Coronavirus: informatie voor ondernemers

Home > Ondernemers > Coronavirus: informatie voor ondernemers

Coronavirus: informatie voor ondernemers

RSS

Beste ondernemers. De coronacrisis en de getroffen maatregelen hebben grote invloed op de nationale en lokale economie en op ons dagelijks leven. Er komt veel op u af en er wordt een sterk beroep gedaan op uw creativiteit en doorzettingsvermogen.

Informatie Tijdelijke Ondersteuning in Noodzakelijke Kosten (TONK)

Bent u op zoek naar informatie over de Tijdelijke Ondersteuning in Noodzakelijke Kosten (TONK) dan kunt u via www.zoetermeer.nl/tonk meer informatie vinden. Vanaf 6 april staat daar een link naar het aanvraagformulier.

De coronacrisis: het huidige pakket maatregelen wordt verlengd tot en met 20 april 2021

Zie hier het complete overzicht met de maatregelen.

Avondklok

Het blijft steeds langer licht. Daarom gaat vanaf woensdag 31 maart de avondklok een uur later in. Dit betekent dat vanaf dat moment iedereen tussen 22.00 uur 's avonds en 4.30 uur 's ochtends binnen blijft. Winkels die vooral levensmiddelen verkopen, mogen dan open zijn tot 21.45 uur. Dit geldt voor bijvoorbeeld supermarkten en afhaallocaties van eet- en drinkgelegenheden.

Forse uitbreiding steun- en herstelpakket (21 januari 2021)

Het kabinet heeft op 21 januari een forse uitbreiding van het steunpakket voor banen en economie aangekondigd. Het kabinet voert nu ook een regeling in voor starters die tussen 1 januari en 30 juni 2020 een bedrijf zijn begonnen.

De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal van 2021 en betreft:

 • TVL
 • Voorraadvergoeding detailhandel
 • Starters
 • NOW en Tozo
 • Evenementen
 • Belastingmaatregelen
 • Overige maatregelen (waaronder: Time Out Arrangement, amateursport, ijsbanen en zwembaden, studenten en land- en tuinbouw)

Meer informatie: www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/01/21/forse-uitbreiding-steun--en-herstelpakket

 • Open brief van wethouder Iedema aan ondernemers in de Zoetermeerse winkelgebieden

  Er komt veel op u af en er wordt een sterk beroep gedaan op uw doorzettingsvermogen en overlevingsvermogen.

  Lees meer
 • Oproep aan werkgevers van wethouder Iedema

  Beste werkgevers van Zoetermeer, het zijn moeilijke tijden, ook voor u als werkgever, maar alleen samen kunnen we het aantal besmettingen omlaag krijgen, maar daar moeten we samen aan werken. Daarvoor doe ik als wethouder van economische zaken van de gemeente een dringend beroep op u om uw werknemers, daar waar het kan zo veel mogelijk thuis te laten werken.

  Lees meer
 • Nederland van 15 december tot ten minste 2 maart in strengste lockdown tot nu toe

  Onder andere musea en theaters, pretparken en dierentuinen, casino's en sauna's, accommodaties voor binnensport, horeca en horecavoorzieningen van hotels zijn dicht. Ook winkels zoals kledingwinkels, schoenenwinkels, sieradenwinkels en hobbywinkels zijn gesloten. Daarmee probeert het kabinet de contacten zo veel mogelijk te beperken.

  Lees meer
 • Zelfstandig ondernemers krijgen langer de tijd om coronalening af te lossen

  Als u eerder dit jaar één of meerdere lening(en) bedrijfskapitaal in het kader van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) ontvangen heeft van de gemeente Zoetermeer, dan hebben wij u in de toekenningsbrief laten weten dat de aflossing per 1 januari 2021 start. Daarnaast heeft u, als u vóór december 2020 een lening bedrijfskapitaal heeft ontvangen, in de week van 9 december 2020 een vooraankondiging ontvangen over de start van de betalingen van de rente en aflossing per 1 januari 2021. Dit is veranderd.

  Lees meer
 • Videoboodschap wethouder Iedema en wethouder Van Driel

  In deze videoboodschap steken wethouder Iedema en wethouder Van Driel ondernemers van Zoetermeer een hart onder riem vanwege de strenge maatregelen van de gedeeltelijke lockdown. Zij roepen inwoners op om de ondernemers door deze periode heen te helpen door zich aan de maatregelen te houden en door lokaal te winkelen en bestellen.

  Lees meer
 • Hoe ondersteunt de gemeente ondernemers?

  Er zijn verschillende landelijke en lokale maatregelen waar u als ondernemer gebruik van kunt maken. Bekijk het overzicht.

  Lees meer
 • Waar kan ik als zelfstandige ondernemer terecht bij acute financiële problemen?

  U kunt in aanmerking komen voor de 'Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers' (Tozo). Deze regeling is verlengd tot 1 juli 2021. Van 1 april tot 1 juli 2021 geldt Tozo 4.

  Lees meer
 • Hoe helpt de gemeente horeca-ondernemers?

  Als gevolg van het aantal besmettingen moeten sociale contacten zoveel mogelijk beperkt worden. Daarom is de horeca gesloten sinds half oktober. Ook de meeste evenementen zijn verboden.

 • Ontheffing Tijdelijk wet maatregelen COVID-19

  De burgemeester kan bij hoge uitzondering voor bijzondere individuele situaties een ontheffing verlenen van een paar geldende coronamaatregelen. U kunt hierbij denken aan activiteiten met een grotere groepsgrootte of een openstelling van een publieke ruimte, die anders dicht moet blijven. U kunt hiervoor een ontheffing aanvragen.

 • Welke maatregelen neemt de Rijksoverheid voor ondernemers?

  De Rijksoverheid neemt landelijke maatregelen om de impact op ondernemingen te beperken. Uitgebreide toelichting over de regelingen voor ondernemers vindt u bij het coronaloket van de KvK of de Rijksoverheid. We raden deze bronnen aan voor de meest actuele informatie.

  Lees meer
 • Overige veelgestelde vragen

  Vragen over Belastingdienst, compensatie voor omzetverlies, extra bedrijfskrediet of coaching? Lees er hier meer over.

  Lees meer
 • Waar vind ik aanvullende informatie?

  Op zoek naar meer informatie? Bekijk het overzicht.

  Lees meer

Ter Zake Het Ondernemershuis

Markt 3, 2711 CZ Zoetermeer
telefoon: 14 079
e-mail: info@tzho.nl
website: www.tzho.nl