Nieuw zwembad in Van Tuyllpark

Home > Inwoners > Nieuw zwembad in Van Tuyllpark

Nieuw zwembad in Van Tuyllpark

Veel inwoners hebben de wens uitgesproken voor de komst van een recreatiezwembad. Op dit moment is er zeer beperkt recreatief zwemwater in de stad. Daarom heeft de gemeenteraad in 2017 het besluit genomen om een nieuw, duurzaam recreatiezwembad te bouwen.

Een voorstel voor het nieuwe zwembad en de positie daarvan binnen het Van Tuyllpark is op 8 juli besproken in de commissievergadering. Op 15 juli heeft de gemeenteraad met dit voorstel ingestemd.

1. Waar wordt het nieuwe zwembad gebouwd?

Het nieuwe zwembad wordt gebouwd in het Van Tuyllpark. Op basis van een locatieonderzoek naar 17 verschillende locaties in de stad heeft de gemeenteraad deze locatie als beste locatie aangewezen.
Zie: Locatie onderzoek en advies ten behoeve van nieuw zwembad (pdf)

2. Hoe gaat het zwembad eruit zien?

Samen met toekomstige gebruikers is gewerkt aan een programma van eisen. Daarin zijn onder andere de volgende onderdelen opgenomen:

• Een recreatiebad met te openen wanden en dak met verschillende speelvoorzieningen en glijbaan.
  • Een peuter- en kinderbad met verschillende speelvoorzieningen.
  • Een doelgroepenbad dat geschikt is voor diverse activiteiten.
  • Een 8-baans 25 meterbad met tribune.
  • Een onoverdekte waterspeelplaats met speelelementen.
  • Een ligweide en buitenterras.

Het nieuw te bouwen zwembad voldoet aan alle hedendaagse eisen op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid. Het zwembad wordt aardgasvrij en zal voldoen aan BENG-eisen (bijna energie neutraal gebouw).

Sfeerimpressies:

impressie nieuw zwembad Van Tuyllpark

sfeerimpressie nieuw zwembad Van Tuyllpark - overzicht binnen

sfeerimpressie nieuw zwembad Van Tuyllpark - ligweide

NB: dit zijn impressies die een indruk geven hoe het zwembad er mogelijk uit zou kunnen gaan zien.

3. Wanneer is het zwembad af?

Na het raadsbesluit wordt in de zomer een programma van eisen verder uitgewerkt. Eind augustus wordt een architect geselecteerd voor het ontwerp. Als het ontwerp gereed is, wordt een aannemer geselecteerd voor de realisatie. De planning is dat het zwembad in het 1e kwartaal 2022 klaar is.

4. Wat gebeurt er met zwembad De Driesprong?

Het nieuwe zwembad vervangt De Driesprong. Zwembad De Driesprong, dat gebouwd is in 1957, is verouderd en aan vervanging toe. Op termijn wordt De Driesprong gesloten. De sporthal en sportschool in De Driesprong verhuizen dan naar een andere locatie. De precieze locatie moet nog onderzocht worden. Eind 2019 weten we meer over de locatie waar een vervangende sporthal en ruimte voor Fitpoint gerealiseerd kan worden.

5. Wat gebeurt er met zwembad De Veur?

De Veur blijft openen blijft in de basis een bad voor de verenigingen, diverse doelgroepen en/ of diplomazwemmen.

6. Waarom koopt de gemeente Het Keerpunt niet terug?

Zwembad Het Keerpunt is in particuliere handen. De huidige eigenaar wil het zwembad niet verkopen en is van plan om Het Keerpunt om te bouwen tot een wellnesscentrum.

7. Waarom wordt een bestaand zwembad niet uitgebreid?

Er zijn twee zwembaden in Zoetermeer: De Driesprong en De Veur. Zwembad De Driesprong, dat gebouwd is in 1957, is verouderd en aan vervanging toe. Zwembad De Veur voldoet aan de huidige eisen, een renovatie is niet nodig. De gemeenteraad heeft eerder al gekozen om niet De Veur uit te breiden in combinatie met renovatie Driesprong maar een nieuw zwembad te realiseren als vervanging van De Driesprong.

Door een technisch probleem duurt het soms langer voordat u een ontvangstbevestiging krijgt.

Onze excuses voor het ongemak.