Nieuws

Home > Inwoners > Nieuws

Nieuws

RSS
 • Nieuw coronavirus

  (24-02-2020)

  In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus. Wereldwijd worden maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. In Nederland zijn nog geen besmettingen gemeld.

  Lees meer
 • Maand van de Vrijheid

  (24-02-2020)

  In 2019 en 2020 herdenken we in Nederland landelijk het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven.

  Lees meer
 • Vrijwilligers gezocht voor de wijk- en schooltuinen

  (21-02-2020)

  Werkt u graag met uw handen in de aarde? Of bent u handig of een echte knutselaar? Dan kunnen de wijk- en schooltuinen in Zoetermeer uw hulp goed gebruiken. We zijn op zoek naar vrijwilligers die graag hun handen uit de mouwen steken.

  Lees meer
 • Kunstwerk bij Gymworld gekozen

  (21-02-2020)

  De projectgroep kunst Gymworld is eruit. Het kunstwerk Letterbeeld van Michiel Kluiters komt straks bij Gymworld te staan. De projectgroep bestaat uit inwoners, gebruikers van Gymworld en enkele adviseurs. Zij schreven de opdracht voor een kunstwerk uit en kozen uit 54 inzendingen drie kunstenaars uit die hun ideeën mochten voorleggen. Uiteindelijk sprak het werk van Michiel Kluiters ze het meeste aan.

  Lees meer
 • Eerste paal Jumbo is geslagen

  (20-02-2020)

  Jumbo, Somerset Capital Partners, Zoetermeer en Lansingerland hebben de eerste paal geslagen voor het distributiecentrum van Jumbo op Bleizo. Het distributiecentrum gaat dienst doen als logistieke hub van waaruit klanten hun online bestelde boodschappen thuis kunnen ontvangen, naar verwachting vanaf begin volgend jaar.

  Lees meer
 • College geeft klap op oprichting nieuw werkbedrijf

  (19-02-2020)

  Het college van burgemeester en wethouders heeft een besluit genomen over de definitieve invulling van het nieuwe werkbedrijf. Hiermee is de oprichting van dit nieuwe werkbedrijf een feit. Het werkbedrijf wordt een maatschappelijke onderneming die werkgevers en werkzoekenden in Zoetermeer en de regio samenbrengt.

  Lees meer
 • Dit zijn de winnaars van het Sportgala

  (14-02-2020)

  Wie neemt de prijs Sportvrouw, Sportploeg, Sporttalent en Meest maatschappelijke sportaanbieder van het jaar 2019 mee naar huis? Het verlossende antwoord gaf wethouder Ingeborg ter Laak van Sport op donderdag 13 februari, tijdens het Sportgala in het Stadstheater.

  Lees meer
 • Dutch Innovation Factory verwelkomt nieuwe ICT-studenten

  (11-02-2020)

  Steeds meer hbo-studenten volgen hun ICT-opleiding in de Dutch Innovation Factory (DIF). Waarom? De Haagse Hogeschool biedt steeds meer opleidingsrichtingen binnen de studie HBO-ICT en de DIF is dé digitale speeltuin van de Haagse regio. ICT-onderwijs en -onderzoek, overheid en bedrijven zitten hier samen onder één dak. Zo kan er samen worden gewerkt aan ICT-oplossingen voor de toekomst.

  Lees meer
 • Rijnland en gemeente Zoetermeer ondertekenen convenant

  (06-02-2020)

  De gemeente Zoetermeer en het hoogheemraadschap van Rijnland werken al jaren samen aan het onderhoud van het oppervlaktewater in de stad. Hoogheemraad Sjaak Langeslag en wethouder Jakobien Groeneveld van Zoetermeer ondertekenden op 5 februari een convenant over het onderhoud van het water in de stad.

  Lees meer
 • Zoetermeer bouwt gezondste stadswijk van Randstad: Entree

  (06-02-2020)

  De gemeente Zoetermeer en zeven private eigenaren tekenden op 5 februari 2020 de samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van de gezondste stadswijk van de Randstad: Entree. Een belangrijke mijlpaal in de herontwikkeling van het gebied aan de A12, de Mandelabrug en weerszijden van de Afrikaweg.

