Nieuws

Home > Inwoners > Nieuws

Nieuws

RSS
 • Zoetermeer staat voor uitdagingen

  (23-09-2020)

  Het college heeft een beleidsarme programmabegroting voor volgend jaar opgeleverd. De gemeente is het jaar begonnen met grote plannen en ambities. Ook in Zoetermeer zorgt de coronacrisis voor veel vragen en onzekerheid. We verwachten als gevolg van de coronacrisis een toename in het aantal inwoners dat een beroep doet op een bijstandsuitkering en schuldhulpverlening.

  Lees meer
 • Fietsverbod in Dorpsstraat verlengd

  (23-09-2020)

  Het fietsverbod in de Dorpsstraat wordt vanaf 1 oktober in aangepaste vorm verlengd. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om ook de komende tijd veilig en met voldoende afstand van elkaar te kunnen winkelen. Het verbod geldt van maandag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. De fiets aan de hand meenemen mag wel. Parkeer uw fiets in de fietsenrekken en niet op straat tegen de gevel.

  Lees meer
 • Let op! Een afspraak maken is altijd gratis

  (15-09-2020)

  Maak uw afspraken met de gemeente Zoetermeer altijd alléén via onze website, zoetermeer.nl. Dat geldt ook voor het aanvragen van gemeentelijke producten, zoals uittreksels. Wij ontvangen berichten dat verschillende websites actief aanbieden om tegen betaling een afspraak in te plannen bij de gemeente. Deze websites vragen om persoonsgegevens, zoals uw burgerservicenummer of geboortedatum en brengen kosten in rekening. Deze websites zijn op geen enkele manier verbonden aan de gemeente Zoetermeer.

  Lees meer
 • Gemeente evalueert verbod op uitstallingen in Stadshart

  (08-09-2020)

  De gemeente houdt een digitale enquête onder ondernemers van het Stadshart om het uitstallingsverbod te evalueren. Sinds december 2019 geldt een verbod op het plaatsen van uitstallingen in het Stadshart. Dit betekent dat er geen kramen, stoepborden, rekken met kleding en andere goederen voor de gevel van de winkels mogen staan. Sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, handhaaft de gemeente dit verbod actief.

  Lees meer
 • UITfestival in een nieuw jasje

  (04-09-2020)

  Op 5 september gaat het UITfestival weer van start. Traditiegetrouw is dit dé aftrap van het nieuwe culturele seizoen waarbij iedere inwoner van Zoetermeer kennis kan maken met het culturele aanbod van de stad. In plaats van één weekend is het UITfestival dit jaar een maand lang met een programma boordevol optredens, activiteiten en workshops. En niet alleen in het centrum, maar ook in de verschillende wijken.

  Lees meer
 • Zoetermeer verwelkomt nieuwe HBO-ICT-studenten

  (31-08-2020)

  Maandag 31 augustus startte een nieuwe lichting studenten hun opleiding HBO-ICT aan De Haagse Hogeschool in de Dutch Innovation Factory (DIF) in Zoetermeer. Het introductieprogramma is sober van opzet: puur informatief en op anderhalve meter afstand.

  Lees meer
 • Werken aan schonere winkelcentra

  (26-08-2020)

  De gemeente neemt maatregelen om vervuiling in het Stadshart en wijkwinkelcentra tegen te gaan. Op dagen met veel bezoekers komen er extra afvalbakken en ledigingen.

  Lees meer
 • Ondernemers ontvangen SEBO keurmerk op locatie

  (26-08-2020)

  Deze week ontvangen diverse ondernemers het Zoetermeerse keurmerk voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Door de bijzondere omstandigheden bezoekt wethouder Jan Iedema (economie) sommige ondernemers persoonlijk.

  Lees meer
 • Speelplek Burgemeester Hoekstrapark afgesloten voor auto's

  (14-08-2020)

  De nieuw ingerichte speel- en ontmoetingsplek in het Burgemeester Hoekstrapark wordt goed bezocht. Helaas worden er ook auto's geparkeerd. Dat is niet toegestaan en levert bovendien gevaarlijke situaties op. Na herhaaldelijke waarschuwingen en bekeuringen, heeft de gemeente besloten om de plek af te sluiten voor auto's.

