Nieuwe kunst voor het Stadhuiscomplex

Home > Inwoners > Projecten beeldende kunst > Nieuwe kunst voor het Stadhuiscomplex

Nieuwe kunst voor het Stadhuiscomplex

Het ontwerp voor de nieuwe kunst voor het Stadhuiscomplex is nu definitief. Het kunstwerk De Ontmoeting combineert op een verrassende wijze het heden en verleden van Zoetermeer. Op negen locaties komen, op gebrandschilderd glas, levensgrote afbeeldingen van inwoners van Zoetermeer. Het zijn inwoners uit vroeger tijden. De foto's worden zo geprint dat het wit van de afbeelding transparant blijft.

Door deze transparantie vloeien de omgeving en de afbeelding in elkaar over tot één beeld waarin heden en verleden samenkomen. Hierdoor lijkt het bijvoorbeeld bij de raadzaal alsof de gemeenteraadsleden van nu samen met de raadsleden van vroeger aan één tafel zitten.

Zo overbrugt dit kunstwerk symbolisch de afgelopen 400 jaar van Zoetermeer. Eind dit jaar zijn de negen glazen kunstwanden in het Stadhuiscomplex te bewonderen.
Bekijk hier het definitief ontwerp (pdf)

Het proces

Het idee De Ontmoeting is afkomstig van het kunstenaarsduo Maree Blok en Bas Lugthart. Eind 2016 konden Zoetermeerders en gebruikers van het Stadhuis via het platform DoeMee stemmen op één van de zes verschillende schetsideeën van verschillende kunstenaars. De Ontmoeting kreeg de meeste stemmen. Een projectgroep die bestaat uit inwoners, raadsleden, ambtenaren, medewerkers van het Forum en Terra begeleidt het hele proces en is nauw betrokken bij de uitwerking en uitvoering van het ontwerp. De afbeeldingen zijn tot stand gekomen met medewerking van het Historisch Genootschap van Zoetermeer.
Bekijk hier de opdrachtformulering (pdf)

Waarom kunst in Zoetermeer

Kunst verhoogt de aantrekkelijkheid van Zoetermeer en is daarom een belangrijk visitekaartje van de stad. Beeldende kunst zorgt ook voor meer kwaliteit en beleving van onze leefomgeving, omdat vaak de wisselwerking ontstaat tussen kunst, de ruimte en de toeschouwers. Het maakt het wonen en leven in de stad leuker. Het lokt reacties uit, als bewoner word je aan het denken gezet: je hebt er meteen een mening over. Kunst is ook een ontmoetingsplek, een markant punt dat iedereen kent en herkent.