  Lees meer
 • Voorzitter Stichting Leergeld ontvangt de Zoetermeerse gemeentepenning

  (31-01-2020)

  Burgemeester Aptroot reikte op vrijdag 31 januari 2020 de Zoetermeerse gemeentepenning uit aan de heer Sikkel. De heer Sikkel, afscheidnemend voorzitter van de Stichting Leergeld Zuid-Holland Midden, kreeg de gemeentepenning voor zijn jarenlange verdienstelijke inzet voor de stad Zoetermeer en haar inwoners.

  Lees meer
 • Opening Venéco Techhub in Dutch Innovation Factory

  (29-01-2020)

  Op woensdag 29 januari opende Venéco haar Techhub in het gebouw van de Dutch Innovation Factory (DIF). Venéco levert al 25 jaar toekomstbestendige oplossingen op het gebied van IT.

  Lees meer
 • Onderhoud in Buytenwegh De Leyens en Meerzicht weer voor jaren geregeld

  (28-01-2020)

  Jakobien Groeneveld (wethouder Openbare Ruimte), André Hoek van Hoek Hoveniers en Patrick Verhoef van DSW ondertekenden maandag 20 januari het contract voor het onderhoud in de wijken Buytenwegh De Leyens en Meerzicht. Met deze ondertekening verzorgt hoveniersbedrijf Hoek ook de komende jaren weer de openbare ruimte in deze twee wijken.

  Lees meer
 • Onderzoek naar nieuw politiebureau in Zoetermeer

  (28-01-2020)

  Het politieteam Zoetermeer krijgt een nieuw districtsbureau, waar ook de recherche in huisvest. De gemeente Zoetermeer en politie-eenheid Den Haag tekenden 28 januari 2020 een intentieovereenkomst om een nieuw politiebureau in Zoetermeer te realiseren.

  Lees meer
 • Grote brand aan de Industrieweg

  (24-01-2020)

  Nieuwjaarsnacht is door een nog onbekende oorzaak brand ontstaan aan de Industrieweg. Drie bedrijfspanden zijn bij de brand betrokken. Het gebied is afgezet.

  Inwoners die bezittingen hebben opgeslagen bij Shurgard aan de Industrieweg zijn/worden door Shurgard (079-593 8333) gebeld.

  Lees meer
 • Wijziging parkeertarieven en parkeertijden voor Centrumgebied

  (23-01-2020)

  Per 1 januari 2020 zijn de parkeertarieven gewijzigd en de parkeertijden voor betaald parkeren in het centrumgebied verruimd. De parkeertarieven en parkeertijden voor de parkeergarages in de binnenstad zijn hetzelfde gebleven.

  Lees meer
 • Zoetermeer neemt deel aan beweging Eén tegen eenzaamheid

  (22-01-2020)

  Wethouder Ingeborg ter Laak en Joke Mos, directeur Bibliotheek Zoetermeer en lid van de Zoetermeerse community waren aanwezig bij de Nationale Meet-up tegen eenzaamheid in de Ridderzaal in Den Haag. De meet-up is onderdeel van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van VWS, waarbij Zoetermeer aangesloten is. Doel van het actieprogramma is de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken.

  Lees meer
 • Gemeente haalt uitkering binnen voor energiebesparing woningeigenaren

  (21-01-2020)

  Als het aan de gemeente ligt ontvangen woningeigenaren binnenkort een meterkastposter met informatie om hun woning te verduurzamen en krijgen ze de mogelijkheid om een waardebon te verzilveren om ledlampen aan te schaffen. De gemeente ontvangt op basis van deze plannen een rijkssubsidie om woningeigenaren te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken. Het college legt binnenkort een uitgewerkt bestedingsplan voor aan de raad.

  Lees meer
 • Bouw Gymworld bereikt hoogste punt

  (16-01-2020)

  Op woensdag 15 januari 2020 is het hoogste punt van de bouw van Gymworld bereikt. Om dit moment te vieren hezen Wethouder Ingeborg Ter Laak (Sport) en Reggy Laatsch (Parkourdisciplines) symbolisch de vlag. Ingeborg ter Laak is trots: 'Gymworld is straks dé plek voor turnen en gymnastiek. Een trainings-en wedstrijdlocatie voor maar liefst 4.000 Zoetermeerse gymnasten, waar ze hun talenten en prestaties verder kunnen ontwikkelen.'