  Lees meer
 • Nieuwe brandweerkazerne in Zoetermeer

  (30-07-2020)

  De brandweerkazerne aan de Brusselstraat in het Stadshart verhuist in 2023 naar het Abdissenbos. Esther Lieben, commandant van Brandweer Haaglanden, en burgemeester Jan Pieter Lokker tekenden donderdag 30 juli 2020 een convenant voor de realisatie van de nieuwe brandweerkazerne.

  Lees meer
 • Let op! Gemeente stuurt géén sms over betalen belasting

  (29-07-2020)

  De gemeente ontvangt berichten dat inwoners smsjes ontvangen om belastingen via sms te betalen. De gemeente stuurt geen smsjes om belastingen te betalen. Bij phishing proberen criminelen uw betaalgegevens of persoonlijke gegevens te achterhalen. Vaak met nepsites waar ze u naartoe leiden.

  Lees meer
 • Overeenkomst voor nieuwbouw aan Willem Dreeslaan

  (24-07-2020)

  Op vrijdag 24 juli ondertekenden wethouder Margreet van Driel (grondzaken) en Wim van der Kooy (Van der Kooy Vastgoed) de koop- en realisatieovereenkomst voor de nieuwbouw van 49 huurappartementen met 150 m2 aan commerciële ruimte op de begane grond. Dit appartementengebouw komt te staan op de hoek van de Willem Dreeslaan en de Stephensonstraat.

  Lees meer
 • Jongeren in gesprek met burgemeester Lokker

  (23-07-2020)

  Hoe zien Zoetermeerse jongeren de toekomst van Zoetermeer? En wat vinden zij van de coronamaatregelen in de stad? Woensdagmiddag 22 juli spraken dertien Zoetermeerse jongeren hierover in de raadzaal van het Zoetermeerse Stadhuis met burgemeester Jan Pieter Lokker, wethouder Jan Iedema (onderwijs) en wethouder Jakobien Groeneveld (jeugd).

  Lees meer
 • Een uitgebreide CultuurZomer door samenwerking

  (22-07-2020)

  Het culturele veld in Zoetermeer heeft zich verenigd in een Taskforce Cultuur en gezamenlijk een projectplan opgesteld, onder de vlag CultuurZomer. De gemeente stelt budget beschikbaar uit het corona noodsteun fonds om dit programma te ondersteunen.

  Lees meer
 • Meer woningen voor empty nesters in Rokkeveen

  (22-07-2020)

  Het college stemt in met de verkoop van de grond aan het Bladgroen aan Reijersen Planontwikkeling B.V. Het plan is om op deze locatie in Rokkeveen negen koopappartementen te realiseren, bestemd voor empty nesters. In het verleden was op deze locatie tijdelijk een kinderdagverblijf gevestigd. Nu is het een braakliggend grasveld.

  Lees meer
 • Pizza's bakken in een kunstwerk bij stadsboerderij De Weidemolen

  (17-07-2020)

  Op stadsboerderij De Weidemolen kunt u vanaf 18 juli pizza bakken op een wel heel bijzondere manier! Het kunstwerk Maquettetafel met Stookhuis is sinds kort naar de stadsboerderij verhuisd. Aan de maquettetafel zit een oven waar u uw zelfgemaakte pizza's, broodjes of koek in kunt bakken.

  Lees meer
 • Gemeente richt zich op innovatie- en groeimogelijkheden

  (16-07-2020)
  Vergroot afbeelding: wethouder Iedema

  De gemeente zet de aankomende jaren in op versterking van de kenniseconomie en het vestigingsklimaat. Met name in de sectoren bouw & installatie, logistiek & handel, IT & dienstverlening en gezondheid ziet de gemeente kansen voor werkgelegenheid, innovatie en onderwijs.

