In het Van Tuyllpark bouwt de gemeente een nieuw zwembad. Bij dit zwembad komt ook een nieuw kunstwerk. Beeldende kunst maakt de ruimte rondom het zwembad aantrekkelijker, het lokt reacties uit en zet de toeschouwer aan het denken. Inwoners, vertegenwoordigers van de zwemverenigingen en de gemeente kozen samen voor het schetsidee 4M van Marcel Smink. Naar verwachting kunt u dit kunstwerk eind 2023 in het echt bekijken.

Eisen kunstwerk

De groep inwoners, vertegenwoordigers van de zwemverenigingen en de gemeente maakten samen een opdracht met de eisen waar het nieuwe kunstwerk aan moet voldoen. Waar mag het kunstwerk staan? Moet het over een bepaald onderwerp gaan? Wel 66 professionele kunstenaars meldden zich aan. Drie van hen werden gekozen om een idee uit te werken dat zij aan de groep presenteerden. Kunstenaar Marcel Smink maakte met zijn schetsidee 4M de meeste indruk.

Idee van Marcel Smink

Het idee van de kunstenaar is een 7 meter hoog beeld van drie figuren bovenop elkaar. De figuren lijken op elkaar, maar elk figuur heeft een andere houding. De een duikt, de ander zwemt en de derde schaatst of rent. De figuren verwijzen zo speels naar de verschillende sporten die je in het Van Tuyllpark kunt doen. Het beeld is van staal en 'zwembadblauw' van kleur. Het kunstwerk komt ruim voor de trap bij de ingang van het zwembad te staan. U kunt om het beeld heen lopen en u kunt het ook van een afstandje zien.

Betekenis 4M

De titel 4M staat niet alleen voor '4 Meter onder NAP', maar ook voor de 4 redenen om te gaan zwemmen. Zwemmen om te overleven, om gezond te blijven, in wedstrijdverband en als spel. Daarnaast bestaat het beeld uit 4 mogelijke houdingen met de samenstelling meegerekend. Tot slot zijn er 4 mensen: de 3 figuren en de kijker.

Vervolg

Marcel Smink werkt zijn idee nu uit tot een ontwerp. Verschillende specialisten denken mee met dit ontwerp. Als het ontwerp goedgekeurd is, maakt Marcel Smink het kunstwerk.

Collage schetsidee 4M door Marcel Smink
De projectgroep bekijkt de portfolio's van kunstenaars.
Inwoners en gebruikers van het zwembad bepalen de plek waar het toekomstige kunstwerk komt .