FRANX krijgt kunstwerk van Jaco Putker

Home > Inwoners > Projecten beeldende kunst > FRANX krijgt kunstwerk van Jaco Putker

FRANX krijgt kunstwerk van Jaco Putker

In het nieuwe gebouw voor de kunstorganisatie FRANX (voorheen Terra Art Projects) zal in het najaar van 2021 een permanent kunstwerk van Hagenaar Jaco Putker te zien zijn, speciaal ontworpen voor deze plek.

DIRK FRANX – portret van de uitvinder als jongeman door Jaco Putker

Kunstwerk

'DIRK FRANX - portret van de uitvinder als jongeman' is een ode aan de creativiteit, nieuwsgierigheid en speelsheid die kunstenaars en uitvinders gemeen hebben. Op het kunstwerk is een jongeman te zien die komt aangescheurd over het ijs met een van Dirk Franx' ijssleeën. De ijzers zijn vervangen door stevige wielen; een knipoog naar het feit dat in Franx' tijd, tot kort geleden, het pand is gebruikt als garage. Het voertuig wordt aangedreven door propellers en lijkt elk moment op te kunnen stijgen. Op de achtergrond is een zweefvliegtuig te zien, ook afkomstig uit het brein en uit de werkplaats van Franx. Achter het stuur zit een kind, zij belichamen de onbevangenheid en nieuwsgierigheid die kenmerkend zijn voor creatievelingen.

Aan de basis van het kunstwerk staat een voertuig welke Franx heeft ontwikkeld op de locatie van de kunstorganisatie zelf. Putker heeft hiertoe foto's gebruikt uit het gemeentearchief van Zoetermeer.

Ets

Jaco Putker ontwikkelt van het ontwerp een ets van 28 bij 31 centimeter. Deze wordt ingescand en groot afgedrukt op papierachtige pvc tot 3,42 m breed x 3,16 m hoog. Bij binnenkomst zal het werk te zien zijn op de muur tegenover de entree.

Projectgroep

De projectgroep, bestaande uit kunstorganisatie FRANX, de dochter van Dirk Franx en de gemeente Zoetermeer, maakten samen een opdrachtomschrijving waar het kunstwerk aan moest voldoen. Daarna kozen ze uit een selectie van voorgedragen kunstenaars Jaco Putker uit om deze opdracht uit te voeren. Hij combineert traditionele en digitale technieken om afbeeldingen te maken die zowel speels, nostalgisch als magisch zijn. Hij gebruik bij voorkeur etstechnieken. Jaco beschouwt zijn werken als illustraties van fabels die niet bestaan, maar hopelijk vorm krijgen in de gedachten van de aanschouwer. Zijn werk is te zien op www.jacoputker.com.

Informatie over FRANX (voorheen Terra Art Projects) vindt u op terra-artprojects.com/nieuwbouw en in de nieuwsbrief van juni 2021.

Impressie Vlamingstraat 1-3