  Lees meer
 • En de winnaars zijn ...

  (16-01-2020)

  De jaarlijkse kerstbomeninzameling op 11 januari was weer een groot succes. Zoetermeerders leverden ruim 3500 bomen in bij de 14 inleverpunten. Het was een drukte van belang. Alle ingezamelde kerstbomen worden fijngesnipperd door een recyclingbedrijf. Een deel hiervan krijgt een tweede leven als compost en als biomassa, om energie mee op te wekken.

  Lees meer
 • Nieuwjaarstoespraak burgemeester Aptroot

  (09-01-2020)

  De nieuwjaarstoespraak van burgemeester Ch.B. Aptroot, uitgesproken tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van 7 januari 2020 in het Stadstheater Zoetermeer.

  Lees meer
 • Zoetermeerse talenten stralen tijdens nieuwjaarsvoorstelling

  (09-01-2020)

  Een volle zaal, een spetterend orkest en een podium vol Zoetermeerse talenten. De jaarlijkse nieuwjaarsvoorstelling van de gemeente Zoetermeer was een succes. Het college van burgemeester en wethouders vierde samen met inwoners en ondernemers het nieuwe jaar.

  Lees meer
 • Nieuw telefoonnummer en e-mailadres meldpunt Bezorgd

  (02-01-2020)

  Maakt u zich ernstig zorgen om iemand en vraagt die persoon zelf niet om hulp? Dan kunt u dit melden bij het meldpunt Bezorgd. Vanaf 1 januari heeft het meldpunt Bezorgd een nieuw telefoonnummer: 088-900 4000 en een nieuw e-mailadres: bureaudienst.zoetermeer@kwadraad.nl.

  Lees meer
 • Jaarwisseling Zoetermeer

  (01-01-2020)

  Vroeg in de nieuwjaarsnacht verwoestte een grote brand drie bedrijfspanden aan de Industrieweg in Zoetermeer. Burgemeester Aptroot: 'Ik leef erg mee met de getroffen ondernemers en de mensen die spullen in opslag hadden. Dit is heel heftig.' Elders in de stad verliep de jaarwisseling relatief rustig en feestelijk.

  Lees meer
 • Nieuwe visie dienstverlening gemeente

  (18-12-2019)

  De gemeente presenteert een nieuwe visie op de dienstverlening naar hun klanten, zoals inwoners, organisaties en ondernemers. Het doel is dat de klant bij alle persoonlijke en digitale klantcontacten kan rekenen op een gastvrije, deskundige, vraag- en klantgerichte, snelle, bereikbare en betrouwbare dienstverlening.

  Lees meer
 • Nieuwe inrichting horecaplein Dorpsstraat

  (18-12-2019)

  Het horecaplein aan de Dorpsstraat krijgt een opknapbeurt. In overleg met de ondernemers van het plein is een ontwerp vastgesteld en nu is het tijd om te starten met de uitvoering ervan. De herinrichting zorgt voor een toegankelijker plein met meer ruimte voor kleinschalige evenementen en draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de gehele Dorpsstraat.

  Lees meer
 • Zoetermeer helpt mensen aan werk en gaat strijd aan met armoede en schulden

  (11-12-2019)

  Woensdag 11 december presenteert het college de kadernota 'Meedoen met Meerwaarde'. In deze nota stelt het college aan de gemeenteraad voor waar Zoetermeer op in wil zetten als het gaat om re-integratie, armoede en schulden. Met als doel: iedereen in Zoetermeer kan mee doen en is schulden(zorg)vrij. Dit wil de gemeente bereiken door mensen te helpen bij het vinden van werk en het makkelijker maken van het bespreken van geldzorgen, om schulden of armoede te voorkomen én te bestrijden. De gemeenteraad neemt in februari een besluit over de nota.

