Tips om uw privacy op internet beter te beschermen

Home > Inwoners > Tips om uw privacy op internet beter te beschermen

Tips om uw privacy op internet beter te beschermen

Wilt u uw privacy beter beschermen terwijl u op internet bezig bent? Door onderstaande stappen te doorlopen kunt u veel minder worden gevolgd en bespioneerd. En u hoeft Facebook, Instagram en WhatsApp er niet voor te verwijderen. Maar weet wel dat ondanks uw verscherpte instellingen Facebook altijd gegevens blijft verzamelen om advertenties te verkopen, ongeacht of u wel of niet een account hebt. Dat is hun bedrijfsmodel om hun diensten aan u gratis te houden.

Beperk de informatie die Facebook deelt

Ga naar de website van Facebook. Klik in de blauwe balk bovenin beeld op het pijltje naar onderen. Klik dan op Instellingen.

Daar vindt u 'Apps en websites'. U ziet er alle websites en apps waarin u bent ingelogd met uw Facebook-account. Verwijder er alle diensten die u niet meer gebruikt. Die hebben daarna geen toegang meer tot uw Facebook-informatie en Facebook ook niet meer tot de apps.

Tik ook 'Advertenties' aan. Daar vindt u Advertentie-instellingen. Zet de eerste twee instellingen op 'Nee' en bij de laatste op 'Niemand'. Als u dat wilt, kunt u bij de andere opties in de Advertentie-instellingen adverteerders, interesses en uw informatie uitschakelen. Adverteerders mogen u dan niet meer lastig vallen op basis van uw interesses.

Verwijder de Facebook-app, gebruik de mobiele website van Facebook

In de Facebook-app meet Facebook meer dan tweehonderd gedragingen van u. Hoe lang u naar een bericht kijkt en in welke mensen u bovengemiddeld ge├»nteresseerd bent, bijvoorbeeld. Maar om de app te gebruiken, moet u ook allerlei toestemmingen geven. Bijvoorbeeld tot de camera van uw smartphone, de microfoon, het fotoalbum, uw locatie en meer. Zo kan Facebook die informatie altijd raadplegen. Zeker als u de stappen hierboven hebt gevolgd, kan Facebook veel minder informatie van u 'stelen' als u de mobiele website gebruikt. Extra voordeel: het maakt veel uit voor de batterijduur van uw smartphone.

Wat kunt u nog meer doen? Kijk op veiliginternetten.nl.

Niet alleen Facebook verzamelt uw gegevens. Ook Google en andere sociale netwerken en advertentienetwerken, die zorgen voor de advertenties op de website, volgen u. Meer weten over (privacy)beveiliging? Kijk dan op de website veiliginternetten.nl.

Veilig internetten is een website waar mensen tips, tricks en praktische stap voor stap uitleg kunnen vinden over wat zij kunnen doen en laten om veilig te internetten. U vindt er tips hoe u veilig omgaat met uw online privacy, hoe u veilig gebruik maakt van wifi, wat u kunt doen en laten op sociale media, en u vindt er uitleg over hoe je kinderen helpt veilig online te zijn.

Deze website is bedoeld voor iedereen met vragen over veilig gebruik van internet en is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Justitie en Veiligheid / Nationaal Cyber Security Centrum, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en het bedrijfsleven.

Contact

Houd op dit moment rekening met een langere wachttijd aan de telefoon.

Het Stadhuis is gesloten:

  • dinsdag 27 april
  • woensdag 5 mei
  • donderdag 13 mei
  • maandag 24 mei