Nieuws

Home > Inwoners > Nieuws

Nieuws

RSS
 • Zieke iepen in Zoetermeer

  (10-07-2020)

  Meer dan honderd iepen in de stad, zijn aangetast door de iepziekte. Deze bomen staan vooral aan de Van Leeuwenhoeklaan en de Boerhaavelaan in de wijk Driemanspolder. Deze ziekte is zeer besmettelijk en de bomen zijn helaas niet te genezen. De gemeente is al gestart met het kappen van deze zieke iepen en verwijdert komende tijd de andere zieke iepen

  Lees meer
 • Webinar: Hoe trek je personeel in corona-tijden?

  (08-07-2020)

  Het zijn bijzondere tijden. Gelukkig geldt voor steeds meer sectoren dat ze weer op gang komen. Dit betekent ook dat de vraag naar goede medewerkers weer zal toenemen. Het vinden, binden en boeien van goede medewerkers was voor de coronacrisis soms al een uitdaging. Door corona is deze uitdaging er zeker niet eenvoudiger op geworden.

  Lees meer
 • Nieuw kunstwerk siert de Zegwaartseweg

  (03-07-2020)

  Fietst of wandelt u wel eens langs de Zegwaartseweg? Dan kunt u nu een bijzonder kunstwerk tegenkomen. Het heet: "Bast als landschap".

  Lees meer
 • Natuurgebied Nieuwe Driemanspolder open

  (01-07-2020)

  Het natuur- en recreatiegebied van de Nieuwe Driemanspolder is geopend. Vanaf vandaag, 1 juli 12:00 uur, kan iedereen genieten van dit bijzondere gebied. Met de opening van de Nieuwe Driemanspolder wordt een bijzonder gebied opengesteld voor publiek.

  Lees meer
 • Gratis bezoekuren voor bewoners centrumgebied

  (01-07-2020)

  Begin dit jaar zijn de parkeertarieven en parkeertijden in het centrum gewijzigd. De gemeente kreeg hierop veel reacties uit de stad. Ook stond het op de agenda van de gemeenteraad. De raad besloot om geld beschikbaar te stellen voor een gratis bezoekersregeling.

  Lees meer
 • Burgemeester Lokker deelt Koninklijke onderscheidingen uit

  (01-07-2020)

  De Zoetermeerse inwoners die op 24 april tijdens de lintjesregen werden verrast met een Koninklijke onderscheiding, kunnen deze eindelijk in ontvangst nemen. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus kon de uitreiking van de Koninklijke onderscheidingen niet eerder plaatsvinden. Burgemeester Lokker zet de ‘koninklijke’ inwoners op donderdag 2 juli tijdens een bijeenkomst in het Stadstheater in het zonnetje.

  Lees meer
 • Extra plek in de stad voor kramen met zomerproducten

  (01-07-2020)

  Wilt u tijdens het zomerseizoen met een kraam in Zoetermeer ijsjes, fruit, frisdrank of andere zomerproducten verkopen? De gemeente stelt de komende maanden een aantal tijdelijke standplaatsen open voor ondernemers om zomerproducten te verkopen.

  Lees meer
 • Haring happen bij WZH Oosterheem

  (29-06-2020)

  Bewoners en personeel van WZH Oosterheem worden dinsdag 30 juni 2020 getrakteerd op heerlijke nieuwe haring. Een traktatie van de Markt en Vishandel Roelvis waarmee zij het personeel willen bedanken voor hun inzet in de zware coronatijd en de bewoners een gezellig én smakelijk moment willen bezorgen. 

  Lees meer
 • Zoetermeer zet haar veteranen in het zonnetje

  (26-06-2020)

  Dit jaar waren er, vanwege de coronamaatregelen, geen defilé met militaire voertuigen of activiteiten op de Markt ter ere van Veteranendag in Zoetermeer. Toch zette de gemeente Zoetermeer haar veteranen in het zonnetje. Zaterdag 27 juni 2020 ontving waarnemend burgemeester Lokker 25 willekeurig gekozen Zoetermeerse veteranen op het Stadhuis. Samen hesen ze de veteranenvlag waarna de burgemeester een toespraak gaf in de raadzaal. Op deze manier stonden we stil bij de inzet van de Nederlandse militairen in verschillende delen van de wereld.

