Een laadpunt is een plek met 2 parkeerplaatsen en een laadpaal. De paal heeft 2 aansluitingen voor het opladen van elektrische auto's. Met een gewone auto mag u niet parkeren op een parkeerplaats voor elektrische auto’s. U kunt dan een bekeuring krijgen voor fout parkeren.

Op de kaart met laadpunten(externe link) staat met verschillende kleuren aangegeven:

  • Waar in uw buurt al een laadpunt is (groen).
  • Waar binnenkort een laadpunt komt (geel).
  • Wat een toekomstig laadpunt is (blauw).

Wat u moet weten

Parkeren bij een laadpunt

Een laadpunt is alléén bedoeld voor het opladen van elektrische auto’s. De elektrische auto moet met een laadkabel verbonden zijn aan het laadpunt. Het is niet de bedoeling dat gebruikers langer dan nodig op het laadpunt geparkeerd staan. Dit betekent dat u, zodra uw auto volledig is opgeladen, uw auto moet verplaatsen naar gewone parkeerplek.

De regels voor het parkeren bij een laadpunt staan op een bord bij de parkeerplaats.

Betaald parkeren bij een laadpunt

Ligt het laadpunt in een gebied waar betaald parkeren geldt? Dan moet u ook betalen voor het parkeren.

Parkeren bij een laadpunt in een blauwe zone

Ligt het laadpunt in een blauwe zone? Dan gelden de regels van parkeren in de blauwe zone(externe link).

Laadpas

Een laadpas is een betaalpas om uw elektrische auto te kunnen laden bij een laadpunt aan de openbare weg. Een laadpas kunt u aanvragen bij een bedrijf dat energie levert. De gemeente kan u hierover geen advies geven. Een overzicht van aanbieders kunt u vinden op de vergelijkingssite laadpas.com(externe link).

Storingen

Werkt een openbare laadpaal niet? Bel het storingsnummer: 088-484 8670 (dit telefoonnummer vindt u ook op de laadpaal). U krijgt dan direct een monteur aan de telefoon die het paalnummer aan u zal vragen. Dit (EVB-P)-nummer staat op de paal. In veel gevallen kan de monteur de storing op afstand verhelpen.

Aanvragen

Bent u (binnenkort) in het bezit van een elektrische auto, maar heeft u geen mogelijkheid om te laden op eigen terrein? En is er binnen een loopafstand van 250 meter nog geen laadpunt of een laadpunt in voorbereiding? Dan kunt u een laadpaal aanvragen via laadpaalnodig.nl(externe link). Op deze website vindt u ook alle voorwaarden.

Kosten

Plaatsen van een laadpunt

De gemeente betaalt de kosten voor het plaatsen van een laadpunt.

Kosten voor opladen

De kosten van het opladen van uw elektrische auto hangen af van de prijzen van het bedrijf dat de stroom levert.