Kastanjemineermot

Home > Inwoners > Plagen en ziekten > Kastanjemineermot

Kastanjemineermot

Vergroot afbeelding: aantasting door paardenkastanjemineermot

De paardenkastanjemineermot zorgt al een aantal jaren voor beroering in openbaar groen en bij de tuinliefhebber. De bladeren van paardenkastanjes krijgen bruine vlekken en verliezen vervroegd hun blad waardoor ze er erbarmelijk bij staan en jaar na jaar achteruitgaan.

De mineermot heeft drie generaties per jaar waarvan de eerste verwacht wordt rond half april, de tweede rond begin juli en de laatste rond begin september. De motjes zijn amper een halve centimeter groot en hebben een goudbruine kleur met enkele witte banden. U kunt de volwassen motjes makkelijk terug vinden op de stam van uw paardenkastanje. Het zijn niet de motjes maar de larven die mijnen (=gangen) vreten in het blad waardoor lelijke bladeren en vervroegde bladval optreedt. Zo kan men al zware bladbeschadiging waarnemen in de maanden mei en juni.

 

 Bruine vlekken op de bladeren bij een beginnende aantasting door de paardenkastanjemineermot.

Hoe voorkomt u dat paardenkastanjebomen in de vroege nazomer al massaal blad verliezen door aantasting van de mineermot?

Ruim in de herfst zo goed als mogelijk alle afgevallen bladeren op. Verzamel de aangetaste bladeren en voer deze af naar een professionele composteringsplaats. Poppen van de mineermot, die in deze afgevallen bladeren aanwezig zijn, worden zo via compostering vernietigd. Zo vroeg als mogelijk na de bladval aangetaste bladeren ruimen is de boodschap.

Contact

Houd op dit moment rekening met een langere wachttijd aan de telefoon.

Het Stadhuis is gesloten:

  • dinsdag 27 april
  • woensdag 5 mei
  • donderdag 13 mei
  • maandag 24 mei