Vragen en antwoorden sporten vanaf 11 mei

Home > Inwoners > Vragen en antwoorden sporten vanaf 11 mei

Vragen en antwoorden sporten vanaf 11 mei

We mogen weer allemaal (van jong tot oud) gaan sporten, wat zijn de voorwaarden?

• De jeugd mag alleen georganiseerd sporten, tussen de 13 en 18 jaar rekening houden met 1,5 meter afstand.
  • Volwassenen mogen ook weer sporten maar houden daarbij rekening met 1,5 meter afstand.
  • Wij verzoeken om zoveel als mogelijk afstand te bewaren (3 meter) van wandel- en fietspaden. Dit om iedereen de ruimte te geven om vrij en veilig te bewegen.
  • Sporten op de openbare weg mag dan ook niet.
  • Hou rekening met andere gebruikers van de openbare ruimte en andere sportaanbieders.
  • Vermijd drukte waar mogelijk.

Wat verstaat u onder buitensport?

• Alle sportactiviteiten die in de buitenlucht plaats kunnen vinden.

Waarom mag alleen in de buitenlucht getraind worden en niet in sporthallen?

• Omdat de 1,5 meter afstand eenvoudiger te waarborgen is op buitensportaccommodaties.
  • Ook omdat in de buitenlucht het virus makkelijker verdunt en verwaait dan in een binnensportaccommodatie.
  • Uitzondering op de regel is dat zwembaden wel weer open mogen.

Wanneer verwacht u dat iedereen weer gewoon naar zijn sportschool kan?

• Als het virus onder controle blijft kan alles weer open per 1 september. Het kabinet maakt telkens afwegingen wat wanneer wel en niet mogelijk is. Dit houden wij nauwlettend in de gaten.
  • De reden hiervoor is dat de situatie rondom het indammen van het virus broos is.
  • Overal samen sporten kan pas als we zeker weten dat dit veilig is.
  • Hierbij geldt: veilig voor de sporters, de begeleiders én veilig voor de kwetsbare mensen.

Mogen competities en toernooien voor de jeugd ook weer georganiseerd worden?

• Nee dat mag niet, alleen trainingen zijn toegestaan.
  • Dit om verplaatsingen van mensen te voorkomen
  • Wedstrijden, uit en thuis en mogelijk ook met publiek, lokken verplaatsingen uit buiten de gemeente.
  • Dit mag als het virus onder controle blijft weer vanaf 1 september, mogelijk zonder publiek.

Hoe wordt er gezorgd dat de hygiëne-maatregelen ook echt worden nageleefd?

• De gemeente informeert de sportclubs over de spelregels.
  • Vervolgens kan Handhaving controleren of de regels in acht worden genomen.
  • Als dat niet het geval is, kunnen zij door het uitdelen van waarschuwingen, boetes of (tijdelijke sluiting) handhaven.
  • Daarnaast worden inwoners, alle sporters en verenigingen opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Alleen samen zorgen we dat maatregelen goed worden uitgevoerd.

Is er een maximale groepsgrootte voor de sportactiviteiten?

• Nee, er is geen maximale groepsgrootte bepaald.
  • Wel doen we een beroep op ieders gezonde verstand.
  • Zodat daadwerkelijk de 1,5 meter in afstand in acht genomen kan worden.

U heeft het over beperken van verplaatsingen. Mogen ouders kinderen wel brengen?

• Het heeft sterk de voorkeur dat kinderen zelf naar de training toe komen.
  • Als het echt niet anders kan, mogen ouders brengen en halen (Kiss & Ride).
  • Het is dan wel de bedoeling daarna weer gelijk naar huis te gaan en de sportaccommodatie niet te betreden. Hou daarbij rekening met de regels van de sportvereniging.

Ik rijd met de auto. Zijn er uitzonderingen voor het vervoeren van mensen die niet tot mijn huishouden horen?

• De afspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot 1 huishouden behoren. Op deze regel zijn geen uitzonderingen mogelijk. Doordat u zo dicht bij elkaar zit, loopt u namelijk een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. U kunt een boete krijgen als u met 3 of meer mensen bij elkaar in een auto zit en niet tot hetzelfde huishouden behoort.

Betekent dit nu concreet dat buitensportaccommodaties weer open mogen?

• Ja, buitenaccommodaties mogen onder restricties gedeeltelijk weer open.
  • Ze mogen alleen open om activiteiten voor de jeugd en volwassenen mogelijk te maken.
  • Kleedkamers en kantines blijven gesloten tot tenminste 1 september.
  • Net als alle binnensportaccommodaties, uitgezonderd zwembaden.

Betekent dit dat ook samenkomsten van jongeren weer zijn toegestaan?

• Samenkomsten van jongeren zijn alleen toegestaan gedurende de sportactiviteit.
  • Daarbij dient de 1,5 meter afstand in acht te worden genomen bij jongeren van 13 tot en met 18 jaar.
  • De trainer, instructeur of buurtsportcoach ziet daar op toe.

Gaan trainingen en sportwedstrijden door voor volwassenen?

• Volwassenen mogen vanaf 11 mei hun sporttrainingen in teamverband op de club en in de openbare ruimte hervatten, er moet dan 1,5 meter afstand worden gehouden.
  • Daarnaast moeten de hygiëneregels van het RIVM in acht worden genomen. Let op, kleedruimtes en kantines blijven gesloten.

Maandag 1 juni gesloten.