  Lees meer
 • Uitlaatregels voor honden voor de Nieuwe Driemanspolder

  (24-06-2020)

  Het middengebied van de Nieuwe Driemanspolder gaat begin juli gedeeltelijk open voor publiek. Dat is eerder dan gedacht. De verdere voorbereidingen voor de gehele opening van de polder gaan in de tussentijd gewoon door. Omdat het natuurgebied eerder opengaat, hebben we afspraken gemaakt over waar honden met hun baasjes in het gebied wel en niet mogen komen.

  Lees meer
 • Michel Bezuijen voorgedragen als nieuwe burgemeester Zoetermeer

  (18-06-2020)
  Vergroot afbeelding: Michel Bezuijen

  De gemeenteraad van Zoetermeer heeft in een extra raadsvergadering op donderdag 18 juni 2020 Michel Bezuijen voorgedragen als nieuwe burgemeester van Zoetermeer. Hij is daarmee de opvolger van Charlie Aptroot, die op 31 maart 2020 met vervroegd pensioen ging.

  Lees meer
 • De Binnenbaan verkort de weg naar meedoen

  (17-06-2020)

  Het college van burgemeester en wethouders heeft een definitief besluit genomen over de oprichting van het nieuwe werkbedrijf: De Binnenbaan. Per 1 januari 2021 start het nieuwe werkbedrijf met het samenbrengen van werkgevers en werkzoekenden uit de regio Zoetermeer. De colleges van Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk hebben definitief besloten om de Gemeenschappelijke Regeling DSW per 1 januari 2021 op te heffen. DSW gaat op in werkbedrijf De Binnenbaan. Patrick Verhoef is benoemd tot directeur voor De Binnenbaan BV.

  Lees meer
 • Nieuw plan Wilhelminapark

  (17-06-2020)

  Vanaf 16 juni tot 1 juli kunnen inwoners via doemee.zoetermeer.nl, het online samenspraakplatform van de gemeente, meedenken over het plan van het Wilhelminapark. In het plan staat hoe de bomen en het groen de komende tien jaar geleidelijk vervangen worden. Dit is nodig omdat het oudste park van Zoetermeer inmiddels op leeftijd is en de bomen in de laatste levensfase raken. Omdat de gemeente het historische karakter van het park wil behouden, komt er een plan voor de komende tien jaar. Het bureau Peter Verkade is ingehuurd om het plan op te stellen.

  Lees meer
 • Eén jaar samen strijden tegen eenzaamheid in Zoetermeer

  (12-06-2020)

  In Zoetermeer geeft de helft van de ouderen aan zich eenzaam te voelen. Veel Zoetermeerse organisaties willen hier iets aan doen. Eén jaar geleden is daarom de ‘Community tegen eenzaamheid Zoetermeer’ opgericht. Ruim 60 organisaties heeft zich in het afgelopen jaar aangesloten bij deze community. 

  Lees meer
 • Zaterdagmarkt verplaatst tijdelijk naar de Markt

  (11-06-2020)

  Veilig een zak noten, verse groenten en fruit op de warenmarkt halen? Dat kon de afgelopen tijd gewoon op de Zoetermeerse warenmarkten dankzij de maatregelen van de marktmeester en de verkopers. Zo konden Zoetermeerders toch hun boodschappen in de buitenlucht doen. Het wordt nu alleen steeds drukker in de binnenstad en op de zaterdagmarkt. Daarom verplaatsen we de warenmarkt op zaterdag vanaf deze week tijdelijk van het Marseillepad naar de Markt.

  Lees meer
 • Eén ingang voor ondersteuning op maat

  (04-06-2020)

  De gemeenteraad van Zoetermeer stemde dinsdag 2 juni unaniem in met het voorstel om zorg en ondersteuning in de wijken van Zoetermeer anders te organiseren. Zorg- en welzijnsorganisaties moeten vanaf 1 mei 2021 intensiever gaan samenwerken. Samen zijn zij verantwoordelijk voor het leveren van hulp- en ondersteuning in een wijk. Zij krijgen daarvoor ook samen een budget. Hiermee worden inwoners vanaf 18 jaar die hulp of ondersteuning nodig hebben - via één duidelijke ingang - beter en sneller geholpen.

