mee

Een groep inwoners en vertegenwoordigers van de zwemverenigingen maakten samen met de gemeente een opdracht met de eisen waar het nieuwe kunstwerk aan moest voldoen. Uit 66 professionele kunstenaars koos de projectgroep 3 kunstenaar uit voor het maken van een idee. Het schetsontwerp van kunstenaar Marcel Smink maakte de meeste indruk op de projectgroep.

Kunstwerk 4M krijgt vorm. Foto: Marcel Smink
Projectgroep bezoekt de werkplaats waar het kunstwerk gemaakt wordt. Foto: gemeente Zoetermeer
Definitief ontwerp 4M ©Marcel Smink
Collage schetsidee 4M ©Marcel Smink
De projectgroep bekijkt de portfolio's van kunstenaars.
Inwoners en gebruikers van het zwembad bepalen de plek waar het toekomstige kunstwerk komt .