Schoon is gewoon - dat doen we samen

Home > Inwoners > Schoon is gewoon - dat doen we samen

Schoon is gewoon - dat doen we samen

logo campagne Schoon is gewoon

Zoetermeer vrij van zwerfafval

Hoe mooi zou Zoetermeer zijn zonder zwerfafval. Zwerfafval maakt een rommelige indruk, is slecht voor de gezondheid en voor het milieu. Zwerfafval opruimen door de gemeente kost geld. Door afval niet meer op straat weg te gooien, zorgen wij samen voor een schonere stad waarin iedereen zich prettiger en veiliger voelt en zich socialer gedraagt.

De gemeente wil inwoners en ondernemers graag betrekken bij de bewustwording en start daarom acties om zwerfafval te voorkomen voor jongeren, scholen, ondernemers, winkelend publiek en ouders.

 • Nieuws

  Informatie over onze acties vindt u op Facebook, Twitter en de wijkwebsites.

 • Tips voor ondernemers en evenement-organisatoren

  Voor ondernemers is er de inspiratiefolder, waarin ideeën worden aangereikt om zwerfafval te voorkomen. Want een schone omgeving is aantrekkelijk en klantvriendelijk. Klanten blijven langer in winkels en besteden vaak meer.

  Voor organisatoren van evenementen is er een bladerbare folder met tips en ideeën om zwerfafval zoveel mogelijk te beperken en het evenemententerrein zo schoon mogelijk te houden. Bezoekers van het evenement blijven langer, voelen zich veiliger en besteden vaak meer.

 • Films over afvalscheiding

  Afvalscheiding zorgt ervoor dat niet alle grondstoffen in het afval verloren gaan. Door plastic verpakkingen, papier, blik, textiel en drankenkartons (PBD) gescheiden weg te gooien kan het gerecycled worden. Maar waarom is dit belangrijk en hoe gaat zoiets precies? Deze filmpjes laten zien hoe dit in Zoetermeer in zijn werk gaat.


 • Contact

  Wilt u meer weten of heeft u een suggestie? Mail naar schoonisgewoon@zoetermeer.nl

 • Hoe lang doet zwerfafval erover om te verteren?

  Een bananenschil is na 1 jaar verteerd, een sigarettenpeuk (met filter) na 2 jaar. Kauwgom doet er 20 jaar over en een blikje vind je tot 50 jaar terug. Een plastic flesje is na 100 jaar nog goed herkenbaar. 100 miljard kilo aan plastic afval drijft in de Grote Oceaan (dat zijn 100 miljoen auto's).
   

  infographic afbreektijd zwerfafval

 • Waar hoort mijn afval?

  Om het milieu zo min mogelijk te belasten, zoveel mogelijk grondstoffen te recyclen en zwerfafval te voorkomen, is het mogelijk in Zoetermeer afval te scheiden. Dit kan binnenshuis en in winkelcentrum de Leyens en het Senecapad kan dit als proef ook buitenshuis. Niet altijd is duidelijk welk afval waar hoort. Vandaar dit handige alfabetische overzicht.

Contact

Houd op dit moment rekening met een langere wachttijd aan de telefoon.