  Lees meer
 • Lectoraat Data Science in Zoetermeer

  (03-06-2020)

  Zoetermeer is een lectoraat rijker: het afgelopen kwartaal is het lectoraat Data Science in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer gestart. Het lectoraat focust zich op alles wat te maken heeft met praktijkgericht onderzoek op het gebied van data science en Artificial Intelligence.

  Lees meer
 • Wijkrestaurants Zoetermeer zijn weer open

  (03-06-2020)

  Helemaal coronaproof openden de wijkrestaurants in De Leyens en Meerzicht op 3 juni weer de deuren voor oudere wijkbewoners. Wethouder Ingeborg ter Laak van Zorg en Welzijn nam een kijkje in het wijkrestaurant aan de Albrandswaard: 'Fijn om te zien dat bewoners weer terecht kunnen bij de restaurants. Niet alleen om te eten, maar ook voor het ontmoeten van anderen en de gezelligheid die dit met zich meebrengt. Door de coronamaatregelen hebben bewoners dit lang moeten missen.'

  Lees meer
 • Stadsboerderijen Zoetermeer gaan gefaseerd weer open

  (29-05-2020)

  Vanaf dinsdag 2 juni openen stadsboerderijen De Weidemolen, De Balijhoeve en het Buitenbeest weer hun deuren. Het speelgedeelte van het Buitenbeest gaat op maandag 8 juni weer open. Er zijn wel aangepaste maatregelen; zo mag er maar een maximaal aantal bezoekers tegelijkertijd naar binnen, zijn er vaste looproutes en beperkte openingstijden. De boerderijen houden zich hiermee aan de protocollen die zijn opgesteld door vSKBN, de overkoepelende organisatie voor kinderboerderijen.

  Lees meer
 • Deelfietsen in Zoetermeer

  (28-05-2020)

  De deelfiets gaat verder waar het openbaar vervoer stopt. Zoetermeer wil vanuit gezondheids- en milieuoverwegingen schone vervoerwijzen, zoals de fiets en het openbaar vervoer stimuleren. Het openbaar vervoer biedt meestal geen deur-tot-deur vervoer, waardoor reizigers het eerste of laatste deel van hun reis vaak te voet afleggen. Voor die "first and last mile", is de deelfiets een aanvulling. Bij deelfietsen gebruikt u een fiets niet alleen, u deelt deze met anderen. 

  Lees meer
 • Zoetermeerse vrijwilligers krijgen betere ondersteuning

  (28-05-2020)

  In Zoetermeer werken het hele jaar door veel vrijwilligers. Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze samenleving. De coronacrisis maakt dit nu nog duidelijker dan ooit. Om vrijwilligers beter te ondersteunen heeft de gemeente samen met vrijwilligers en organisaties die met vrijwilligers werken, een actieprogramma opgesteld. Eén van de doelen uit dit actieprogramma is: meer Zoetermeerders enthousiast maken voor vrijwilligerswerk.

  Lees meer
 • Toekomstvisie op levendige en aantrekkelijke binnenstad

  (27-05-2020)

  Met de conceptvisie Binnenstad 2040 zet de gemeente in op een hoogwaardig stedelijk woonmilieu met een breed aanbod aan woningen, (culturele) voorzieningen en groene verblijfsgebieden. In de nieuwe toekomstvisie stelt de gemeente onder andere voor om cultuurpodium De Boerderij te verhuizen naar de binnenstad, het gebied rondom Markt 10 en het Dobbegebied verder te ontwikkelen, en de verschillende deelgebieden van de binnenstad beter met elkaar te verbinden.  

  Lees meer
 • SilverDome onderzoekt toekomst zonder Oval

  (27-05-2020)

  De eigenaar van SilverDome (Aprisco Leisure B.V.) heeft de gemeente verzocht om de komende tijd te mogen werken aan een plan voor een toekomstbestendig en financieel gezond SilverDome zonder behoud van de 250 meter schaatsbaan, de Oval. De gemeente hecht veel waarde aan het behoud van de ijsfunctie van het Silverdome en heeft hier uiteindelijk toestemming voor gegeven.

