Aardgasvrij wonen

Home > Inwoners > Aardgasvrij Zoetermeer > Aardgasvrij wonen

Aardgasvrij wonen

RSS

In de toekomst moet iedereen in Nederland overstappen van aardgas naar een duurzame energiebron. Voor het verwarmen van de woning, het gebruik van warm water en om te koken. Aardgas zorgt namelijk voor CO2-uitstoot en daarmee voor opwarming van de aarde. Die overstap - ook wel energietransitie genoemd - vraagt om geduld. Er komt immers best veel bij kijken, zoals nieuwe aansluitingen en een goede planning. Maar door nu slimme investeringen te doen voor later is het beter voor uw portemonnee. Goede samenwerking is essentieel. Met woningcorporaties De Goede Woning, Vestia en Vidomes, netbeheerder Stedin, de gemeente Zoetermeer en u als inwoner, onderzoeken we samen hoe we stap voor stap aardgasvrij kunnen worden.

Veelgestelde vragen

Wanneer ga ik van het aardgas af?

Een wijk wordt nooit van het op het andere moment van het gasnet afgesloten. Dit proces duurt vaak meerdere jaren. In onze gemeente is de wijk Palenstein de eerste wijk waar wordt verkend hoe en wanneer we van het aardgas af gaan. Op dit moment wordt verkend wat de volgende wijk wordt om onderzoek te doen naar een alternatief voor aardgas. Het is nu dus nog onduidelijk wanneer uw wijk van het gas af gaat. Over 3 jaar is voor de meeste wijken meer duidelijk hoe en wanneer ze van het aardgas af gaan.

Wat gaat het mij kosten?

Stoppen met aardgas en overstappen op een duurzame energiebron kost geld. Toch zal de energierekening voor de meeste mensen lager worden. Sommigen zullen helemaal geen energierekening meer hebben. Hoeveel de overstap precies gaat kosten is nog niet bekend. Maar als we nu niet beginnen met nadenken over een aardgasvrije toekomst staan we mogelijk in de toekomst voor nog hogere kosten. Doordat aardgas duurder wordt, of door bijvoorbeeld desinvesteringen in uw woning. De kosten zijn ook afhankelijk van de maatregelen die u kiest. De gemeente streeft ernaar om het aardgasvrij maken zoveel mogelijk te combineren met natuurlijke momenten, bijvoorbeeld wanneer u groot onderhoud aan uw woning moet doen, een CV- ketel moet vervangen of gaat verhuizen. Bij isolatie moet u investeren, maar de energiebehoefte in uw woning daalt en dus ook uw maandlasten. Uw wooncomfort wordt hoger. De meeste investeringen verdienen zich in een aantal jaren terug. Wanneer u van het aardgas af gaat betaalt u geen aansluitkosten meer. Hierdoor zullen de energielasten dalen.

Wordt mijn woning meer waard?

Dat is op dit moment nog lastig te voorspellen. Een duurzaam verbouwde woning is voorbereid op de toekomst en kan er jaren tegenaan. Bij verschillende alternatieven voor warmte, worden je vaste lasten ook lager, omdat je huis goed geïsoleerd wordt. Door een warmtenet of warmtepomp te gebruiken wordt uw woning klaar gemaakt voor de toekomst. Hierdoor en door te investeren in isolatie wordt het comfort verhoogd. De waarde van een aardgasvrije woning gaat vaak omhoog.

Zijn er subsidies?

De verwachting is dat de belasting op aardgas gaat stijgen en de kosten voor duurzame alternatieven gaan dalen. De overheid zal ervoor moeten zorgen dat er betaalbare oplossingen komen. Hiervoor werkt de overheid aan nieuwe financieringsvormen. Welke subsidies er de komende jaren nog bijkomen is nog onbekend. Kijk voor meer informatie over huidige subsidies van het rijk op www.energiesubsidiewijzer.nl.

Wat kan ik nu al doen?

U kunt zich nu al voorbereiden op een aardgasvrije toekomst. Welk alternatief voor gas u straks ook krijgt, voor alle opties geldt dat de vraag naar warmte omlaag moet. Isoleren is altijd noodzakelijk. Het isoleren van vloeren, dak en spouwmuren en het plaatsen van HR++ glas zijn ook heel rendabele maatregelen die ook nog voor meer comfort zorgen. Dus zeker als u van plan bent om binnenkort in uw huis te investeren, neem isolatie mee. Neemt u een nieuwe keuken, dan kunt u ook beter gelijk kiezen voor koken op inductie. Moet u in de komende 3 á 4 jaar nog uw cv ketel vervangen en uw huis is nog matig of slecht geïsoleerd, dan kunt u deze voorlopig nog vervangen voor een nieuwe cv ketel. Maar omdat elke woning anders is, kunt u het beste een bezoek brengen aan Reimarkt, de winkel voor duurzaam wonen aan de Dorpsstraat 163 in Zoetermeer.

Welke alternatieven zijn er?

Warmtenetten

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van de warmtebron in de buurt kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In huis heb je dan vloer- en/of wandverwarming of radiatoren. Lees meer: www.hierverwarmt.nl/warmtenetten.

Elektrische oplossingen

U kunt uw huis ook met elektrische apparaten verwarmen. U gebruikt dan bijna in alle gevallen een warmtepomp. Die verwarmt het huis als een soort 'omgekeerde koelkast'. In huis is dan meestal vloerverwarming en/of wandverwarming. Lees meer: www.hierverwarmt.nl/elektrische-oplossingen.

Groen gas

Biogas is een gas dat geproduceerd wordt door vergisting van mest of andere afvalproducten. In een woning werkt biogas exact hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken, alleen is de herkomst van biogas duurzaam. Lees meer: www.hierverwarmt.nl/groen-gas

Welke alternatieven voor aardgas we in Zoetermeer gaan gebruiken is niet van tevoren te zeggen. Zeker is dat er niet één oplossing is voor de hele stad. Wat het beste alternatief is, verschilt per gebied.

Contact

Houd op dit moment rekening met een langere wachttijd aan de telefoon.

Het Stadhuis is gesloten:

  • maandag 24 mei