Tips tegen woninginbraak

Home > Inwoners > Veilig wonen > Tips tegen woninginbraak

Tips tegen woninginbraak

De gemeente en politie maken een vuist tegen woninginbraak. Zij vragen ook inwoners mee te doen door met eenvoudige maatregelen hun huis beter te beveiligen. Hoewel de woninginbraakcijfers zijn gedaald, is iedere inbraak er een te veel.

Is uw (drie- of meerpunt) cilinderslot wel zo veilig als u denkt?

Een goed cilinderslot op uw voor- en achterdeur is belangrijk als het gaat om het beveiligen van uw woning. Tegenwoordig krijgt de inventieve inbreker zelfs een drie- of meerpunt slot eenvoudig geopend. Met speciaal geprepareerd gereedschap trekken zij het cilinder rechtop uit het slot, ook wel kerntrekken genoemd. Op deze manier is de deur gemakkelijk te openen. Wat kunt u doen? U kunt uw bestaande cilinders voorzien van een beslag dat tegen kerntrekken is beveiligd of u kunt uw cilinders vervangen door cilinders die tegen kerntrekken bestand zijn. Een vakman kunt u adviseren.

Tref maatregelen tegen openbreken van deuren

Een veel gebruikte methode van inbrekers is het openbreken van een (voor)deur of raam met een kleine koevoet of schroevendraaier. Met inbraakwerend hang- en sluitwerk volgens de norm van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) wordt het de inbreker een stuk moeilijker gemaakt en heeft hij langer werk om binnen te komen. Als extra maatregel (bovenop het genoemde hang- en sluitwerk) kunt u een anti-inbraakstrip overwegen. Heeft de deur een enkelvoudig hoofdslot en plaatst u een strip dan is het raadzaam een extra slot op kniehoogte bij te plaatsen.

Tref maatregelen tegen gaatjes boren

Inbrekers kunnen om binnen te komen met een klein boortje een gaatje boren onder het slot in de deur of in het raamkozijn. Als de sleutel nog in het slot zit kan vervolgens met een ijzerdraadje de klink worden opengedraaid. U voorkomt dit eenvoudig door ook bij ramen sloten te monteren die met een sleutel afsluitbaar zijn en altijd de sleutels uit sloten te halen en op een veilige plek op te bergen.

Tref maatregelen tegen 'hengelen'

Trekt u alleen de voordeur dicht, dan kan een inbreker met bijvoorbeeld een ijzeren kleerhanger door de brievenbus hengelen naar het slot. Zo kan een oplegslot worden opengetrokken, maar ook de deurkruk worden bediend. U voorkomt dit door de deur op slot te doen. Als extra maatregel kunt u overwegen een goedgekeurde bescherming aan de binnenkant over de brievenbus te monteren. Mocht u vergeten de deur op slot te draaien, dan voorkomt deze bescherming dat het slot of de deurkruk met een voorwerp via de brievenbus kan worden bediend.

Tref maatregelen tegen het afbreken van de cilinder

Bij sommige sloten steekt de cilinder van het slot uit of ontbreekt veiligheidsbeslag. Een inbreker kan dan gemakkelijk bij de cilinder en deze met een tang afbreken, waardoor hij de deur kan openen. Met veiligheidsbeslag wordt dit onmogelijk gemaakt. Absolute voorwaarde is wel dat de cilinder niet meer dan 3 mm uitsteekt.

Tref maatregelen tegen flipperen

Voordeuren die alleen zijn dichtgetrokken bij het verlaten van de woning kunnen eenvoudig worden geopend als er wat ruimte is tussen de deur en het kozijn. Een inbreker kan dan met een pasje of een stuk plastic tussen de deur en het kozijn 'flipperen' waardoor de dagschoot kan worden ontsloten. Dit voorkomt u door de deur op het nachtslot te draaien. U kunt als extra beveiliging ook een anti-inbraakstrip overwegen. Mocht iemand onverhoopt vergeten de deur op slot te draaien, dan voorkomt deze strip dat er kan worden geflipperd. Een slot dat niet op slot wordt gedraaid heeft geen inbraakwerende functie. Heeft de deur een enkelvoudig hoofdslot en plaatst u een strip dan is het raadzaam een extra slot op kniehoogte bij te plaatsen.

Bel 112, daar pakt u inbrekers mee!

Ziet u iets verdachts in uw buurt? Bel altijd 112. Onze interesse gaat vooral uit naar mensen die niet in uw buurt thuishoren en veel interesse hebben in huizen en/of de omgeving. Ook vernemen wij graag met welke auto of (brom)fiets/scooter deze mensen zich verplaatsen. Vooral de signalementen van de verdachte personen en de voertuiggegevens (merk, type, kenteken) zijn belangrijk. Wilt u liever anoniem blijven dan kunt u dat doorgeven via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Meer tips

Naast bovengenoemde tips kunt u ook met kleine aanpassingen in het eigen gedrag de kans op inbraak verkleinen. Draai bijvoorbeeld altijd de deur op slot en laat nooit de sleutel in de binnenkant van het slot zitten. Berg ladders en vuilcontainers op zodat deze niet gebruikt kunnen worden als opstap naar een balkon of raam. Voor meer tips, kijk op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.

Contact

Houd op dit moment rekening met een langere wachttijd aan de telefoon.

Het Stadhuis is gesloten:

  • maandag 24 mei