  Lees meer
 • Help de geschiedenis van corona vast te leggen

  (24-05-2020)

  De coronacrisis heeft een grote impact op de maatschappij, ook in Zoetermeer. Scholen, winkels en horeca zijn gesloten geweest, veel mensen werken thuis en 1,5 meter afstand is het 'nieuwe normaal' geworden. Dit is een bijzondere periode die het Stadsarchief goed wil vastleggen voor later. Daarvoor hebben we uw hulp nodig.

  Lees meer
 • Pilot flexwoningen van start op Ruimtebaan

  (22-05-2020)

  De gemeente start een pilot voor een flexibel woonconcept aan de Ruimtebaan om spoedzoekers sneller aan een tijdelijke woning helpen. De gemeente gaat nu op zoek naar een geschikte ontwikkelaar en beheerder.

  Lees meer
 • Een beleidsarme Perspectiefnota 2021

  (20-05-2020)

  Op 20 mei 2020 biedt het college de Perspectiefnota 2021 aan de gemeenteraad aan. De Perspectiefnota heeft een beleidsarm karakter. De nota schetst de onvermijdelijke financiële ontwikkelingen. Beleidswijzigingen worden in deze nota alleen voorgesteld als deze voor de uitvoering in 2020 noodzakelijk zijn en de besluitvorming over budgetten niet kan wachten tot de vaststelling van de begroting in november.

  Lees meer
 • Sportieve activiteiten voor kinderen en jongeren

  (11-05-2020)

  Kinderen en jongeren mogen, onder voorwaarden, weer buiten sporten. Jongeren van 13 t/m 18 jaar moeten tijdens het sporten wel 1,5 meter afstand blijven houden. Sportverenigingen zijn weer gestart met training geven in de buitenlucht. Op dit moment vooral met bestaande leden. De gemeente overlegt met verenigingen over mogelijkheden voor meer aanbod voor niet-leden.

  Lees meer
 • Kent u iemand die een lintje verdient?

  (11-05-2020)

  Kent u een vrijwilliger die zich al jarenlang met hart en ziel inzet? Iemand die met liefde activiteiten begeleidt in een verzorgingshuis, al jarenlang coacht bij een sportclub of zich inzet voor de jeugd bij een scoutingclub? Vraag dan een Koninklijke onderscheiding voor hem of haar aan.

  Lees meer
 • Jeugdhulp loopt door tijdens coronacrisis

  (04-05-2020)

  Sommige jeugdhulpaanbieders zien dat er minder gebruik wordt gemaakt van jeugdhulp tijdens de coronacrisis. Dit blijkt uit onderzoek vanuit het servicebureau Jeugdhulp Haaglanden die de inkoop van jeugdhulp regelt voor tien gemeenten in de regio. Wellicht denken ouders dat jeugdhulpaanbieders alleen in acute situaties in actie komen en geen face-to-face behandelingen doen. Dit beeld klopt niet. Tijdens de coronacrisis gaat de hulpverlening voor kwetsbare kinderen en gezinnen gewoon door.

  Lees meer
 • Gemeente Zoetermeer en Rabobank ondersteunen digitaal thuisonderwijs

  (04-05-2020)

  Gemeente Zoetermeer en Rabobank Regio Den Haag sloegen onlangs de handen ineen om stichting Leergeld te ondersteunen door honderd extra laptops ter beschikking te stellen voor basis- en voortgezet onderwijs in Zoetermeer. Door de samenwerking met stichting Leergeld en stichting Ecoware kunnen leerlingen uit gezinnen met een minimum inkomen meedoen aan de lessen die ze thuis online krijgen aangeboden.

  Lees meer
 • Zelfbrengdepot open op afspraak

  (01-05-2020)

  Het Zelfbrengdepot is sinds vrijdag 17 april weer open, maar alleen op afspraak. Op die manier wordt de toeloop beperkt gehouden en kunt u veilig het grofvuil brengen.

