Nachtnet Fiets

Home > Inwoners > Nachtnet Fiets

Nachtnet Fiets

Zoetermeer werkt doorlopend aan het verbeteren van verkeerssituaties in de stad. Dat betekent onder meer een stad die veiliger, beter bereikbaar en leefbaarder is. Dit is van groot belang voor de duurzame ontwikkeling van de stad nu en in de toekomst.

Zoetermeer heeft fietsen hoog in het vaandel staan. De stad kent een uitgebreid fietspadennetwerk, dat grotendeels vrijliggend is en via bruggen en tunneltjes worden veel wegkruisingen vermeden. Begin 2016 is Zoetermeer genomineerd als een van de drie meest fietsveilige steden van Nederland. Maar fietsen moet ook in de uren met minder daglicht prettig zijn, alleen maar ook samen met anderen. Daarom is het fietsnetwerk nu ook geschikt gemaakt voor fietsen in de donkerder uren.

Nachtnet Fiets

Het Nachtnet Fiets wil fietsen in het donker makkelijker maken. Met een fietsnet waar extra verlichting is en struiken en bomen extra zijn gesnoeid. Daardoor is er meer toezicht van automobilisten en vanuit huizen. Het netwerk verbindt scholen, winkelcentra, sportvoorzieningen en horecagelegenheden met de woonwijken. Ook fietstunneltjes krijgen een facelift waardoor het ook daar prettiger wordt om te fietsen in het donker. Nachtnet Fiets zal de komende jaren verder worden verbeterd.

U herkent Nachtnet Fiets aan dit logo:

Weer een fietstunnel in nieuw jasje

Leerlingen groep 7 en 8 van basisschool ’t Schrijverke waren de afgelopen weken druk bezig de fietstunnel bij het Westerpark op te knappen. Onder leiding van de ontwerper sloegen zij enthousiast aan het schilderen. Het ontwerp, ‘Paint by number’, was vorig jaar een van de twee winnaars in een internetpeiling voor Nachtnet Fiets. Het andere ontwerp werd vorig jaar uitgevoerd in de fietstunnel aan het Waterleliepad/Salomeschouw, onder de Aziëweg. Bekijk het filmpje op YouTube.

Nachtnet Fiets geopend

Op 28 oktober 2016 opende wethouder Marc Rosier (Verkeer) het Nachtnet Fiets op feestelijke wijze. Hij deed dat door een muurschildering te onthullen in de fietstunnel aan het Waterleliepad (naast De Leyens Fitness en Racketcenter).

Foto: Carlo Putter

Peiling

Via een peiling konden Zoetermeerders kiezen uit drie ontwerpen voor deze muurschilderingen. Het leverde maar liefst twee meest populaire ontwerpen op. De gemeente gaat ze allebei uitvoeren. Ook de verlichting in de tunnel wordt aangepast.

Voor het tweede ontwerp is meer voorbereidingstijd nodig omdat bewoners hebben aangegeven het te willen uitvoeren als kunstproject, waaraan bewoners of scholieren meedoen. Dit ontwerp wordt begin 2017 in een andere fietstunnel in het centrum van de stad uitgevoerd.

Kijk voor meer informatie op www.nachtnetfiets.nl. Daar is ook de speciale app te downloaden (IOS en Android).

Ontwerpen

'De handleiding'

Nachtnet Fiets - ontwerp 3 - De handleiding

De illustratie als handleiding voor het Nachtnet Fiets, ook wel weergegeven als N8NET FIETS. Hierin worden verschillende thema's van Fiets SAMEN veilig in het donker via N8NET FIETS verwerkt. De illustratie wordt aangevuld met historische beelden van de plek.

'Paint by number'

Nachtnet Fiets - ontwerp 2 - Paint by number

Iedereen herinnert zich nog wel de 'paint by number' kleurplaten die je als kind maakte. Door keurig de vlakken in te kleuren met de juiste kleuren corresponderend aan de aangegeven nummers, kon er niets fout gaan en ontstond er langzaam een herkenbaar plaatje. De paint by number variant voor de tunnel aan het Waterleliepad wordt door de kunstnaar opgezet en ingekleurd. Een opgeblazen plaat van de skyline van Zoetermeer is verdeeld in vlakken met nummers.

Poster

Wilt u meer aandacht geven aan Nachtnet Fiets? Download dan de poster en hang hem op een zichtbare plaats op.

Contact

Houd op dit moment rekening met een langere wachttijd aan de telefoon.

Het Stadhuis is gesloten:

  • dinsdag 27 april
  • woensdag 5 mei
  • donderdag 13 mei
  • maandag 24 mei