Een nieuw kunstwerk voor IKC De Entree

Home > Inwoners > Projecten beeldende kunst > Een nieuw kunstwerk voor IKC De Entree

Een nieuw kunstwerk voor IKC De Entree

Bij het nieuwe gebouw voor het IKC De Entree (de voormalige Prinses Amaliaschool) aan het Overwater is er ook ruimte voor een kunstwerk gecreëerd. De gemeente, de vertegenwoordigers van de school en de Kern Kinderopvang maakten een opdrachtomschrijving waar het kunstwerk aan moest voldoen. De wens was een bijzonder zitelement op het schoolplein. Zij kozen uit een selectie van voorgedragen kunstenaars AnneMarie van Splunter uit om deze opdracht uit te voeren.

De kunstenares ontwierp 'De Bloembank', een bank voor op het schoolplein van de onderbouw. De bank biedt zitgelegenheid en is een plek voor ontmoeting, spel en om tot rust komen tijdens het buitenspelen.

Spelende vormen

'Het idee voor de Bloembank ontstond door de manier zoals een kind de vorm van zijn hand omtrekt op papier en daar lijnen omheen trekt.' vertelt de kunstenares AnneMarie. 'Rechte lijnen verzachten zich tot gebogen vormen. De bank sluit aan bij het groeien en bloeien en draagt zo bij aan de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van een kind.'

De Bloembank heeft een diameter van 4,6 meter en is 90 cm hoog. Het zitgedeelte is 40 cm hoog. De bank bestaat uit vijf 5 geometrisch, opgebouwde elementen van glad beton in de vorm van een bloemblad in kleurig natuursteen, waarbij de vorm en decoratie elkaar versterken. In het zitgedeelte is groene aventurijn toegepast. Dit is een edelsteen die zeer geschikt is voor kinderen en kalmerend werkt. De besloten vorm van de bank roept het idee op, opgenomen te worden in een omarming en geeft zo een gevoel van rust en geborgenheid aan de kinderen.

In november 2020 is het kunstwerk geplaatst.

De projectgroep kunst IKC De Entree bekijkt de materialen voor het kunstwerk

Maquette van de Bloembank. Foto: AnneMarie van Splunter

In de werkplaats wordt het natuursteen in het beton gepolijst. Foto: Tomaello

Over de kunstenaar

AnneMarie van Splunter (1962) is beeldend kunstenaar. Ze is werkzaam op het gebied van openbare ruimte, video en sculpturale installaties. Haar werk heeft veel verschijningsvormen; het is conceptueel, poëtisch en heeft een monumentaal karakter. Vaak vormt het een ordening in de vorm van een wiskundig patroon, een module. Die is dan de basis waarbij het voltooide beeld opnieuw aanleiding geeft tot associaties met de natuur of architectuur. Het ruimtelijk werk in de openbare ruimte heeft een autonome kwaliteit en kan tegelijkertijd mogelijkheid bieden tot verschillende manieren van gebruik. De beweging van de toeschouwer en een uitnodiging tot verblijven of spelen is een belangrijk gegeven in de conceptontwikkeling. Haar kracht is om Wat haar voor ogen staat is bijzondere plekken in de openbare ruimte te creëren die ons niet ontgaan in onze waarneming. Tot haar opdrachtgevers behoren o.a. Atelier Rijksbouwmeester, The Dowse Art Museum in Nieuw Zeeland en het Darat al Fununmuseum in Jordanië. In 2020 werkte zij drie maanden in Istanbul als van BeMobile-Create Together! een programma van het Institut Français de Turquie, de Nederlandse Ambassade in Ankara, het Goethe-Instituut en het Istanbul Foundation for Culture and Arts.

Kunst in Zoetermeer

Kunst in de openbare ruimte(s) verhoogt de aantrekkelijkheid van Zoetermeer en is daarom een belangrijk visitekaartje van de stad. Beeldende kunst zorgt ook voor meer kwaliteit en beleving van onze leefomgeving, omdat vaak de wisselwerking ontstaat tussen kunst, openbare ruimte en de toeschouwers. Het maak het wonen en leven in de wijk leuker. Het lokt reacties uit, als bewoner word je aan het denken gezet: je hebt er meteen een mening over. Kunst is ook een ontmoetingsplek, een markant punt dat iedereen kent en herkent. De snelle groei van de stad heeft ervoor gezorgd dat een kwalitatief hoogwaardige collectie beeldende kunst in de openbare ruimte is opgebouwd. Bij elk (nieuw)bouwproject werd een deel van de financiering gereserveerd voor kunst. Deze percentageregeling zorgde voor circa 175 autonome en geïntegreerde kunstwerken bij en in openbare gebouwen en in het openbare gebied. De collectie geeft een dwarsdoorsnede van de geschiedenis van kunst in het openbaar gebied. Klik hier voor de catalogus kunst Zoetermeer.

Contact

Houd op dit moment rekening met een langere wachttijd aan de telefoon.

Het Stadhuis is gesloten:

  • maandag 24 mei