  Lees meer
 • Zoetermeer zoekt nieuwe leverancier hulpmiddelen

  (11-12-2019)

  Sinds 1 maart 2018 is het Hulpmiddelencentrum in de gemeente Zoetermeer de vaste leverancier voor hulpmiddelen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), zoals scootmobielen en rolstoelen. De gemeente Zoetermeer stelt hoge eisen aan de levering en het onderhoud van deze hulpmiddelen. In de afgelopen anderhalf jaar is duidelijk geworden dat het Hulpmiddelencentrum niet aan alle eisen kon voldoen. Inwoners moesten bijvoorbeeld lang wachten op reparaties of leveringen. Het Hulpmiddelencentrum en de gemeente hebben samen geprobeerd deze problemen op te lossen. Dat is niet gelukt. Beide partijen hebben daarom in goed overleg besloten om het contract te beëindigen.

  Lees meer
 • Groene stad met aandacht voor overlast

  (04-12-2019)

  In oktober is het concept bomenbeleid besproken met inwoners. Hierin staat beschreven dat de gemeente de komende jaren blijft inzetten op het groene karakter van de stad en wil dit waar mogelijk versterken. Ook is er aandacht voor inwoners die overlast van bomen ervaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schaduwoverlast. Het college legt het bomenbeleid nog dit jaar voor aan de gemeenteraad.

  Lees meer
 • Zoetermeerse leerlingen winnen met ideeën voor nieuwe stadswijk De Entree

  (29-11-2019)

  Burgemeester Aptroot reikte donderdag 28 november in de raadzaal de prijzen uit voor de beste ideeën uit het scholenproject De Entree. Leerlingen van het Oranje Nassau College Parkdreef (4 havo) en het Alfrink College (4 vwo) in Zoetermeer dachten de afgelopen maand mee over de inrichting van de nieuwe stadswijk 'De Entree', het gebied rondom de Afrikaweg.

  Lees meer
 • SilverDome houdt Ovalbaan gesloten in schaatsseizoen 2019/2020

  (27-11-2019)

  De 250 meter schaatsbaan in de SilverDome - de Oval - gaat het huidige schaatsseizoen niet open. De baan heeft te kampen met technische problemen en lekkage. Reparatie van de Oval vraagt om grote financiële investeringen. De eigenaar van SilverDome – Aprisco Leisure B.V. - heeft de gemeente daarom verzocht om toestemming om de baan dit schaatsseizoen gesloten te houden. Het college stemt – onder voorwaarden - in met dit verzoek. De ijshockeybaan en de curlingbaan van SilverDome zijn dit seizoen wel open.

  Lees meer
 • 8 vuurwerkvrije zones tijdens jaarwisseling in Zoetermeer

  (27-11-2019)

  De gemeente wijst dit jaar opnieuw vuurwerkvrije zones aan tijdens de jaarwisseling. Ze wil hiermee de overlast die inwoners ervaren van vuurwerk verminderen. Het gaat om het Balijbos, het Burgemeester Hoekstrapark in Rokkeveen, het Binnenpark De Leyens, het fiets/wandelpad langs de Oostkade in Oosterheem, het Buytenpark inclusief het wijkpark en de sportvelden én het Aldo van Eyckpark in Noordhove. De gemeente baseert deze keuze op een samenspraaktraject, waarbij inwoners een voorstel konden doen voor een vuurwerkvrije zone in hun wijk.

  Lees meer
 • Burgemeester Aptroot stopt in maart 2020

  (25-11-2019)

  Burgemeester Aptroot (69 jaar) legt eind maart 2020 het burgemeesterschap van de stad Zoetermeer neer. Dit besluit maakte de burgemeester maandagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering bekend. Hij neemt na 7,5 jaar afscheid van het burgemeesterschap van Zoetermeer.

  Lees meer
 • Meer variatie in bos Noord Aa

  (21-11-2019)

  Komende jaren wordt hard gewerkt om van het populierenbos bij het Noord Aa een mooi en gevarieerd bos te maken. Het bos is op dit moment redelijk eenzijdig, want het bestaat vooral uit populieren die regelmatig zorgen voor onveilige situaties in het bos en op de wegen en paden. Komende jaren wordt een gedeelte van de populieren in fases vervangen door andere boomsoorten. De eerste kapfase van 310 populieren is nu begonnen en duurt tot 28 februari 2020. Vanaf eind januari 2020 komen hier 350 nieuwe bomensoorten en heesters voor terug.

  Lees meer
 • Bent u klaar voor de hondencontrole?

