Toegankelijkheid stembureaus verkiezingen 2019

Home > Inwoners > Nieuws > Toegankelijkheid stembureaus verkiezingen 2019

Toegankelijkheid stembureaus verkiezingen 2019

RSS

Op 20 maart en 23 mei zijn er verkiezingen. De Rijksoverheid heeft begin december 2018 de voorwaarden voor de toegankelijkheid van de stembureaus aangescherpt. Zonder aanpassingen zijn er in Zoetermeer acht stembureaus die volledig voldoen aan deze nieuwe voorwaarden. Met aanpassingen komen er op de verkiezingsdag zelf nog dertig andere stembureaus bij die volgens de nieuwe eisen goed toegankelijk zijn, hiermee zijn verspreid over de hele stad goed toegankelijke stembureaus.

Zoetermeer is blij ondanks de korte termijn, waarop de verscherpte maatregelen moesten worden doorgevoerd toch meer dan de helft (38 van de 58) stembureaus goed toegankelijk is voor inwoners met een beperking.

Tijdelijke maatregelen

De maatregelen zijn met name het openhouden van buiten-, tussen- en binnendeuren met deurwiggen en het plaatsen van drempelhulpen. Ieder stembureau heeft op de verkiezingsdag een gehandicaptenparkeerplaats. Bij erg slecht weer kan het voorkomen dat de deuren niet open kunnen blijven en het is ook mogelijk dat voor 20 maart niet alle drempelhulpen zijn geleverd, maar de gemeente zet alles op alles om dit mogelijk te maken. Op www.zoetermeer.nl/stembureaus houdt de gemeente steeds de actuele toegankelijkheid van de stembureaus bij.

Stembureaus die zonder extra maatregelen aan alle eisen voldoen:

Wijk Adres
Centrum Stadhuis, Engelandlaan 502
Meerzicht Wooncomplex Albrandswaard, Albrandswaard 6 t/m 523
Palenstein MBO Rijnland, Van Doornenplantsoen 11
Buytenwegh Stichting Middin, Leopoldhove 50
Buytenwegh IKC Klimboom, Nesciohove 105
De Leyens WelThuis Buytenhaghe, Bergmanstrook 45
Seghwaert Dienstencentrum Petuniatuin, Petuniatuin 7a
Rokkeveen Wijkpost Rokkeveen, Nathaliegang 79