Trouwen in het buitenland

Home > Inwoners > Trouwen in het buitenland

Trouwen in het buitenland

  • Wat is het?

    Wat leuk dat u in het buitenland gaat trouwen. Het is belangrijk dat u daar kunt aantonen dat u niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt met iemand anders. Dit doet u met een ongehuwdverklaring of een verklaring van huwelijksbevoegdheid. Deze verklaringen kunt u aanvragen bij de gemeente.

  • Online regelen

    Afspraak wijzigen of verwijderen?

    Als u een afspraak heeft gemaakt krijgt u daarvan een bevestiging per E-mail. In deze E-mail staat ook een link waarmee u zelf uw afspraak kunt wijzigen of verwijderen.

    Heeft u de E-mail niet meer? Bel dan met 14 079. Een medewerker kan de afspraak voor u wijzigen of verwijderen.

    Inschrijven huwelijk of geregistreerd partnerschap gesloten buiten Nederland?

  • Wat kost het?

    Verklaring van huwelijksbevoegdheid €  23,60

    2019, prijswijzigingen en typefouten voorbehouden.

    Let op! U kunt alleen pinnen.

  • Wat moet ik doen?

    Als u in Nederland woont, vraagt u de verklaring aan bij de gemeente. Maak hiervoor afspraak (zie 'Online regelen').

    U kunt deze verklaring in 9 talen krijgen:

    • Nederlands
    • Engels
    • Frans
    • Duits
    • Spaans
    • Portugees
    • Italiaans
    • Turks

    Als u als Nederlander in het buitenland woont, vraagt u bij een RNI-gemeente een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP).

    Woont u niet in Nederland en hebt u nooit in Nederland gewoond? Vraag de verklaring dan aan bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat in het land waar u gaat trouwen.

  • Wat moet ik meenemen?

    U en uw partner hebben nodig:

    • Een geldig identiteitsbewijs.
    • Een afschrift van de geboorteakte. Deze kunt u krijgen in de gemeente waar u bent geboren*
    • Een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP). Hierin moeten uw nationaliteit, burgerlijke staat en eventuele eerdere huwelijken of partnerschappen staan vermeld.*
    • Eventueel een bewijs van ontbinding van uw vorige huwelijk. U kunt dit krijgen in de gemeente waar uw vorige huwelijk werd gesloten of waar uw vorige partner is overleden*
    • Woont u in het buitenland? Dan hebt u ook een bewijs nodig dat u daar woont en een bewijs van uw nationaliteit en burgerlijke staat, afgegeven door de autoriteiten van dat land.

    * Woont u beiden vanaf uw geboorte in Nederland en heeft u beiden de Nederlandse nationaliteit dan hoeft u geen documenten te overleggen.

    Zijn bovenstaande documenten niet in het Nederlands, Engels, Frans of Duits? Dan moet u deze eerst door een in Nederland beëdigde vertaler laten vertalen voordat u ze kunt gebruiken. Soms is legalisatie van de documenten nodig. Dit hangt af van het land van herkomst van de documenten.

  • Handige links

Contact

Door een technisch probleem duurt het soms langer voordat u een ontvangstbevestiging krijgt.

Onze excuses voor het ongemak.