  Lees meer
 • Burgemeester Lokker deelt lintjes dit jaar telefonisch uit

  (24-04-2020)

  Voor het eerst ín de geschiedenis vindt de jaarlijkse lintjesregen per telefoon plaats. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus kan de uitreiking van de Koninklijke onderscheidingen niet zoals gebruikelijk in het Stadstheater plaatsvinden. Burgemeester Lokker belt 24 april in de ochtend de 15 inwoners die een Koninklijke onderscheiding ontvangen persoonlijk op. Eén inwoner ontvangt de felicitaties telefonisch van de minister van Defensie. De feestelijke decoratie zal op een later moment alsnog plaatsvinden.

  Lees meer
 • Aanvraag Tozo regeling direct via gemeente

  (09-04-2020)

  Zelfstandig ondernemers in Zoetermeer die een aanvraag willen doen voor de Tozo regeling kunnen dit direct doen via de gemeente. Voorheen werd verwezen naar het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) te Rotterdam.

  Lees meer
 • Studenten van de mkb digiwerkplaats bieden gratis raad en daad voor uw digitale huishouding

  (08-04-2020)

  In deze dagen van thuiswerken en contacten op afstand merken we hoe belangrijk het is om je digitale huishouding op orde te hebben. Maar deze expertise heeft niet iedereen in huis. Dus bent u ondernemer en kunt u wel wat gratis ondersteuning en advies gebruiken op het gebied van digitale technologie? Dan staan de studenten van de mkb digiwerkplaats voor u klaar.

  Lees meer
 • Distributiecentrum voedselpakketten komt langzaam op gang

  (08-04-2020)

  Voedselbank Haaglanden heeft de afgelopen weken met man en macht gewerkt om de reguliere voedselstroom weer op gang te brengen. Sinds 7 april worden vanuit het ministerie van Defensie vier medewerkers logistiek ter beschikking gesteld die gaan ondersteunen bij het opstarten van de distributie. Hierdoor kan een begin worden gemaakt met het opstarten van het bevoorraden van de 14 regionale Voedselbanken.

  Lees meer
 • Betreden Nieuwe Driemanspolder niet toegestaan

  (07-04-2020)
  Vergroot afbeelding: Nieuwe Driemanspolder

  Helaas betreden steeds vaker mensen illegaal het projectgebied van de Nieuwe Driemanspolder. Dit is tot de officiële opening, eind 2020, absoluut verboden.
  Meer informatie: www.n3mp.nl/nieuws/betreden-nieuwe-driemanspolder-niet-toegestaan

 • Faillissement Hulpmiddelencentrum: gevolgen voor Zoetermeer

  (03-04-2020)

  Op 3 april 2020 is het faillissement van het Hulpmiddelencentrum uitgesproken. Het Hulpmiddelencentrum is sinds 1 maart 2018 de vaste leverancier in de gemeente Zoetermeer voor hulpmiddelen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), zoals scootmobielen en rolstoelen.

  Lees meer
 • Coronavirus in Zoetermeer

  (01-04-2020)

  Het coronavirus leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen voor Zoetermeer. De gemeente neemt maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus (COVID-19) om inwoners en medewerkers te beschermen.

  Lees meer via www.zoetermeer.nl/corona

 • COVID Opvang Centrum opent in Zoetermeer

  (31-03-2020)

  Om de druk te verlichten op Intensive Cares, verpleegafdelingen en in thuissituaties is op vrijdag 27 maart een speciaal COVID Opvang Centrum geopend in Zoetermeer. In het centrum worden mensen die besmet zijn met het coronavirus (COVID) verzorgd, verpleegd en behandeld. Het gaat om patiënten die niet noodzakelijk in het ziekenhuis hoeven worden opgenomen.

  Lees meer
 • Zoetermeer staat voor belangrijke keuzes

  (27-03-2020)

  Recent onderzoek naar de staat van Zoetermeer stelt de gemeente voor belangrijke keuzes over wonen, werken en samenleven. De afgelopen jaren is een trend ontstaan waarbij Zoetermeer ten opzichte van andere - vooral omringende - gemeenten slechter scoort op gebieden als woonaantrekkelijkheid en sociaal economische positie.

