Veelgestelde vragen

Home > Inwoners > Stadsarchief > Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de antwoorden op de meest gestelde vragen aan het Stadsarchief.

Hoe oud is Zoetermeer?

Meer dan 1000 jaar. Bij opgravingen door de Archeologische Werkgroep Zoetermeer is een bewerkte paal gevonden. Dankzij de koolstofmethode is duidelijk geworden dat deze paal uit het laatste kwart van de 10e eeuw komt.

Heeft u materiaal over de geschiedenis van Zoetermeer?

Zie www.zoetermeer.nl/stadsarchief en www.oudsoetermeer.nl. In de bibliotheek van het Stadsarchief en in de Bibliotheek Zoetermeer is veel materiaal over de geschiedenis van Zoetermeer te vinden, zoals bijvoorbeeld het boekje 'Zoetermeer, jong of oud?'

Informatie over de geschiedenis van Zoetermeer is ook te vinden in de collectie van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer (Dorpsstraat 132).

Hoe begin ik met het onderzoek naar mijn voorouders?

Stamboomonderzoek begint in uw eigen fotoalbum en de la met geboortekaartjes. Daarna gaat u voor meer informatie langs de oudere familieleden. Daarna bezoekt u het internet via bijvoorbeeld www.zoetermeer.nl/stadsarchief of www.oudsoetermeer.nl voor Zoetermeerse voorouders. U kunt ook met uw vragen op de eerste maandagavond van de maand naar de Genealogische Werkgroep Zoetermeer, Dorpsstraat 132.

Kan ik akten van de Burgerlijke Stand inzien?

Gegevens over geboorten zijn in te zien als ze minimaal 100 jaar oud zijn. Gegevens over huwelijken zijn openbaar na 75 jaar, gegevens over overlijden zijn na 50 jaar openbaar. Deze akten zijn raadpleegbaar via www.allezoetermeerders.nl.

Zijn de akten jonger, dan zijn ze bij de afdeling Publieksplein van de gemeente te vinden. Wilt u akten inzien, dan moet u hiervoor eerst een afspraak maken. U moet uw legitimatiebewijs laten zien als u ze wilt bekijken.

Vroeger werden huwelijken, geboorten en overlijdens opgeschreven in de doop- trouw- en begraafboeken van de kerk. Deze oude boeken zijn te vinden op de studiezaal van het Stadsarchief.

Waar komt de naam van mijn wijk of straat vandaan?

Als een straat naar een persoon of een plaats is genoemd, kunt u informatie vinden in de encyclopedie. Ook het Aardrijkskundig Woordenboek van Van der Aa heeft veel informatie over plaatsnamen. Het Aardrijkskundig Woordenboek is te vinden in de bibliotheek van Zoetermeer, het Stadsarchief en het Historisch Genootschap.

Contact

Houd op dit moment rekening met een langere wachttijd aan de telefoon.

Maandag 1 juni gesloten.