  Lees meer
 • Gemeenten bereiden ongekende acties richting het Rijk voor

  (16-07-2020)

  Het college van Zoetermeer vraagt namens gemeenten Delft, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Schiedam, Voorschoten, Wassenaar en Westland aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om voorbereidingen te treffen om alle lopende gesprekken tussen het Rijk en de VNG te staken, als het kabinet dit jaar gemeenten niet financieel tegemoet komt. Ook vragen de gemeenten de VNG het scenario voor te bereiden waarin gemeenten een deel van de nieuwe taken in het sociaal domein teruggeeft aan het Rijk. Aanleiding is de recente houding van het kabinet rond de financiële positie van gemeenten. 

  Lees meer
 • Nieuwe wijkkaart Oosterheem wijst de weg

  (15-07-2020)

  Welke organisaties bevinden zich in Oosterheem en wat voor activiteiten bieden zij aan? Deze veel gestelde vraag van wijkbewoners aan diverse wijkpartners leidde tot het volgende initiatief: De fysieke wijkkaart van Oosterheem. Wijkwethouder Ingeborg ter Laak deelt vandaag de eerste exemplaren van deze gloednieuwe wijkkaart uit aan de nieuwe huurders van woningcorporatie De Goede Woning in Oosterheem.

  Lees meer
 • Zoetermeer haalt uit afval alles wat erin zit

  (15-07-2020)

  De gemeente wil alles uit afval halen wat erin zit. Daarom gaat het afvalbeleid van Zoetermeer de komende jaren veranderen. De gemeenteraad buigt zich in oktober over dit plan en na goedkeuring worden de inwoners uitgebreid geïnformeerd. 

  Lees meer
 • Ontwikkeling van 536 nieuwe woningen

  (15-07-2020)

  Het Kwadrant B&F, het voormalige volkstuinencomplex, gaat veranderen in een nieuw woongebied. De locatie is gelegen tussen de Australiëweg, de Oostweg, Van der Hagenstraat en de Zegwaartseweg. De druk op de woningmarkt in Zoetermeer is groot en neemt snel toe. Er zijn zo’n 700 woningen per jaar nodig om aan de behoefte te voldoen. Zoetermeer wil de komende 10 tot 15 jaar 10.000 woningen bouwen. 

  Lees meer
 • Extra ondersteuning voor maatschappelijke organisaties in coronatijd

  (15-07-2020)

  De gemeente stelt 5 miljoen euro beschikbaar voor maatschappelijke organisaties die acuut extra steun nodig hebben om de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden. Voor sommige organisaties zijn de beschikbare landelijke, regionale en lokale regelingen niet toereikend en is aanvullende steun op maat noodzakelijk. 

  Lees meer
 • Zieke iepen in Zoetermeer

  (10-07-2020)

  Meer dan honderd iepen in de stad, zijn aangetast door de iepziekte. Deze bomen staan vooral aan de Van Leeuwenhoeklaan en de Boerhaavelaan in de wijk Driemanspolder. Deze ziekte is zeer besmettelijk en de bomen zijn helaas niet te genezen. De gemeente is al gestart met het kappen van deze zieke iepen en verwijdert komende tijd de andere zieke iepen

  Lees meer
 • Nieuw kunstwerk siert de Zegwaartseweg

  (03-07-2020)

  Fietst of wandelt u wel eens langs de Zegwaartseweg? Dan kunt u nu een bijzonder kunstwerk tegenkomen. Het heet: "Bast als landschap".

  Lees meer
 • Extra plek in de stad voor kramen met zomerproducten

  (01-07-2020)

  Wilt u tijdens het zomerseizoen met een kraam in Zoetermeer ijsjes, fruit, frisdrank of andere zomerproducten verkopen? De gemeente stelt de komende maanden een aantal tijdelijke standplaatsen open voor ondernemers om zomerproducten te verkopen.

  Lees meer
 • Natuurgebied Nieuwe Driemanspolder open

  (01-07-2020)

  Het natuur- en recreatiegebied van de Nieuwe Driemanspolder is geopend. Vanaf vandaag, 1 juli 12:00 uur, kan iedereen genieten van dit bijzondere gebied. Met de opening van de Nieuwe Driemanspolder wordt een bijzonder gebied opengesteld voor publiek.

