Eikenprocessierups

Home > Inwoners > Plagen en ziekten > Eikenprocessierups

Eikenprocessierups

Vergroot afbeelding: eikenprocessierupsen

In Zoetermeer worden elk jaar de harige rupsen van de eikenprocessievlinder aangetroffen. De rupsen danken hun naam aan het feit dat ze in lange rijen (in processie) via de stammen op zoek gaan naar voedsel in de vorm van vers eikenblad.

De rupsen van deze nachtvlinder zijn van april tot juli te vinden op de zomereik en soms ook op beuk en berk. De donkere rupsen hebben lange, grijzig-witte haren op roodachtig oranje wratten. De haartjes van deze rupsen veroorzaken bij sommige mensen allergische reacties, als jeuk, huiduitslag, ademhalingsproblemen en oogontsteking.

Dit doet de gemeente

De eikenbomen in Zoetermeer worden gecontroleerd of eikenprocessierupsen voorkomen. Als er nesten in de bomen zijn aangetroffen dan worden deze nesten verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf.

Risicovolle plekken als bijvoorbeeld de Zoetermeerseplas en locaties bij basisscholen, worden als eerste gecontroleerd en bestreden.

Dit kunt u doen

Wanneer u eikenprocessierupsen opmerkt in het openbaar gebied, vragen wij u dit te melden via het contactformulier of telefoonnummer 14 079. Wij raden u ten sterkste af om de rupsen op te pakken of ze zelf te bestrijden. Vindt u eikenprocessierupsen op bomen op eigen grond, dan bent u zelf verantwoordelijk voor bestrijding met hulp van een deskundig bedrijf.

Meer weten

Voor meer informatie over gezondheidsklachten kunt u terecht op www.ggdhaaglanden.nl. Op www.natuurkalender.nl vindt u uitgebreide informatie over deze rupsen.

Contact

Houd op dit moment rekening met een langere wachttijd aan de telefoon.

Het Stadhuis is gesloten:

  • dinsdag 27 april
  • woensdag 5 mei
  • donderdag 13 mei
  • maandag 24 mei