Myxomatose bij konijnen

Home > Inwoners > Plagen en ziekten > Myxomatose bij konijnen

Myxomatose bij konijnen

Myxomatose is een virusziekte, verwant aan de pokken en wordt verspreid door stekende insecten zoals muggen en vlooien. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk. Myxomatose is niet besmettelijk voor mensen, honden, katten en cavia's, het is echt een konijnenziekte. Deze ziekte komt vooral in de zomer en nazomer voor.

De ziekte kenmerkt zich door zwelling van de oogleden, mond en anus. De getroffen konijnen zijn vooral te herkennen aan opgezwollen oogleden waardoor de konijnen niet meer goed kunnen zien. Ze zijn daardoor in het veld gemakkelijker te zien en ze vormen zo ook een gemakkelijke prooi voor andere wilde dieren zoals roofvogels.

Door de ziekte zijn konijnen vatbaar voor andere ziekten zoals longontsteking en zullen daardoor overlijden. Myxomatose is een dodelijke aandoening: na besmetting zal het dier meestal sterven. In het wild zal maar 5-10% van de besmette konijnen de ziekte overleven. Het loslaten van tamme konijnen in de natuur houdt de ziekte in stand.

Houders van tamme konijnen die aan de rand van recreatiegebieden wonen, worden geadviseerd om hun (gezonde) konijn te laten inenten bij een dierenarts.

Ziet u een ziek of dood konijn dan kunt u dat melden via telefoonnummer 14 079. De dode konijnen worden door de gemeente opgeruimd. Ook kunt u contact opnemen met de Dierenambulance Den Haag, telefoonnummer Meldkamer: 070-328 2828. Website: www.dierenambulancedenhaag.nl.

Contact

Houd op dit moment rekening met een langere wachttijd aan de telefoon.

Het Stadhuis is gesloten:

  • dinsdag 27 april
  • woensdag 5 mei
  • donderdag 13 mei
  • maandag 24 mei