Nieuwjaarstoespraak burgemeester Aptroot

Home > Inwoners > Nieuws > Nieuwjaarstoespraak burgemeester Aptroot

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Aptroot

RSS

De nieuwjaarstoespraak van burgemeester Ch.B. Aptroot, uitgesproken tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van 9 januari 2018 in het Stadstheater Zoetermeer.

"Zo! Dames en heren, ik heb het nog even gecontroleerd en wat ik eigenlijk al wist, blijkt te kloppen: het Stadstheater staat er piekfijn bij.Na de recente renovatie en vernieuwing verkeert dit complex weer in een uitstekende conditie.

Ja, bouwen en verbouwen kunnen we goed in Zoetermeer. Maar wacht. Voordat ik daar verder op inga, wil ik u van harte welkom heten op deze nieuwjaarsbijeenkomst. Het is inmiddels een traditie. Je hebt Kerst, oud en nieuw, oliebollen, champagne, noem maar op. Daarna is er even een paar dagen niets. En dan... dan zien we elkaar in dit theater voor een spectaculair programma met muziek, zang en dans door Zoetermeerse groepen en artiesten. Ook vandaag staat u een geweldige avond te wachten. Achter mij loopt iedereen zich al warm.

Dat biedt mij de gelegenheid u een geweldig 2018 te wensen. Ik hoop dat het voor u en voor allen die u dierbaar zijn een mooi jaar wordt, vol geluk en in een goede gezondheid. 2018 kende voor de meesten van ons een mooie start. Tijdens de jaarwisseling heerste vrijwel overal in Zoetermeer een feestelijke stemming. Op een klein aantal incidenten na was het een avond en nacht waar wij met plezier op kunnen terugkijken. Dit hebben wij te danken aan de inzet van onze politie, brandweer, de andere hulpdiensten, onze gemeente- handhavers en medewerkers en, niet te vergeten, heel veel vrijwilligers. Zelfs landelijk was er aandacht voor de Zoetermeerse aanpak; veel leuks te beleven met een vuurwerkshow, een jongerenfeest en veel horeca die 's nachts open was.

Maar ook mensen die rottigheid hebben uitgehaald hard aanpakken met stevige straffen en ook met consequenties voor de volgende jaarwisseling. We hebben er alles aan gedaan om de schade beperkt te houden. En hoewel wij een laagterecord hebben wat betreft schade door vernielingen is elk incident en elke schade er één te veel. Maar toch, hoe vervelend het ook is als je wordt geconfronteerd met vandalisme, het zijn 'maar' spullen. Want dames en heren, Naast het vele moois dat er in onze stad gebeurt zijn er ook heel verdrietige gebeurtenissen. Slachtoffers en nabestaanden, hulpverleners en de burgemeester worden daar mee geconfronteerd. Ongevallen meestal, soms grof geweld. Verdrietige gebeurtenissen die stemmen tot nadenken, die je doen beseffen wat echt belangrijk is in het leven. Koester uw dierbaren, zorg goed voor elkaar. En zoek alstublieft hulp als u, of iemand in uw omgeving, dat nodig heeft.

Hoe zal dit nieuwe jaar eruit gaan zien? Dat is natuurlijk koffiedik kijken. Maar één ding is zeker: Zoetermeer is én blijft een fijne gemeente om in te wonen. Als derde stad van Zuid-Holland - na Rotterdam en Den Haag - beschikken we over alles wat wij, als moderne stedelingen, ons maar kunnen wensen. Tegelijkertijd is het vriendelijke en, laten we zeggen, 'dorpse' karakter nooit verloren gegaan. We hebben bijvoorbeeld de gezellige Dorpsstraat en de prima winkelcentra in de wijken. Ook qua sfeer heeft Zoetermeer altijd iets gemoedelijks gehouden. De meesten van u zullen een goed contact hebben met buren of buurtgenoten. Onze stad telt bovendien heel veel mantelzorgers en vrijwilligers. Zij doen geweldig werk en zijn hiermee van onschatbare waarde. Zij verdienen, vind ik, een applaus... Ja, veel Zoetermeerders géven om elkaar en zetten zich in voor anderen. Laten we dat vasthouden, want die saamhorigheid is iets om te koesteren. Het is iets om trots op te zijn.

