Plagen en ziekten

Home > Inwoners > Plagen en ziekten

Plagen en ziekten

Hier vindt u een overzicht van veel voorkomende plagen en ziekten in de natuur.

 • Blauwalgen

  Blauwalgen zijn geen algen maar bacteriën. De meeste soorten zijn blauwgroen van kleur. Overlast door blauwalgen ontstaat meestal bij warm weer in voedselrijk water. De blauwalgen groeien namelijk optimaal bij een temperatuur tussen 20 en 30 ºC, bij nog hogere temperaturen groeien ze harder. Blauwalgen komen vooral voor in zoet stilstaand water zoals vijvers maar ook in zwemplassen.

  Lees meer
 • Eikenprocessierups

  Vergroot afbeelding: eikenprocessierupsen

  In Zoetermeer worden elk jaar de harige rupsen van de eikenprocessievlinder aangetroffen. De rupsen danken hun naam aan het feit dat ze in lange rijen (in processie) via de stammen op zoek gaan naar voedsel in de vorm van vers eikenblad.

  Lees meer
 • Iepziekte

  In Zoetermeer is een aantal iepen door de iepziekte aangetast. De verwachting is dat de iepziekte zich in de komende jaren verder gaat verspreiden. De gemeente kapt de zieke iepen om verspreiding tegen te gaan. Er wordt alles aan gedaan om vogels en andere dieren zo min mogelijk te verstoren.

  Lees meer
 • Ratten

  Vergroot afbeelding: rat

  Door heel Zoetermeer signaleren inwoners dat er bruine ratten voorkomen. Ze zijn niet zo zichtbaar, omdat bruine ratten het contact met mensen vermijden. Ratten zijn 20 tot 25 centimeter lang, met staart van circa 10 cm. Ze wegen ongeveer vijfhonderd gram. En ze kunnen zich twee maanden na de geboorte weer voortplanten.

  Lees meer
 • Watercrassula

  Vergroot afbeelding: watercrassula

  Watercrassula, of waternaaldkruid, is een heldergroen vetplantje dat oorspronkelijk uit Australie komt. De plant kan enorm snel uitgroeien en ongewenst andere waterplanten verdringen of overwoekeren.

  Lees meer

Contact

Houd op dit moment rekening met een langere wachttijd aan de telefoon.