Ook dit jaar kan de nieuwjaarsvoorstelling- en receptie van de gemeente Zoetermeer helaas door de coronamaatregelen niet doorgaan. De nieuwjaarstoespraak van burgemeester Michel Bezuijen is ook dit jaar daarom digitaal te lezen, te zien en te luisteren via een videoboodschap.

Beste Zoetermeerders,

De tijd vliegt. Zo zitten we nog rond de kerstboom en doen we ons tegoed aan oliebollen en appelflappen. En zo is het alweer enkele dagen geleden dat het nieuwe jaar is begonnen. Natuurlijk wil ik u daarom allereerst een heel mooi en fijn 2022 wensen. Ik hoop dat het een geweldig jaar wordt, vol gezondheid en geluk, voor u en iedereen die u dierbaar is. Heeft u al plannen en misschien wel wensen? Het kan iets kleins zijn of juist iets dat zó groot is, dat het misschien wel bij een droom zal blijven. Je weet het maar nooit. Want de tijd vlíégt niet alleen, maar kan ook verrassingen met zich meebrengen. 

Wie had een jaar geleden kunnen voorspellen dat de afgelopen jaarwisseling voor de tweede keer op rij zo anders dan anders zou zijn? Het was opnieuw een avond zonder feesten en een vuurwerkverbod. Of nu ja, ik heb toch nog heel wat knallen gehoord en vuurpijlen de lucht zien inschieten. Dat zal bij u niet anders zijn geweest. De brandweer rukte 54 keer uit om vuren te blussen. De ambulancedienst kwam 59 keer in actie. En de politie moest 28 keer optreden vanwege vernielingen en incidenten met vuurwerk. Aan het Bijhouwerlommer brak kort na middernacht brand uit op het dak van een eengezinswoning. Gelukkig raakte er niemand gewond, maar de schok bij de bewoners was er niet minder om. Zo wil je het nieuwe jaar niet beginnen. Aan de Pilatusdam richtte een brand veel schade aan in een kapsalon. Er is die avond zwaar vuurwerk naar handhavers gegooid, er zijn aanhoudingen verricht en de voorruit van een politievoertuig is vernield. Waarom is dat nodig? Het is toch niet normaal dat we zó veel inzet moeten plegen voor wat een leuk en geweldig feest moet zijn.

Voor alle vrouwen en mannen die zich voor onze veiligheid hebben ingezet, heb ik grote bewondering. Ik wil dan ook complimenten maken aan de politie, de brandweer, het ambulancepersoneel, de handhavers, de andere hulpdiensten… en aan natuurlijk de vele harde werkers in zowel de ziekenhuizen als de zorginstellingen in onze regio. Niet alleen op oudejaarsnacht, maar altíjd staan zij klaar. Al deze kanjers zijn wij veel dank verschuldigd. Dit geldt ook voor de vele vrijwilligers in onze stad die zulk waardevol werk voor hun rekening nemen. Zij allen verdienen een pluim. 

Net als u ben ook ik benieuwd wat ons in 2022 te wachten staat. Eén ding staat vast. Dat is dat corona ons leven nog wel even blijft beheersen. Wees voorzichtig. Wees er voor elkaar. Heel belangrijk is ook, dat we moed blijven houden. Denk niet aan wat níét kan, maar kijk naar wat we nog wél kunnen. En dat is heel wat, heeft u zich dat wel gerealiseerd? Want het leven gaat door. Natúúrlijk gaat het leven door. Er staat genoeg te gebeuren. 

In maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dan is het aan ú om uw stem te laten horen. We houden dan ook het referendum over het al veelbesproken afvalbeleid. Het lijkt me mooi als we daarna weer eens een geweldig evenement organiseren, waarbij we, net als voorheen, elkaar weer kunnen ontmoeten. Ik denk dan aan iets als een nieuwjaarsvoorstelling, maar dán net voor de zomer. Het zou meteen een moment kunnen zijn waarop u met het dan nog gloednieuwe gemeentebestuur kunt kennismaken. Of dat gaat lukken? We zullen zien, we gaan het zeker proberen!

