Elektrisch vervoer

Home > Inwoners > Elektrisch vervoer

Elektrisch vervoer

Opladen elektrische auto's in Zoetermeer

Uw elektrische auto opladen binnen 300 meter wandelen van uw woning. Dat kan in Zoetermeer.

De gemeente heeft op een kaart ruim 150 nieuwe mogelijke oplaadpunten aangegeven voor elektrische auto's. Inwoners hebben mee kunnen denken over de plekken, die verspreid liggen over de stad. Of het oplaadpunt er ook komt, hangt af van de belangstelling voor deze plek. Via de kaart kunt u uw belangstelling doorgeven.

Hoe werkt de locatiekaart?

De locatiekaart is een plattegrond van Zoetermeer. Op deze kaart ziet u in een oogopslag waar al een laadpunt in uw buurt is, waar binnenkort een laadpunt komt (in voorbereiding is) en waar een toekomstig laadpunt komt. Dit is met verschillende kleuren op de kaart aangegeven. Is er binnen 300 meter lopen van u woning nog geen laadpunt, of geen laadpunt in voorbereiding? Dan kunt u uw belangstelling doorgeven voor een toekomstig oplaadpunt.

Hoe toont u belangstelling voor een oplaadpunt?

U kunt uw belangstelling tonen voor een van de toekomstige oplaadpunten in de locatiekaart als u inwoner bent van Zoetermeer en (binnenkort) in het bezit bent van een elektrische auto. Dit doet u via de locatiekaart. Als u op een toekomstig oplaadpunt klikt, kunt u verder klikken naar een online belangstellingsformulier. Meer informatie vindt u op de pagina Oplaadpunt voor elektrische auto, interesse tonen. Hier vindt u ook de criteria en informatie over de verkeersbesluitenprocedure, die nodig is om een oplaadpunt aan te leggen.

Kaart

Samenspraak oplaadpunten in Zoetermeer

Inwoners hebben kunnen reageren op de locatiekaart met de nieuwe oplaadpunten in Zoetermeer. Dit kon via de website doemee.zoetermeer.nl. De gemeente ontving 187 reacties op de 157 voorgestelde locaties. De gemeente heeft naar aanleiding van de reacties de locatiekaart aangepast.

Het resultaat is dat de gemeente 3 locaties heeft geschrapt, 12 locaties heeft verplaatst en bij 2 locaties wordt pas een oplaadpunt geplaatst nadat er extra parkeerplaatsen zijn aangelegd. Op 12 locaties wordt in eerste instantie 1 parkeervak toegewezen aan het laadpunt vanwege de parkeerdruk. Het tweede parkeervak wordt pas toegewezen als het laadpunt met één parkeervak te druk bezet is. Op 3 locaties komt er een uitbreiding met een extra laadpunt, zodat op die locaties in totaal op vier parkeervakken kan worden geladen.

Waar vind ik antwoord op mijn ingediende reactie?

De reacties zijn verwerkt in de definitieve locatiekaart. Een overzicht van de reacties en het antwoord van de gemeente per locatie, leest u in het document onderaan deze pagina.

Uitbreiding oplaadpunten

Uitbreiding van oplaadpunten is nodig omdat er steeds meer elektrische auto's bijkomen. Het plaatsen van de palen gebeurt in 2017 en 2018. Een belangrijk deel van deze investering wordt door het Rijk vergoed.

Duurzaam en groen Zoetermeer

Klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit (flora en fauna) zijn dé uitdagingen voor een duurzaam en groen Zoetermeer. Ze wil ook in de toekomst een prettige en gezonde stad blijven, een stad waar inwoners volop kunnen genieten van hun leefomgeving: een natuurrijk en groen Zoetermeer en CO2 neutrale Stad in 2040.
De gemeente wil in de stad en in de regio actief groene en duurzame afspraken maken via Green Deals. Zo werkt de gemeente aan optimale condities voor lokale en regionale initiatieven van marktpartijen, maatschappelijke organisaties, woningcorporaties en inwoners.
Meer informatie vindt u op www.zoetermeer.nl/duurzaamzoetermeer.

Documenten