Kunst in Zoetermeer

Home > Inwoners > Kunst in Zoetermeer

Kunst in Zoetermeer

Kunst in de openbare ruimte(s) verhoogt de aantrekkelijkheid van Zoetermeer en is daarom een belangrijk visitekaartje van de stad. Beeldende kunst zorgt ook voor meer kwaliteit en beleving van onze leefomgeving, omdat vaak de wisselwerking ontstaat tussen kunst, openbare ruimte en de toeschouwers. Het maak het wonen en leven in de wijk leuker. Het lokt reacties uit, als bewoner word je aan het denken gezet: je hebt er meteen een mening over. Kunst is ook een ontmoetingsplek, een markant punt dat iedereen kent en herkent.

De snelle groei van de stad heeft ervoor gezorgd dat een kwalitatief hoogwaardige collectie beeldende kunst in de openbare ruimte is opgebouwd. Bij elk (nieuw)bouwproject werd een deel van de financiering gereserveerd voor kunst. Deze percentageregeling zorgde voor circa 175 autonome en geïntegreerde kunstwerken bij en in openbare gebouwen en in het openbare gebied. De collectie geeft een dwarsdoorsnede van de geschiedenis van kunst in het openbaar gebied.

 • Catalogus

  In de catalogus vindt u informatie over alle bestaande kunstwerken in Zoetermeer, hoe lang het kunstwerk er al staat, door wie en met welk materiaal het gemaakt is. Daarnaast kunt u zoeken naar kunst van een bepaalde kunstenaar, een kunstwerk of per wijk.

 • Kunstroutes door de stad

  Langs verschillende kunstwerken in Zoetermeer komen kunstroutes: wandel- of fietsroutes die u langs een aantal kunstwerken in een gebied voeren. Inmiddels zijn er 4 routes verschenen. Waar mogelijk worden routes toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

  Lees meer
 • Kunstprojecten

  Bij nieuwe, grote kunstprojecten wordt een projectgroep opgericht. Hierin zitten, naast de ambtelijke projectleider, communicatie- en technische adviseurs, ook vertegenwoordigers van alle gebruikers zoals inwoners en ondernemers. De projectgroep begeleidt het kunstproject en bepaalt in samenspraak of het ontwerp en de uitvoering aan alle eisen en wensen voldoet.

 • Kunst tot leven met augmented reality (AR)

  logo ARize augmented reality app

  In het Stadhuis-Forum staan diverse kunstwerken, die u op bijzondere wijze kunt beleven met de ARize augmented reality app. Download deze app uit uw App- of Playstore, open deze en houd uw telefoon voor het kunstwerk of voor de foto naast het kunstwerk. Doe dan een stapje naar achter, de augmented reality verschijnt soms opzij van de gescande foto. Zo beleeft u de kunst op een nieuwe en unieke manier.

  Lees meer
 • Een nieuw museum

  Het stadsmuseum aan de Dorpsstraat 7 ('t Oude Huis) is gesloten. Sinds april 2019 is een nieuw museum open aan het Zuidwaarts 2 in Zoetermeer: museum De Voorde. Meer informatie op: www.stadsmuseumzoetermeer.nl.

 • Beeldentuin

  Achter het 't Oude Huis (voormalig Stadsmuseum) aan de Dorpsstraat 7 bevindt zich een kleine beeldentuin. In de tuin worden zeven kunstobjecten in de openlucht getoond. De tuin is ingericht ter gelegenheid van de Open Monumentendag van 1990.

  Lees meer
 • Actueel

Contact

Houd op dit moment rekening met een langere wachttijd aan de telefoon.