Waardige 4 mei herdenking in Zoetermeer

Home > Inwoners > Nieuws > Waardige 4 mei herdenking in Zoetermeer

Waardige 4 mei herdenking in Zoetermeer

Door de coronamaatregelen verliep de Dodenherdenking op 4 mei 2020 bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark anders dan andere jaren. De gebruikelijke stille tocht voorafgaand aan de herdenking vond niet plaats. Wel konden inwoners in de middag zelf bloemen of een bloemstuk leggen in het Wilhelminapark. Het leggen van de bloemstukken door de gemeente was te volgen via een livestream en de 4 mei toespraak van burgemeester Jan Pieter Lokker werd dit jaar via een videoboodschap uitgezonden.

Bloemen bij de Oude Kerk en in het Wilhelminapark

Inwoners konden 4 mei, met inachtneming van de RIVM voorschriften, tussen 12.00 en 19.30 uur bloemen of een bloemstuk leggen bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark. Burgemeester Jan Pieter Lokker en zijn vrouw legden om 18.45 uur met een lid van scoutinggroep John McCormick twee bloemstukken bij de graven van drie Zoetermeerse verzetsstrijders en het graf van John McCormick bij de Oude Kerk. Vervolgens vertrok de burgemeester met zijn vrouw naar het Wilhelminapark. Daar legden zij rond 19.00 uur een krans bij het oorlogsmonument. Ook een vertegenwoordiging van de gemeenteraad en het Contact Oud Mariniers legden een krans bij het monument. Dit moment was te volgen via een livestream op de facebookpagina van de gemeente Zoetermeer. In het Wilhelminapark had de gemeente Zoetermeer diverse maatregelen getroffen zodat iedereen veilig kon herdenken.

Toespraak burgemeester Lokker

U kunt de 4 mei toespraak van burgemeester Jan Pieter Lokker én het 4 mei gedicht voorgedragen door Bodki Kuik uit Zoetermeer, terugkijken in deze video:

Op 4 mei herdenken wij alle burgers en militairen die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en daarna in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

Foto's: Patricia Munster

Maandag 1 juni gesloten.