Gezamenlijke controleactie RandstadRail

Home > Inwoners > Nieuws > Gezamenlijke controleactie RandstadRail

Gezamenlijke controleactie RandstadRail

RSS

Op vrijdag 5 oktober hielden de HTM, Politie Eenheid Den Haag, Wijk en Agent Samen (WAS) en team Handhaving van de gemeente Zoetermeer een grootscheepse controleactie in tram 3 en 4 van de RandstadRail in Zoetermeer. Ook op en rond de haltes werd gesurveilleerd. 3896 passagiers werden gecontroleerd en 99 begingen een overtreding, waarvan 77 voor het niet kunnen tonen van een geldig vervoersbewijs. Het percentage reizigers zonder geldig vervoersbewijs komt hiermee op 1,98%.

Met deze gezamenlijke actie willen de veiligheidspartners de overlast terugdringen en het veiligheidsgevoel van de inwoners en reizigers vergroten. Op de trams en ook daar buiten. Daarom maakten de teams van WAS een extra ronde door de aangrenzende wijken. Burgemeester Aptroot woonde de controleactie bij.

Resultaten

De actie duurde van 14.15 tot 21.00 uur. Zo kon er ook in de drukke avondspits gecontroleerd worden. De overtredingen bestonden uit:

HTM
77 overtredingen voor het reizen zonder geldig vervoersbewijs.

Team Handhaving
7 overtredingen voor onder andere fietsen over het perron.

Politie
15 overtredingen voor o.a. het niet kunnen tonen van een id-kaart, het nuttigen van alcohol en voeten op de bank in de tram.

Verder heeft de politie 3 verdachten aangehouden, waarvan 2 verdachten nog een gevangenisstraf moesten uitzitten.

Zero tolerance

De actie vond plaats op en rond de haltes van RandstadRail Zoetermeer. Tijdens de controleacties voerden de partijen een zogenoemd zero tolerance-beleid door overtredingen direct te beboeten. Wat de gemeente nog meer doet aan de veiligheid in de stad is te vinden op www.zoetermeerveilig.nl.