  Lees meer
 • Gratis bezoekuren voor bewoners centrumgebied

  (01-07-2020)

  Begin dit jaar zijn de parkeertarieven en parkeertijden in het centrum gewijzigd. De gemeente kreeg hierop veel reacties uit de stad. Ook stond het op de agenda van de gemeenteraad. De raad besloot om geld beschikbaar te stellen voor een gratis bezoekersregeling.

  Lees meer
 • Burgemeester Lokker deelt Koninklijke onderscheidingen uit

  (01-07-2020)

  De Zoetermeerse inwoners die op 24 april tijdens de lintjesregen werden verrast met een Koninklijke onderscheiding, kunnen deze eindelijk in ontvangst nemen. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus kon de uitreiking van de Koninklijke onderscheidingen niet eerder plaatsvinden. Burgemeester Lokker zet de ‘koninklijke’ inwoners op donderdag 2 juli tijdens een bijeenkomst in het Stadstheater in het zonnetje.

  Lees meer
 • Zoetermeer zet haar veteranen in het zonnetje

  (26-06-2020)

  Dit jaar waren er, vanwege de coronamaatregelen, geen defilé met militaire voertuigen of activiteiten op de Markt ter ere van Veteranendag in Zoetermeer. Toch zette de gemeente Zoetermeer haar veteranen in het zonnetje. Zaterdag 27 juni 2020 ontving waarnemend burgemeester Lokker 25 willekeurig gekozen Zoetermeerse veteranen op het Stadhuis. Samen hesen ze de veteranenvlag waarna de burgemeester een toespraak gaf in de raadzaal. Op deze manier stonden we stil bij de inzet van de Nederlandse militairen in verschillende delen van de wereld.

  Lees meer
 • Michel Bezuijen voorgedragen als nieuwe burgemeester Zoetermeer

  (18-06-2020)
  Vergroot afbeelding: Michel Bezuijen

  De gemeenteraad van Zoetermeer heeft in een extra raadsvergadering op donderdag 18 juni 2020 Michel Bezuijen voorgedragen als nieuwe burgemeester van Zoetermeer. Hij is daarmee de opvolger van Charlie Aptroot, die op 31 maart 2020 met vervroegd pensioen ging.

  Lees meer
 • De Binnenbaan verkort de weg naar meedoen

  (17-06-2020)

  Het college van burgemeester en wethouders heeft een definitief besluit genomen over de oprichting van het nieuwe werkbedrijf: De Binnenbaan. Per 1 januari 2021 start het nieuwe werkbedrijf met het samenbrengen van werkgevers en werkzoekenden uit de regio Zoetermeer. De colleges van Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk hebben definitief besloten om de Gemeenschappelijke Regeling DSW per 1 januari 2021 op te heffen. DSW gaat op in werkbedrijf De Binnenbaan. Patrick Verhoef is benoemd tot directeur voor De Binnenbaan BV.

  Lees meer
 • Zaterdagmarkt verplaatst tijdelijk naar de Markt

  (11-06-2020)

  Veilig een zak noten, verse groenten en fruit op de warenmarkt halen? Dat kon de afgelopen tijd gewoon op de Zoetermeerse warenmarkten dankzij de maatregelen van de marktmeester en de verkopers. Zo konden Zoetermeerders toch hun boodschappen in de buitenlucht doen. Het wordt nu alleen steeds drukker in de binnenstad en op de zaterdagmarkt. Daarom verplaatsen we de warenmarkt op zaterdag vanaf deze week tijdelijk van het Marseillepad naar de Markt.

  Lees meer
 • Eén ingang voor ondersteuning op maat

  (04-06-2020)

  De gemeenteraad van Zoetermeer stemde dinsdag 2 juni unaniem in met het voorstel om zorg en ondersteuning in de wijken van Zoetermeer anders te organiseren. Zorg- en welzijnsorganisaties moeten vanaf 1 mei 2021 intensiever gaan samenwerken. Samen zijn zij verantwoordelijk voor het leveren van hulp- en ondersteuning in een wijk. Zij krijgen daarvoor ook samen een budget. Hiermee worden inwoners vanaf 18 jaar die hulp of ondersteuning nodig hebben - via één duidelijke ingang - beter en sneller geholpen.

