Ondernemersavond Ondermijning druk bezocht

Home > Inwoners > Nieuws > Ondernemersavond Ondermijning druk bezocht

Ondernemersavond Ondermijning druk bezocht

RSS

'Wij willen als gemeente samen met de ondernemers zorgen voor een goed en veilig ondernemersklimaat waarin criminaliteit geen plaats heeft'. Burgemeester Aptroot heette de ondernemers welkom op de bijeenkomst over ondermijning, die gemeente samen met politie afgelopen dinsdag organiseerde. Ondernemers gingen in gesprek met verschillende experts en leerden hoe ze ondermijnende criminaliteit kunnen herkennen en wat in dat geval te doen.

Ondermijning is een containerbegrip voor alle vormen van criminaliteit waarbij de onderwereld met de bovenwereld wordt gemengd. Het heeft een ontwrichtend effect op de samenleving. Denk hierbij aan criminele samenwerkingsverbanden die zich bezighouden met bijvoorbeeld witwassen van zwart verdiend geld, drugshandel of arbeidsuitbuiting. Ook in Zoetermeer zien wij steeds vaker signalen die erop wijzen dat de bovenwereld en de onderwereld elkaar raken.

Extra ogen en oren

De bijeenkomst over ondermijning, die eerder dit jaar plaatsvond, werd vanwege grote belangstelling herhaald. Ruim 200 ondernemers bezochten de twee bijeenkomsten. Aptroot: 'Dat zijn evenzoveel extra paar oren en ogen voor politie en gemeente om signalen op te pakken van zaken in hun werkomgeving die mogelijk niet in de haak zijn. Want ook ondernemers hebben er mee te maken. Ondermijning betekent vaak oneerlijke concurrentie en het kan goede ondernemers in hun werk belemmeren en zelfs bedreigen.' Een voorbeeld hiervan is concurrentie tegen zeer lage prijzen, omdat een ander zich bezighoudt met witwaspraktijken. Of een ondernemer die makkelijk kan concurreren omdat hij met illegalen werkt en hen zwart laat werken door geen belasting en sociale premies af te dragen.

Melden

Ondernemers kunnen helpen ondermijnende criminaliteit te signaleren. Vermoedens van ondermijning kunnen zij melden via ondermijning@zoetermeer.nl of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.