Op woensdag 10 november was het Nationale Boomfeestdag! In Meerzicht en Noordhove hebben kinderen van de basisscholen Noordeinde en IKC de Piramide 34 bomen geplant in de stad.

Noordhove

In Noordhove gingen de kinderen om 9.00 uur van start onder leiding van de combinatiefunctionarissen Sport die de leuke en sportieve warming-up verzorgden.

Wethouder Margreet van Driel heette de kinderen welkom en stelde de kinderen de vraag: Waarom zijn bomen gezond voor ons? Een aantal antwoorden op een rijtje:

  • Bomen zorgen voor een gezond leefklimaat (ze filteren de lucht).
  • Bomen nemen CO2 op en zetten het weer om in zuurstof. En zuurstof heb je nodig om bijvoorbeeld goed te kunnen sporten.
  • Bomen geven voedsel aan mens en dier.
  • Met het hout van bomen kun je huizen bouwen.
  • Bomen laten je ook de verschillende seizoenen zien. Denk aan knopjes in de winter en aan nieuwe blaadjes in het voorjaar die in de herfst weer van de takken vallen.

De kinderen plantten samen met de wethouder en de aannemer 17 sierkersen (Prunus 'Spire' ) en vier amberbomen styraciflua 'Kirsten'.

Meerzicht

Daarna was de wijk Meerzicht aan de beurt om bomen te planten. Samen met wethouder Jakobien Groeneveld plantten de kinderen van basisschool IKC De Piramide 2 iepen, 3 sierkersen, 4 elzen en 4 essen. Maar niet voordat ook hier de combinatiefunctionarissen de armen en benen alvast warm maakten voor het planten zelf.

Wethouder Jakobien Groeneveld gaf het volgende mee:

'Bomen zijn belangrijk voor het klimaat. Ze zorgen er voor dat het minder warm is in de zomer en als het veel regent drinken bomen veel van het water op. Een mens drinkt ongeveer 1,5 liter water per dag, een jonge boom 150 liter en een oude grote boom zelfs 1500 liter water per dag!'

Waarom komen hier nieuwe bomen?

De essen zijn aangetast door een ziekte, de zogenaamde essentaksterfte. Dit is een schimmel, waardoor de bomen veel dood hout geven. De bomen kunnen helaas niet herstellen van de essentaksterfte en gaan uiteindelijk dood.

De plantvakken hebben nieuwe grond gekregen zodat de bomen een goede start kunnen maken.