  Lees meer
 • Help de geschiedenis van corona vast te leggen

  (24-05-2020)

  De coronacrisis heeft een grote impact op de maatschappij, ook in Zoetermeer. Scholen, winkels en horeca zijn gesloten geweest, veel mensen werken thuis en 1,5 meter afstand is het 'nieuwe normaal' geworden. Dit is een bijzondere periode die het Stadsarchief goed wil vastleggen voor later. Daarvoor hebben we uw hulp nodig.

  Lees meer
 • Sportieve activiteiten voor kinderen en jongeren

  (11-05-2020)

  Kinderen en jongeren mogen, onder voorwaarden, weer buiten sporten. Jongeren van 13 t/m 18 jaar moeten tijdens het sporten wel 1,5 meter afstand blijven houden. Sportverenigingen zijn weer gestart met training geven in de buitenlucht. Op dit moment vooral met bestaande leden. De gemeente overlegt met verenigingen over mogelijkheden voor meer aanbod voor niet-leden.

  Lees meer
 • Jeugdhulp loopt door tijdens coronacrisis

  (04-05-2020)

  Sommige jeugdhulpaanbieders zien dat er minder gebruik wordt gemaakt van jeugdhulp tijdens de coronacrisis. Dit blijkt uit onderzoek vanuit het servicebureau Jeugdhulp Haaglanden die de inkoop van jeugdhulp regelt voor tien gemeenten in de regio. Wellicht denken ouders dat jeugdhulpaanbieders alleen in acute situaties in actie komen en geen face-to-face behandelingen doen. Dit beeld klopt niet. Tijdens de coronacrisis gaat de hulpverlening voor kwetsbare kinderen en gezinnen gewoon door.

  Lees meer
 • Zelfbrengdepot open op afspraak

  (01-05-2020)

  Het Zelfbrengdepot is sinds vrijdag 17 april weer open, maar alleen op afspraak. Op die manier wordt de toeloop beperkt gehouden en kunt u veilig het grofvuil brengen.

  Lees meer
 • Aanvraag Tozo regeling direct via gemeente

  (09-04-2020)

  Zelfstandig ondernemers in Zoetermeer die een aanvraag willen doen voor de Tozo regeling kunnen dit direct doen via de gemeente. Voorheen werd verwezen naar het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) te Rotterdam.

  Lees meer
 • Studenten van de mkb digiwerkplaats bieden gratis raad en daad voor uw digitale huishouding

  (08-04-2020)

  In deze dagen van thuiswerken en contacten op afstand merken we hoe belangrijk het is om je digitale huishouding op orde te hebben. Maar deze expertise heeft niet iedereen in huis. Dus bent u ondernemer en kunt u wel wat gratis ondersteuning en advies gebruiken op het gebied van digitale technologie? Dan staan de studenten van de mkb digiwerkplaats voor u klaar.

  Lees meer
 • Distributiecentrum voedselpakketten komt langzaam op gang

  (08-04-2020)

  Voedselbank Haaglanden heeft de afgelopen weken met man en macht gewerkt om de reguliere voedselstroom weer op gang te brengen. Sinds 7 april worden vanuit het ministerie van Defensie vier medewerkers logistiek ter beschikking gesteld die gaan ondersteunen bij het opstarten van de distributie. Hierdoor kan een begin worden gemaakt met het opstarten van het bevoorraden van de 14 regionale Voedselbanken.

  Lees meer
 • Betreden Nieuwe Driemanspolder niet toegestaan

  (07-04-2020)
  Vergroot afbeelding: Nieuwe Driemanspolder

  Helaas betreden steeds vaker mensen illegaal het projectgebied van de Nieuwe Driemanspolder. Dit is tot de officiële opening, eind 2020, absoluut verboden.
  Meer informatie: www.n3mp.nl/nieuws/betreden-nieuwe-driemanspolder-niet-toegestaan

 • Coronavirus in Zoetermeer

  (01-04-2020)

  Het coronavirus leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen voor Zoetermeer. De gemeente neemt maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus (COVID-19) om inwoners en medewerkers te beschermen.