Dat geldt ook voor de stad als geheel. Zoetermeer heeft, ik noemde het al, alles. Van recreatie- en sportvoorzieningen en veel groen tot een uitgebreid en modern winkelaanbod. En van horeca, een theater, een bioscoop en straks een nieuw museum tot fijne huizen met meestal prima parkeervoorzieningen. Toch kunnen we niet blijven stilstaan en het hierbij laten. Ook onze stad moet meegaan in de tijd. Dat is nodig om bij te blijven. De wensen en behoeften van onze inwoners zijn nu eenmaal aan verandering onderhevig.

Het is dan ook fantastisch dat eind dit jaar het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer opengaat. Het heeft even geduurd en velen kennen het nog als Bleizo. Maar geloof het of niet, de oplevering komt in zicht. Het wordt een belangrijk vervoersknooppunt met op- en uit- en overstapmogelijkheden voor zowel de Sprinter naar Utrecht en Den Haag, als de bus en RandstadRail. En niet te vergeten met gratis parkeerruimte voor maar liefst zevenhonderd auto’s en heel veel fietsen. Hiermee zijn we er nog niet. De komende jaren zullen we ons inzetten voor de komst van snelle RandstadRail-verbindingen naar Leiden en Rotterdam. De Metropoolregio waarin wij met 22 andere gemeenten samenwerken is met onderzoek gestart.

Of neem de woningmarkt. Ook op dit gebied is er volop werk aan de winkel, want voor duizenden jongeren en starters zijn haast geen woningen beschikbaar. Ouderen kan evenmin veel perspectief worden geboden. Velen willen levensloopbestendig wonen, best wat kleiner maar wel comfortabel, maar waar zou dat kunnen? Een divers aanbod is wat Zoetermeer nodig heeft. Een aanbod voor álle groepen. Het betekent dat er de komende vijftien jaar zeker 16.000 woningen bij moeten komen.

Dat is nogal wat. Voor deze nieuwbouw moet plaats worden gevonden. Her en der zullen niet alle omwonenden van enthousiasme voorgaan in de polonaise. Maar we gaan er wel voor, vanzelfsprekend in overleg met álle betrokkenen. Hoogbouw waar dat kan, dus in het stadscentrum, bij openbaar vervoersknooppunten en toegangswegen. Zo houden we de kwaliteit van onze stad op peil. Geen krimpgemeente met steeds minder inwoners maar met jaarlijks iets meer inwoners. Dat betekent behoud van maatschappelijke voorzieningen, scholen, verenigingen en winkelcentra. Nieuwbouw zorgt daarmee bovendien voor gemeentelijke inkomsten. Die zijn ook cruciaal om de voorzieningen die we zo aantrekkelijk vinden in stand te houden. En waar mogelijk te verbeteren. De uitbreiding van een bestaand zwembad of de bouw van een nieuw zwembad voor recreatief zwemmen is een goed voorbeeld. Het biedt ons ook de kans de bestaande wijken te vernieuwen, zodat ze er de komende tiental jaren weer goed bijliggen. Het groen, bestrating en verlichting op orde, een nieuwe kwalitatief goede uitstraling.

Zoetermeer is een stad voor íédereen. Daarom is het hier zo fijn. En daarom moeten we blijven werken aan de toekomst. De ene keer lukt dat beter dan de andere... U weet al waar ik op doel. De plannen voor de Holland Outlet Mall zijn gestrand. Onderzoek heeft inmiddels duidelijk gemaakt hoe wij beter met grote projecten moeten omgaan. Overigens, nu moet niet de indruk ontstaan dat geen enkel groot project hier slaagt. Ikzelf heb de afgelopen 5 jaar de verlenging van de derde baan van SnowWorld, de opening van de Dutch Innovation Factory, de start van het daaromheen liggende Dutch Innovation Park, de vernieuwing van ons Stadshart, de uitbreiding ervan met Cadenza, de aanpak van het Stadhuis en de bouw van het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer mee mogen maken.