Al eerder, namelijk in de loop van deze maand verwachten we de eersten van in totaal vijfhonderd statushouders en asielzoekers die in onze leegstaande gevangenis neerstrijken. Dat is nogal een operatie. We doen er alles aan om deze in goede banen te leiden. Met zorg en aandacht voor de vluchtelingen en natuurlijk voor ú, als inwoners en ondernemers van onze stad.

In Zoetermeer blijven we ook op andere manieren aan de weg timmeren. Zelfs bijna letterlijk, want we werken volop mee aan tal van bouwplannen om iets aan de woningnood te doen. Voor onze jongeren en jonge gezinnen is het nauwelijks mogelijk om een huis te vinden. En áls er iets beschikbaar komt, dan hangt daar veelal een érg hoog prijskaartje aan. Dat kan zo niet langer, dat zult u met mij eens zijn. De, zoals dat heet, bouwproductie gaat dan ook omhoog. We willen bouwen naar behoefte en tegen een acceptabele prijs. Dat doen we in samenspraak met onze inwoners, dus met u. Wat we voor ogen hebben, is goed te zien aan de ontwikkeling van ‘Entree’, de nieuwe stadswijk rond de nu nog drukke Afrikaweg. Hier komen zeker 4500 woningen, omringd door groen en water.

We kijken ook verder in de toekomst. Het jaar 2040 is wat ons betreft een mooi ijkpunt. Hoe zou Zoetermeer er dan uit zien? We hopen dat u met ons wilt meedenken. Want samen maken wij onze stad en wij willen graag van u weten hoe de stad er uit moet zien. De al bestaande wijken zien we natuurlijk niet over het hoofd. Sommige beginnen te verouderen en kunnen wel een oppepper gebruiken. Wat we toen geweldig vonden, vinden we nu maar zozo. Dat is niet raar. 

Het moderne Zoetermeer zoals wij dat kennen, bestaat inmiddels zestig jaar. Natuurlijk, onze geschiedenis gaat vele eeuwen verder terug. Maar in 1962 viel het besluit om van het toenmalige Zoetermeer een groeistad te maken: het bescheiden boterdorp met 10.000 inwoners zou een moderne stad worden met tien keer zo veel mensen. Inmiddels zijn we al met z’n ‘125.000-en’. 

Ja, de tijd vliegt. Het is dan ook een vreemde gedachte dat ikzelf net zo oud -of nee, jóng…- ben als Palenstein en Driemanspolder. Drie, respectievelijk twee maanden nadat in 1966 in die wijken de eerste paal van de eerste huizen is geslagen, ben ik geboren. Maar zoals ook ík weleens een pijntje hier, en een krampje dáár voel, zo begint het bij wijze van spreken ook op sommige plaatsen in de stad te piepen en te kraken. We willen daarom niet alleen groeien, maar blijven ons ook vernieuwen en houden hierbij goed voor ogen wat we zelf het meest waarderen van onze stad.

Want er is zoveel waar we trots op mogen zijn … het groen, de ruimte, de bereikbaarheid, de winkels … Vult u zelf maar aan. De sfeer en gezelligheid horen óók in dat rijtje thuis. Een Zoetermeerder houdt wel van een feestje. Die 60-jarige mijlpaal willen we daarom zeker gaan vieren. Zoals ik ook hoop dat we elkaar weer kunnen zien bij het Bevrijdingsfestival, Culinair Zoetermeer, op Koningsdag en al die andere zo vertrouwde evenementen.

2021 was voorbij voordat we er erg in hadden. De tijd vliegt …Ook in dit nieuwe jaar ligt er veel, heel veel bijzonders in het verschiet. Het gemeentebestuur heeft er zin in om er iets moois van te maken, sámen met u!