Plagen en ziekten

Home > Inwoners > Plagen en ziekten

Plagen en ziekten

Hier vindt u een overzicht van veel voorkomende plagen en ziekten in de natuur.

 • Blauwalgen

  Blauwalgen zijn geen algen maar bacteriën. De meeste soorten zijn blauwgroen van kleur. Overlast door blauwalgen ontstaat meestal bij warm weer in voedselrijk water. De blauwalgen groeien namelijk optimaal bij een temperatuur tussen 20 en 30 ºC, bij nog hogere temperaturen groeien ze harder. Blauwalgen komen vooral voor in zoet stilstaand water zoals vijvers maar ook in zwemplassen.

  Lees meer
 • Botulisme

  Vergroot afbeelding: eend en zwaan

  Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging, veroorzaakt door een bacterie in water met een laag zuurstofgehalte. Bij warm weer en bijvoorbeeld dode vogels in het water, vermeerdert deze bacterie zich snel. Ook voor mensen kan botulisme gevaarlijk zijn. Ga daarom niet het water in als u daarin dode dieren ziet. Laat er ook geen honden zwemmen of drinken. Zieke en dode dieren kunt u melden bij Dierenambulance Den Haag e.o., telefoon 070-328 2828. Meer over botulisme: www.zwemwater.nl/botulisme.

 • Eikenprocessierups

  Vergroot afbeelding: eikenprocessierupsen

  In Zoetermeer worden elk jaar de harige rupsen van de eikenprocessievlinder aangetroffen. De rupsen danken hun naam aan het feit dat ze in lange rijen (in processie) via de stammen op zoek gaan naar voedsel in de vorm van vers eikenblad.

  Lees meer
 • Essentaksterfte

  Vergroot afbeelding: Aangetaste tak door essentaksterfte. Foto: FERA Open Government Licence

  Regelmatig duiken er nieuwe plantenziekten op in ons land. Bij de ziekte 'essentaksterfte' is een schimmel verantwoordelijk voor het aantasten van het blad. De schimmel kan uiteindelijk in de vorm van een bastverkleuring een hele twijg of tak omvatten die afsterft en kan afbreken.

  Lees meer
 • Iepziekte

  In Zoetermeer is een aantal iepen door de iepziekte aangetast. De verwachting is dat de iepziekte zich in de komende jaren verder gaat verspreiden. De gemeente kapt de zieke iepen om verspreiding tegen te gaan. Er wordt alles aan gedaan om vogels en andere dieren zo min mogelijk te verstoren.

  Lees meer
 • Kastanjebloedingsziekte

  Vergroot afbeelding: kastanjebomen

  De kastanjebloedingziekte is een veel voorkomende bomenziekte die paardenkastanjes aantast. Een bacterie (Pseudomomas syringae groep) tast de bast aan. Er ontstaan kleine roestbruine vlekken met druppels oranjerode stroperige vloeistof (bloeden). De vlekken breiden zich langzaam uit en in de loop van het groeiseizoen houdt het bloeden op. De vlekken drogen op en er ontstaan donkere korsten. Onder deze vlekken en korsten sterft het weefsel af en kan de bast inscheuren.

  Lees meer
 • Kastanjemineermot

  Vergroot afbeelding: aantasting door paardenkastanjemineermot

  De paardenkastanjemineermot zorgt al een aantal jaren voor beroering in openbaar groen en bij de tuinliefhebber. De bladeren van paardenkastanjes krijgen bruine vlekken en verliezen vervroegd hun blad waardoor ze er erbarmelijk bij staan en jaar na jaar achteruitgaan.

  Lees meer
 • Luizenplaag

  luizenplaag

  Elk jaar leidt honingdauw, een plakkerige afscheiding van luizen, een paar maanden tot overlast. Een flinke waterstraal op aangetaste bomen of struiken spoelt de luizen weg. Honingdauw op auto’s en tuinmeubilair kunt u gewoon afwassen.

  Lees meer
 • Myxomatose bij konijnen

  Myxomatose is een virusziekte, verwant aan de pokken en wordt verspreid door stekende insecten zoals muggen en vlooien. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk. Myxomatose is niet besmettelijk voor mensen, honden, katten en cavia's, het is echt een konijnenziekte. Deze ziekte komt vooral in de zomer en nazomer voor.

  Lees meer
 • Ratten

  Vergroot afbeelding: rat

  Door heel Zoetermeer signaleren inwoners dat er bruine ratten voorkomen. Ze zijn niet zo zichtbaar, omdat bruine ratten het contact met mensen vermijden. Ratten zijn 20 tot 25 centimeter lang, met staart van circa 10 cm. Ze wegen ongeveer vijfhonderd gram. En ze kunnen zich twee maanden na de geboorte weer voortplanten.

  Lees meer
 • Reuzenberenklauw

  U hebt hem vast weleens gezien: de reuzenberenklauw. De plant kan maar liefst 3,5 meter hoog worden, heeft witte bloemschermen die wel een doorsnee kunnen hebben tot 50 centimeter. Maar pas op: aanraken van de plant kan ernstige gevolgen hebben.

  Lees meer
 • Spinselmot

  Vergroot afbeelding: spinselmot

  Elk jaar in mei of juni krijgen sommige bomen en struiken een spookachtige aanblik. De spinselmot vreet ze kaal, spint ze in in een zijdeachtig omhulsel en vult ze met nesten met rupsen. De spinselmot is niet schadelijk en in de loop van de zomer krijgen bomen en struiken vanzelf nieuw blad. De gemeente doet er niets aan.

  Lees meer
 • Watercrassula

  Vergroot afbeelding: watercrassula

  Watercrassula, of waternaaldkruid, is een heldergroen vetplantje dat oorspronkelijk uit Australie komt. De plant kan enorm snel uitgroeien en ongewenst andere waterplanten verdringen of overwoekeren.

  Lees meer

Contact

Houd op dit moment rekening met een langere wachttijd aan de telefoon.

Het Stadhuis is gesloten:

 • maandag 24 mei