Daar mogen wij Zoetermeerders trots op zijn. Als je wat wilt bereiken, moet je kansen grijpen en stappen durven zetten. In het persoonlijk leven geldt dit voor mij, geldt dat voor u, geldt het voor ons allemaal. En het geldt ook voor Zoetermeer. Ook dit jaar blijven we dan ook aan de weg timmeren. We gaan niet tevreden achterover leunen. Dat kan sowieso niet, want ook anderszins staat ons een belangrijke gebeurtenis te wachten. In maart kiest u immers een nieuwe gemeenteraad. Dan bent u aan zet om te bepalen wie de volgende vier jaar de stad gaan besturen.

Ik hecht er aan te zeggen dat het werk van raadsleden, commissieleden en wethouders vaak wordt onderschat. Heel veel lezen en vergaderen, overal in de stad met mensen in gesprek gaan. Ik heb het de nu aflopende raadsperiode gezien, wat mij betreft bedanken wij onze gemeentebestuurders met een groot applaus. Zelf heb ik er nu meer dan vijf jaar opzitten als uw burgemeester. Eind deze maand buigt de gemeenteraad zich over een eventuele voordracht voor herbenoeming. Ik hoop, dat mag u best weten, op een positieve uitslag. Ik blijf u graag van dienst - om te kunnen blijven bouwen aan en verbouwen van onze stad en de voorzieningen voor onze inwoners.

Een andere klus zit er inmiddels op. De nieuwjaarsreceptie die morgen in Wassenaar wordt gehouden is mijn laatste bijeenkomst als waarnemend burgemeester van die gemeente. Een jaar lang mocht ik deze functie vervullen. Ik deed het met veel plezier, maar het was wel zwaar. Op geen enkele wijze mocht immers mijn inzet voor úw en mijn stad Zoetermeer eronder lijden.

Hier is én blijft altijd wat te doen. Zoetermeer bouwt, verandert en vernieuwt – overal. In de wijken, maar ook in het hart van de stad. Op donderdag 25 januari openen we het vernieuwde stadhuis. Daar zijn we erg trots op, het is mooier, duurzamer, beter toegankelijk en nog goedkoper in gebruik ook. Daarom nodigen wij iedereen uit om op twee open dagen, vrijdag 26 en zaterdag 27 januari, een kijkje te komen nemen. Ook het Stadhuisplein ondergaat een metamorfose. Net zoals iets fantastisch tot stand is gekomen in het gloednieuwe Cadenza-gebied rond dit theater. Of het Dutch Innovation Park en de Dutch Innovation Factory, waar steeds meer onderwijs en bedrijven, waaronder starters, zich vestigen. Opleiding en werk voor onze jongeren, essentieel voor hun en onze toekomst. Dit gebouw, het Stadtheater is, ik stipte het al aan, eveneens onder handen genomen. Het beschikt sinds enkele maanden over een moderne toneelhijsinstallatie, een eigen restaurant en vernieuwde publieksruimtes.

Toen u binnenkwam, was ik druk in de weer om het allemaal nog even na te lopen. U kunt gerust zijn. Alles is tiptop in orde. Niets staat u dan ook in de weg om te gaan genieten van een muzikaal nieuwjaarspektakel. Daarna bent u van harte welkom om in één van de foyers op het nieuwe jaar het glas te heffen. Ik zet mijn helm af en ga er ook zelf eens goed voor zitten.

Want Zoetermeer verandert... en dat geldt óók voor de opstelling op dit toneel. Het orkest zit al klaar. De artiesten hebben zich warmgelopen en staan op het punt om tevoorschijn te komen. Ik maak plaats voor ze. Ik zou zeggen: zet 'm op! Ik wens u een hele fijne en gezellige avond."

 

Foto's: Fotoflex.nl