Coronavirus in Zoetermeer

Home > Inwoners > Coronavirus in Zoetermeer

Coronavirus in Zoetermeer

RSS

De gemeente neemt maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus (COVID-19) om inwoners en medewerkers te beschermen. Op deze pagina vindt u alle informatie bij elkaar. Deze pagina wordt regelmatig vernieuwd.

1. Actueel

Maatregelen

Het kabinet heeft 31 maart besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn in Nederland verschillende maatregelen ingesteld. De huidige maatregelen en de veel gestelde vragen over deze maatregelen vindt u op de website van de Rijksoverheid. Ook is er een landelijk informatienummer 0800-1351, dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur.

Noodverordening

In de regio Haaglanden geldt een noodverordening. Hierin staan de maatregelen van het kabinet uitgewerkt. Ook geeft de noodverordening extra bevoegdheden aan de burgemeester. Deze kan bijvoorbeeld winkels sluiten of boetes uitdelen als de maatregelen niet worden nageleefd.
Lees meer: Noodverordening Haaglanden 26 maart 2020

2. Inwoners

Wat kunt u zelf doen?

We krijgen het coronavirus alleen onder controle als iedereen het volgende doet:

 • Schud geen handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Was vaker uw handen. Was uw handen meerdere keren per dag met water en zeep. Zeker als u buiten bent geweest.
 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Werk thuis als dit kan. Ga alleen naar buiten voor noodzakelijke boodschappen, om zorg te verlenen aan een ander of om een frisse neus te halen. Maar houd altijd 1,5 meter afstand en vermijd groepsvorming.
 • Toch bezoek ontvangen? Er mogen maximaal 3 mensen (buiten de gezinsleden) op bezoek komen maar houd 1,5 meter afstand van elkaar. Ga zo min mogelijk op bezoek bij ouderen en mensen met verminderde weerstand.
 • Hebt u last van verkoudheid of koorts? Blijf dan thuis. Blijf ook thuis wanneer iemand anders in huis verkouden is en koorts heeft. Nodig geen bezoek uit.

Bij welke klachten moet ik contact opnemen met de huisarts?

De meeste patiënten met het coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk daarbij aan hoesten, niezen, neusverkoudheid, keelpijn en benauwdheid. Heeft u deze gezondheidsklachten? Neem dan telefonisch contact op met uw huisarts als uw klachten verergeren, ga niet naar de huisarts toe.

Dienstverlening gemeente Zoetermeer

Het uitgangspunt voor de gemeente Zoetermeer is dat de gemeente doorgaat met de noodzakelijke dienstverlening.

Aanpassingen in de dienstverlening

Onderwijs en kinderopvang

Van 16 maart tot en met 6 april zijn de scholen en kinderopvangorganisaties gesloten vanwege het coronavirus. Op de website van Rijksoverheid vindt u veelgestelde vragen voor het onderwijs.

Zoetermeerder met cruciaal beroep? Er is noodopvang voor uw kinderen

Brief van de burgemeester van Zoetermeer

Burgemeester Charlie Aptroot heeft een brief geschreven over het coronavirus aan alle inwoners van Zoetermeer.

3. Ondernemers

Het coronavirus kan gevolgen hebben voor uw bedrijf en uw werknemers. De gemeente werkt hard aan de lokale invulling van de maatregelen van het kabinet voor ondernemers. Op onze pagina voor ondernemers staat handige informatie en het antwoord op veelgestelde vragen. En waar u terecht kunt voor advies of om zaken te regelen.

4. Hulp bieden en hulp krijgen

Wilt u hulp aanbieden of heeft u zelf hulp nodig? Hier leest u waar u zich kunt aanmelden.

Hoe kan ik hulp bieden?

Wilt u iets doen voor een ander? Dan kunt u zich als vrijwilliger aanmelden op het platform Zoetermeer voor elkaar. Geef aan wat u kunt aanbieden of reageer op een hulpvraag van een inwoner of een organisatie.

Hoe kan ik hulp krijgen?

Bent u ouder en heeft u een hulp nodig? Dan kunt u contact open met Palet Welzijn.

Heeft u praktische ondersteuning nodig omdat u in een lastige situatie zit? Dan kunt u contact opnemen met Stichting Piëzo.

 • Bel 06-5194 8552 of 06-1171 5238 (maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
 • E-mail: info@stichtingpiezo.nl

5. Sport & vrije tijd

Evenementen, horeca en sportclubs

Tot 28 april zijn alle bijeenkomsten verboden. Alle vergunningsplichtige bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni, ongeacht de omvang. Voor begrafenissen en huwelijken geldt een (beperkte) uitzondering. Meer informatie: rijksoverheid.nl/coronavirus of bel 0800-1351.

Zie ook:

Meer informatie

Als gemeente volgen we het advies en de informatie van de autoriteiten op dit gebied, GGD en het RIVM, op de voet. Kijk voor maatregelen en actuele informatie over het coronavirus op:

 • de website van het RIVM
 • de website van GGD Haaglanden
 • de website van de Rijksoverheid
 • landelijk informatienummer 0800-1351, dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur.

Contact

Houd op dit moment rekening met een langere wachttijd aan de telefoon.

Een afspraak maken aan de balie? Bel naar 14 079.