Kunst in Zoetermeer

Home > Inwoners > Kunst in Zoetermeer

Kunst in Zoetermeer

Kunst in de openbare ruimte(s) verhoogt de aantrekkelijkheid van Zoetermeer en is daarom een belangrijk visitekaartje van de stad. Beeldende kunst zorgt ook voor meer kwaliteit en beleving van onze leefomgeving, omdat vaak de wisselwerking ontstaat tussen kunst, openbare ruimte en de toeschouwers. Het maak het wonen en leven in de wijk leuker. Het lokt reacties uit, als bewoner word je aan het denken gezet: je hebt er meteen een mening over. Kunst is ook een ontmoetingsplek, een markant punt dat iedereen kent en herkent.

De snelle groei van de stad heeft ervoor gezorgd dat een kwalitatief hoogwaardige collectie beeldende kunst in de openbare ruimte is opgebouwd. Bij elk (nieuw)bouwproject werd een deel van de financiering gereserveerd voor kunst. Deze percentageregeling zorgde voor circa 175 autonome en geïntegreerde kunstwerken bij en in openbare gebouwen en in het openbare gebied. De collectie geeft een dwarsdoorsnede van de geschiedenis van kunst in het openbaar gebied.

 • Kunstprojecten

  Bij nieuwe, grote kunstprojecten wordt een projectgroep opgericht. Hierin zitten, naast de ambtelijke projectleider, communicatie- en technische adviseurs, ook vertegenwoordigers van alle gebruikers zoals inwoners en ondernemers. De projectgroep begeleidt het kunstproject en bepaalt in samenspraak of het ontwerp en de uitvoering aan alle eisen en wensen voldoet.

 • Kunst tot leven met augmented reality (AR)

  In het vernieuwde gebouw van Stadhuis-Forum staan ook diverse kunstwerken, die u op bijzondere wijze kunt beleven met de nieuwe Triple-E augmented reality app. Download deze app uit uw App- of Playstore, open deze en houd uw telefoon voor het kunstwerk. Zo beleeft u de kunst op een nieuwe en unieke manier.

  Lees meer
 • Catalogus

  In de catalogus vindt u informatie over alle bestaande kunstwerken in Zoetermeer, hoe lang het kunstwerk er al staat, door wie en met welk materiaal het gemaakt is. Daarnaast kunt u zoeken naar kunst van een bepaalde kunstenaar, een kunstwerk of per wijk.

 • Beeldentuin

  Achter het 't Oude Huis (Stadsmuseum) aan de Dorpsstraat 7 bevindt zich een kleine beeldentuin. In de tuin worden zeven kunstobjecten in de openlucht getoond. De tuin is ingericht ter gelegenheid van de Open Monumentendag van 1990. Het thema voor deze permanente expositie was 'monumenten en beeldende kunst'. De tuin stelt de beelden en sculpturen centraal, waarbij de natuur een gelijkwaardige rol speelt. Het wisselende effect van daglicht en de invloed van de seizoenen; de natuur kan een toegevoegde waarde opleveren, een extra dimensie ten aanzien van een kunstwerk.

  Lees meer
 • Actueel