  Lees meer via www.zoetermeer.nl/corona

 • COVID Opvang Centrum opent in Zoetermeer

  (31-03-2020)

  Om de druk te verlichten op Intensive Cares, verpleegafdelingen en in thuissituaties is op vrijdag 27 maart een speciaal COVID Opvang Centrum geopend in Zoetermeer. In het centrum worden mensen die besmet zijn met het coronavirus (COVID) verzorgd, verpleegd en behandeld. Het gaat om patiënten die niet noodzakelijk in het ziekenhuis hoeven worden opgenomen.

  Lees meer
 • Zoetermeer staat voor belangrijke keuzes

  (27-03-2020)

  Recent onderzoek naar de staat van Zoetermeer stelt de gemeente voor belangrijke keuzes over wonen, werken en samenleven. De afgelopen jaren is een trend ontstaan waarbij Zoetermeer ten opzichte van andere - vooral omringende - gemeenten slechter scoort op gebieden als woonaantrekkelijkheid en sociaal economische positie.

  Lees meer
 • Hulp bieden en hulp krijgen

  (19-03-2020)

  Wilt u hulp aanbieden of heeft u zelf hulp nodig? Hier leest u waar u zich kunt aanmelden.

  Lees meer
 • Markten in Zoetermeer open

  (19-03-2020)

  Op dinsdag, vrijdag en zaterdag kunt u voorlopig nog gewoon naar de Zoetermeerse warenmarkt voor uw boodschappen. Natuurlijk zijn er de nodige maatregelen genomen, zodat u voldoende afstand tot elkaar kunt houden. De marktkramen staan verder uit elkaar en de looppaden zijn extra breed. Ook kan er meer gepind worden.

  Lees meer
 • Gemeente maakt haar websites voor iedereen toegankelijk

  (17-03-2020)

  De websites van de gemeente met overheidsinformatie en digitale dienstverlening zijn er voor iedere inwoner en ondernemer van Zoetermeer. Ook mensen met een beperking moeten deze websites goed kunnen gebruiken. Daarom past de gemeente de websites aan. Als symbolische mijlpaal ondertekende wethouder Jan Iedema op 12 maart een Toegankelijkheidsverklaring.

  Lees meer
 • Zoetermeer bouwt gezondste stadswijk van Randstad: Entree

  (06-02-2020)

  De gemeente Zoetermeer en zeven private eigenaren tekenden op 5 februari 2020 de samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van de gezondste stadswijk van de Randstad: Entree. Een belangrijke mijlpaal in de herontwikkeling van het gebied aan de A12, de Mandelabrug en weerszijden van de Afrikaweg.

  Lees meer
 • Gemeente haalt uitkering binnen voor energiebesparing woningeigenaren

  (21-01-2020)

  Als het aan de gemeente ligt ontvangen woningeigenaren binnenkort een meterkastposter met informatie om hun woning te verduurzamen en krijgen ze de mogelijkheid om een waardebon te verzilveren om ledlampen aan te schaffen. De gemeente ontvangt op basis van deze plannen een rijkssubsidie om woningeigenaren te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken. Het college legt binnenkort een uitgewerkt bestedingsplan voor aan de raad.

  Lees meer
 • Gemeente bouwt Gymworld aan de Amerikaweg

  (04-02-2019)

  De gemeente bouwt op een groene en goed bereikbare locatie aan de Amerikaweg de nieuwe eyecatcher: Gymworld Zoetermeer. Remmers Bouwgroep start deze zomer met de bouw van deze moderne en aantrekkelijke turn- en gymaccommodatie voor Zoetermeerse gymnasten.

  Lees meer
 • Alle nieuwbouw in Zoetermeer aardgasvrij

  (20-12-2017)

  De gemeente is er heel duidelijk over. Zoetermeer wil geen nieuwbouw meer op aardgas aansluiten. Hiermee anticipeert de gemeente op de besluitvorming van het rijk om de aansluitplicht op aardgas af te schaffen. Die is er naar verwachting op zijn vroegst eind 2018.

  Lees meer

Contact

Houd op dit moment rekening met een langere wachttijd aan de telefoon.