Verbod op ballonnen oplaten

Home > Inwoners > Nieuws > Verbod op ballonnen oplaten

Verbod op ballonnen oplaten

RSS

Net als in Amstelveen, Gouda en andere gemeenten komt er in Zoetermeer mogelijk een verbod op het oplaten van ballonnen. Dit is het advies van het college aan de raad. Dit geldt voor het oplaten van (met helium gevulde) ballonnen en wens- en ufoballonnen. Op deze manier wil de gemeente zwerfafval en de plastic soup verminderen. Dit advies volgt op het burgerinitiatief 'Zoetermeer Ballon Vrij'.

Per jaar worden er ongeveer 1 miljoen sfeerballonnen opgelaten in heel Nederland. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij evenementen, uitvaarten en bruiloften. Het plastic hiervan komt op straat, op het strand en in de zee terecht. Het duurt erg lang voor een ballon afgebroken is. Veel vogels en dieren raken verstrikt in de touwtjes, of stikken als ze het plastic opeten. De gemeente wil zwerfafval zoveel mogelijk voorkomen. Een opgelaten ballon is zwerfafval, maar we kunnen achteraf niet achterhalen wie de ballon heeft opgelaten. Daarom is een algeheel verbod nodig.

Burgerinitiatief Zoetermeer Ballon vrij

In juni kwam het burgerinitiatief 'Zoetermeer Ballon vrij' bij de gemeente binnen. De initiatiefnemers benadrukken de milieuvervuiling die door het oplaten van ballonnen ontstaat en vroegen om een verbod. Daarnaast drongen ook de Vogelwerkgroep, de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), de Partij van de Dieren en het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid aan om geen ballonnen meer op te laten. In Hoorn, Arnhem, Zwolle, Groesbeek (de huidige gemeente Berg en Dal), Zutphen, Gouda, Wageningen, Amstelveen en Soest is het al verboden.

Verbod in de praktijk

Het verbod zou vanaf het eerste kwartaal van 2019 ingaan en geldt vooral voor het oplaten van plastic ballonnen gevuld met helium. Inwoners mogen nog wel bomen en objecten versieren met ballonnen. Ook het oplaten van wensballonnen en ufoballonnen vallen onder dit verbod. De metalen constructie verwondt vogels, en het vuur erin kan brand veroorzaken. Het verbod komt in de APV, waardoor het niet mogelijk is om een vergunning voor het oplaten van ballonnen aan te vragen.