  Lees meer
 • Zoetermeer steunt de actie 'Alle mondkapjes verzamelen'

  (25-03-2020)

  In onze regio is, net als in de rest van Nederland, schaarste aan mondkapjes voor huisartsen en hulpverleners in ziekenhuizen. De gemeente Zoetermeer steunt de inzamelingsactie #allemondkapjesverzamelen van de Stichting Transmurale Zorg, Mondial Van der Velde Verhuizingen, Xtra Welzijn en ADO Den Haag. Helpt u mee?

  Lees meer
 • Markten in Zoetermeer open

  (19-03-2020)

  Op dinsdag, vrijdag en zaterdag kunt u voorlopig nog gewoon naar de Zoetermeerse warenmarkt voor uw boodschappen. Natuurlijk zijn er de nodige maatregelen genomen, zodat u voldoende afstand tot elkaar kunt houden. De marktkramen staan verder uit elkaar en de looppaden zijn extra breed. Ook kan er meer gepind worden.

  Lees meer
 • Hulp bieden en hulp krijgen

  (19-03-2020)

  Wilt u hulp aanbieden of heeft u zelf hulp nodig? Hier leest u waar u zich kunt aanmelden.

  Lees meer
 • Gemeente maakt haar websites voor iedereen toegankelijk

  (17-03-2020)

  De websites van de gemeente met overheidsinformatie en digitale dienstverlening zijn er voor iedere inwoner en ondernemer van Zoetermeer. Ook mensen met een beperking moeten deze websites goed kunnen gebruiken. Daarom past de gemeente de websites aan. Als symbolische mijlpaal ondertekende wethouder Jan Iedema op 12 maart een Toegankelijkheidsverklaring.

  Lees meer
 • Zoetermeer bouwt gezondste stadswijk van Randstad: Entree

  (06-02-2020)

  De gemeente Zoetermeer en zeven private eigenaren tekenden op 5 februari 2020 de samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van de gezondste stadswijk van de Randstad: Entree. Een belangrijke mijlpaal in de herontwikkeling van het gebied aan de A12, de Mandelabrug en weerszijden van de Afrikaweg.

  Lees meer
 • Gemeente haalt uitkering binnen voor energiebesparing woningeigenaren

  (21-01-2020)

  Als het aan de gemeente ligt ontvangen woningeigenaren binnenkort een meterkastposter met informatie om hun woning te verduurzamen en krijgen ze de mogelijkheid om een waardebon te verzilveren om ledlampen aan te schaffen. De gemeente ontvangt op basis van deze plannen een rijkssubsidie om woningeigenaren te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken. Het college legt binnenkort een uitgewerkt bestedingsplan voor aan de raad.

  Lees meer
 • Nieuwe code Veilig Vervoer Rolstoelgebruikers (VVR) met een jaar verlengd

  (04-06-2019)

  Begin mei hebben alle rolstoelgebruikers in Zoetermeer van de gemeente een brief ontvangen over de nieuwe landelijke code Veilig Vervoer Rolstoelgebruikers (VVR).

  Lees meer
 • Gemeente bouwt Gymworld aan de Amerikaweg

  (04-02-2019)

  De gemeente bouwt op een groene en goed bereikbare locatie aan de Amerikaweg de nieuwe eyecatcher: Gymworld Zoetermeer. Remmers Bouwgroep start deze zomer met de bouw van deze moderne en aantrekkelijke turn- en gymaccommodatie voor Zoetermeerse gymnasten.

  Lees meer
 • Alle nieuwbouw in Zoetermeer aardgasvrij

  (20-12-2017)

  De gemeente is er heel duidelijk over. Zoetermeer wil geen nieuwbouw meer op aardgas aansluiten. Hiermee anticipeert de gemeente op de besluitvorming van het rijk om de aansluitplicht op aardgas af te schaffen. Die is er naar verwachting op zijn vroegst eind 2018.

  Lees meer

Contact

Houd op dit moment rekening met een langere wachttijd aan de telefoon.