Reuzenberenklauw

Home > Inwoners > Plagen en ziekten > Reuzenberenklauw

Reuzenberenklauw

U hebt hem vast weleens gezien: de reuzenberenklauw. De plant kan maar liefst 3,5 meter hoog worden, heeft witte bloemschermen die wel een doorsnee kunnen hebben tot 50 centimeter. Maar pas op: aanraken van de plant kan ernstige gevolgen hebben.

Al sinds halverwege de jaren '80 van de vorige eeuw komt de plant ook in Zoetermeer voor. Bijvoorbeeld langs fiets- en voetpaden. Bij aanraking van de plant blijft 'de schade' in de meeste gevallen beperkt tot rode jeukende plekken en blaarvorming. Maar aanraking kan soms ook ernstige gevolgen hebben. De sappen maken de huid overgevoelig voor zonlicht. Daarom adviseert de gemeente de planten helemaal niet aan te raken.

De reuzenberenklauw is een plant waarvan met enige fantasie de bladvorm doet denken aan de klauw van een berenpoot. De verspreiding van de reuzenberenklauw is binnen Zoetermeer al stabiel.

Wat doet de gemeente?

De gemeente bestrijdt de reuzenberenklauw op plekken waar mensen de plant makkelijk kunnen aanraken, zoals langs fiets- en voetpaden. Zij doet dat door op die plekken eerder te maaien dan gebruikelijk en het maaisel af te voeren. De berenklauwen die groeien rond speelvelden, speelplekken en schoolterreinen worden uitgestoken en daarmee direct en blijvend verwijderd. In andere situaties, zoals langs de randen van bosschages, worden de planten tijdens een reguliere maaironde, tussen half juni en half september, gemaaid.

Hebt u de berenklauw ergens gezien of hebt u nog vragen? Meld het ons via het contactformulier.

Te downloaden:

Contact

Houd op dit moment rekening met een langere wachttijd aan de telefoon.

Het Stadhuis is gesloten:

  • dinsdag 27 april
  • woensdag 5 mei
  • donderdag 13 mei
  • maandag 24 mei