Doe mee met het scheiden van GFT

Home > Inwoners > Nieuws > Doe mee met het scheiden van GFT

Doe mee met het scheiden van GFT

GFT-afval staat voor groente-, fruit- en tuinafval, zoals bijvoorbeeld schillen en resten van groenten, fruit, aardappelen en andere etensrestjes of onkruid, bladeren en takken. Door uw afval te scheiden, kan het gerecycled worden en werkt u mee aan een beter milieu. Van uw GFT-afval wordt onder andere compost gemaakt en compost is een goede bodemverbeteraar van de grond.

De gemeente helpt graag mee om het verzamelen van uw GFT-afval makkelijker te maken. Zolang de voorraad strekt kunt u bij de afdeling Afvalinzameling aan de Argonstraat 45 op werkdagen van 8.00-16.00 uur een tuinafvaltas en/of een GFT-keukenemmertje (incl. rolletje composteerbare zakjes) ophalen.

tuinafvaltas

Tuinafval scheiden

Een handig hulpmiddel om uw tuinafval gescheiden in te zamelen is de tuinafvaltas. U verzamelt het afval in de tas en leegt hem vervolgens in de GFT-container. De gemeente stimuleert het scheiden van GFT-afval en biedt dan ook zo lang de voorraad strekt deze tuinafvaltas aan. Af te halen bij de afdeling Afvalinzameling aan de Argonstraat 45 in Zoetermeer, geopend tijdens werkdagen van 8.00-16.00 uur.

GFT-afval uit de keuken

keukenafvalemmerIn het keukenafvalemmertje kunt u het GFT-afval uit de keuken kwijt. U ontvangt bij het emmertje de eerste 25 BioBag afvalzakjes. Deze zakjes zijn gemaakt van natuurlijk materiaal dat composteert en biologisch afbreekbaar is.

De gevulde zakjes gooit u om de twee à drie dagen in de GFT-afvalcontainer. Laat u de zakjes niet te lang in het emmertje zitten omdat ze al na een dag of drie kunnen gaan scheuren. Dit zeker als er veel vochtige keukenrestjes in zitten. Zijn de zakjes op, dan kunt u soortgelijke afvalzakjes kopen in de supermarkt.

Wat mag wel en wat mag niet bij het GFT?

WEL NIET
Aardappel- groente- en fruitschillen As uit de asbak, openhaard of BBQ
Bloemen en planten Dode (huis)dieren
Doppen van pinda's en noten Haren van mens en dier
Eierschalen Kaaskorsten met plastic
Etensresten Dikke takken
GFT-zakken Kauwgom
Kaaskorsten zonder plastic Kunstmest
Ongekleurd en onbedrukt keukenpapier, tissues en wc-papier Lucifers
Koffiedik en koffiefilters (geen koffiepads en koffiecups) Luiers
Kurken Oasis (steekschuim voor bloemen en planten)
Schelpen van bijvoorbeeld mosselen, visgraten en botjes Zand- en potgrond
Tuin- en snoeiafval Sigarettenpeuken en -as
Papier (een beetje om schillen in te pakken mag wel) Vogelkooizand, zand
Klokhuizen Stofzuigerzakken (volle)
Turfmolm Wol
Kattenbakkorrels met milieukeurmerk Kattenbakkorrels zonder milieukeurmerk
Brood Hout
Zaagsel Koffiecups en koffiepads

Heeft u nog vragen, neem dan contact op met de klantenservice van de Afvalinzameling via telefoonnummer 14 079 of kijk op www.mijnafvalwijzer.nl voor meer informatie.