Beeldend kunstenaar Marus van der Made is de winnaar van de Kunst- en Cultuurprijs Zoetermeer 2022. Hij ontving tijdens de feestelijke bekendmaking 'het Bronzen Visdiefje' uit handen van burgemeester Michel Bezuijen.

De stad Zoetermeer reikt jaarlijks de Kunst- en Cultuurprijs uit voor een persoon of organisatie die zich op cultureel gebied onderscheiden heeft. Voor 2022 gaat de prijs naar beeldend kunstenaar Marus van der Made. Volgens de jury heeft Van der Made zich onderscheiden met zijn overzichtstentoonstelling in Franx Kunstgarage en het curatorschap van de openingstentoonstelling van Franx.

Aanwinst voor de stad

Volgens het juryrapport is Marus van der Made een internationaal vermaard en erkend beeldend kunstenaar, die nooit zijn Zoetermeerse afkomst verloochend heeft. Zowel in de toegepaste kunst als in zijn vrije werk gaat Van der Made een unieke dialoog aan met de omgeving en brengt zo de toeschouwer tot nieuwe inzichten. Van de brug over de Leidsewallen tot de huisstijl van het Stadstheater; de kunst van Marus van der Made is altijd vernieuwend, speels en actief en daarmee een aanwinst voor de stad.

Tijdens de feestelijke uitreiking in het CKC georganiseerd door Storytellers werden ook de andere genomineerden in het zonnetje gezet. De jury roemde de veelzijdigheid van projecten, artiesten en kunstenaars als Milan van Weelden, Theater na de Dam van het Stadstheater, Janny van Maldegem en Eva's Verjaardag van Greg & Baud Productions.

Stimuleringsprijs

Kunstgarage Franx ging met de Stimuleringsprijs naar huis. De jury was onder de indruk van alle activiteiten en tentoonstellingen die Franx in korte tijd heeft weten te realiseren op de bijzondere nieuwe locatie aan de Dorpsstraat. Franx is volgens de jury daarmee op de goede weg en verdient een steuntje in de rug in de vorm van de Stimuleringsprijs.

Links Marus van der Made, winnaar Kunst & Cultuurprijs 2022 en rechts van burgemeester Michel Bezuijen staat de vertegenwoordiger en winnaar van de Stimuleringsprijs 2022: Kunstgarage Franx