Lectoraat Data Science in Zoetermeer

Home > Inwoners > Nieuws > Lectoraat Data Science in Zoetermeer

Lectoraat Data Science in Zoetermeer

Zoetermeer is een lectoraat rijker: het afgelopen kwartaal is het lectoraat Data Science in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer gestart. Het lectoraat focust zich op alles wat te maken heeft met praktijkgericht onderzoek op het gebied van data science en Artificial Intelligence.

Wethouder Iedema (Onderwijs & Innovatie) is blij met de komst van dit lectoraat: 'Dit lectoraat draagt bij aan het IT-profiel van Zoetermeer en versterkt de groei en ontwikkeling van het hoger onderwijs in de stad. Zo versterken we de stad als plek voor hoogwaardige werkgelegenheid van de toekomst en behouden we hoogopgeleide jongeren voor de stad.'

Onderzoek

Een lectoraat is een leerstoel aan een onderwijsinstelling waar lectoren het kennisdomein ontwikkelen, zodat die kennis terug kan vloeien naar het werkveld van de docent. Het lectoraat Data Science gaat zich onder andere richten op het toepassingsgebied gezondheidszorg. Onderzocht wordt hoe het gebruik van AI en data science in de gezondheidszorg de verantwoordelijkheden van verschillende stakeholders beïnvloedt.

Zorg is, net als ICT, een van de sterkste economische sectoren van de gemeente Zoetermeer. Door de samenwerking met de gemeente zullen ook Zoetermeerse zorgvraagstukken door dit lectoraat worden onderzocht. Hierbij wordt actief verbinding gecreëerd tussen lokale partners. De verwachting is dat nieuwe projecten zowel onderwijs, zorg als het bedrijfsleven zullen stimuleren.

Impact op onderwijs en de maatschappij

Op het gebied van onderwijs zal worden nagedacht over nieuwe innovatieve en praktijkgerichte programma's op het gebied van AI en wetenschap rondom (big) data. Het maken van een reële impact op maatschappelijke problemen met behulp van echte datasets staat hier voorop. Naast het gebied van de gezondheidszorg worden ook sociale zorg, stedelijke transformatie en sociale innovatie onder de loep genomen.

'Onze visie is om een leidende - zowel regionaal als globaal - academische 'hub of excellence' en 'talent incubator' te worden voor praktijkgerichte AI en data science, met de nadruk op menselijke en maatschappelijke waarden en verantwoorde en ethische implementatie. Dit hopen wij te bereiken door nauw samen te werken met gemeente Zoetermeer en andere belangrijke regionale en mondiale spelers,' vertelt Lampros Stergioulas, lector Data Science.

Over Dutch Innovation Park

De Dutch Innovation Factory is gevestigd op het Dutch Innovation Park in Zoetermeer. Het is dé plek in de regio voor toegepaste innovaties op het gebied van cyber security, big data, smart mobility en e-health & care. Hier delen IT-bedrijven en ruim 700 IT-studenten kennis en werken er samen. Door de synergie op het park ontstaan innovaties en nieuwe business. Dutch Innovation Park verbindt en biedt kansen. Kijk voor meer informatie op: www.dutchinnovationpark.nl.