  (14-11-2019)

  In Zoetermeer moet u apart belasting betalen voor iedere hond die u heeft. Vanaf 12 november 2019 tot en met eind april 2020 gaan we dit weer controleren. Het bedrijf Holland Ruiter NV doet de controle voor de gemeente. De controleurs bellen aan om te kijken of u een of meer honden heeft. Iedere controleur heeft een kaartje bij zich en kan zich daarmee legitimeren.

  Lees meer
 • Plattegronden wijzen fietsers de weg door de stad

  (14-11-2019)

  Zoetermeer is een echte fietsstad. Daar werken we hard aan, bijvoorbeeld door de verbetering van de bewegwijzering voor fietsers. Vraagt u zich wel eens af wat de beste fietsroute is om ergens te komen? De gemeente helpt u daarbij door het plaatsen van fietsplattegronden en wijkborden met informatie.

  Lees meer
 • Gemeentebestuur wil zelf boetes gaan innen

  (07-11-2019)

  Wie in Zoetermeer een boete krijgt voor bijvoorbeeld het verkeerd stallen van zijn fiets of het laten loslopen van een hond waar dat niet mag, gaat deze boete rechtstreeks aan de gemeente betalen. Nu wordt de boete aan de Rijksoverheid betaald. Het is een voorstel van het college van burgemeester en wethouders, waarmee de gemeenteraad nog moet instemmen.

  Lees meer
 • Gemeente kijkt kritischer naar pgb jeugdhulp

  (30-10-2019)

  De gemeente bekijkt vanaf 1 januari 2020 veel kritischer of een toekenning van een pgb aan ouders voor hun kind wel écht nodig is en wat gezinnen zelf kunnen. Hulp voor ouders met kinderen die zorg nodig hebben blijft, maar gaat veranderen.

  Lees meer
 • Verlenging rijbewijs aanvragen kan nu ook digitaal

  (03-10-2019)

  Inwoners van Zoetermeer kunnen een aanvraag voor het verlengen van hun rijbewijs nu ook digitaal doen via de RDW, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Op die manier wordt de aanvraag van het rijbewijs sneller afgehandeld. Twee dagen na de aanvraag kan het rijbewijs afgehaald worden bij de gemeente, hiervoor moet een afspraak worden gemaakt. Inwoners hoeven dus nog maar een keer naar het stadhuis.

  Lees meer
 • Nieuwe code Veilig Vervoer Rolstoelgebruikers (VVR) met een jaar verlengd

  (04-06-2019)

  Begin mei hebben alle rolstoelgebruikers in Zoetermeer van de gemeente een brief ontvangen over de nieuwe landelijke code Veilig Vervoer Rolstoelgebruikers (VVR).

  Lees meer
 • Stadshart krijgt sfeervolle bestrating

  (01-03-2019)

  Nu de winkelpanden in het Stadshart zijn gemoderniseerd, neemt de gemeente het openbaar gebied grondig onder handen. De rode bakstenen in de hoofdstraat en de zijstraten van het winkelgebied worden voorzien van nieuwe stenen in een sfeervol en gemêleerd kleurpatroon. Ook komen hier sierroosters op de goten. Samen met de modernisering van de winkelpanden ontstaat er zo een plezierig winkelgebied voor voetgangers. De bakstenen uit de winkelstraten worden hergebruikt om kapotte stenen aan de rand van het Stadshart te vervangen.

  Lees meer
 • Gemeente bouwt Gymworld aan de Amerikaweg

  (04-02-2019)

  De gemeente bouwt op een groene en goed bereikbare locatie aan de Amerikaweg de nieuwe eyecatcher: Gymworld Zoetermeer. Remmers Bouwgroep start deze zomer met de bouw van deze moderne en aantrekkelijke turn- en gymaccommodatie voor Zoetermeerse gymnasten.

  Lees meer
 • Alle nieuwbouw in Zoetermeer aardgasvrij

  (20-12-2017)

  De gemeente is er heel duidelijk over. Zoetermeer wil geen nieuwbouw meer op aardgas aansluiten. Hiermee anticipeert de gemeente op de besluitvorming van het rijk om de aansluitplicht op aardgas af te schaffen. Die is er naar verwachting op zijn vroegst eind 2018.

  Lees meer