Kastanjebloedingsziekte

Home > Inwoners > Plagen en ziekten > Kastanjebloedingsziekte

Kastanjebloedingsziekte

Vergroot afbeelding: kastanjebomen

De kastanjebloedingziekte is een veel voorkomende bomenziekte die paardenkastanjes aantast. Een bacterie (Pseudomomas syringae groep) tast de bast aan. Er ontstaan kleine roestbruine vlekken met druppels oranjerode stroperige vloeistof (bloeden). De vlekken breiden zich langzaam uit en in de loop van het groeiseizoen houdt het bloeden op. De vlekken drogen op en er ontstaan donkere korsten. Onder deze vlekken en korsten sterft het weefsel af en kan de bast inscheuren.

Het hangt van de ernst van de aantasting af, hoe snel een boom moet worden weggehaald. Een boom die ernstig door de kastanjebloedingsziekte is aangetast, wordt vatbaar voor aantasting door witrotschimmels die ervoor zorgen dat de takken breukgevoelig kunnen worden. Als deze schimmels eenmaal zichtbaar zijn (zwammen, vruchtlichamen), dan moet de kastanje vanuit veiligheidsoverwegingen binnen afzienbare tijd weggehaald worden.

In andere gevallen hoeft de boom niet gelijk te worden weggehaald, maar wel binnen een aantal jaar. De boom wordt jaarlijks gecontroleerd op de veiligheid. Zodra de veiligheid in het geding komt, moet de boom worden gekapt.

Contact

Houd op dit moment rekening met een langere wachttijd aan de telefoon.

Het Stadhuis is gesloten:

  • dinsdag 27 april
  • woensdag 5 mei
  • donderdag 13 mei
  • maandag 24 mei