Grietje Cusell
Samen zetten we dat extra stapje om mensen te helpen
De voedselbank in de Genesarethkerk wordt gerund door coördinator Grietje Cusell. Elke donderdagmiddag komen 45 cliënten een krat en tas vol eten halen. Samen met 14 vrijwilligers werkt Grietje elke week hard om dit voor elkaar te krijgen. Ze heeft het aantal cliënten enorm zien dalen. Van vorig jaar nog ruim 100 naar nu 45. De armoede stijgt, maar het aantal mensen dat naar de voedselbank gaat daalt. Dat is vreemd. Met wethouder Bouke Velsen zijn gesprekken geweest over hoe dit kan en wat er aan te doen is. Grietje gaat duidelijk verder dan alleen het verdelen en inpakken van eten en ander levensmiddelen. Ze zet zich in voor de mensen die het nodig hebben. En kijkt altijd vooruit. Ze let op de mensen en helpt ze vaak ook op weg naar de juiste hulpinstanties. Dus niet alleen het probleem, te weinig geld voor eten, maar ook de oorzaak aanpakken.
"Het is tomatentijd, dus nu zijn er tomaten in alle kleuren en maten."
Het werk van een vrijwilliger
Grietje is al sinds jaar en dag verbonden aan de kerk. Met veel energie runt zij deze locatie van de voedselbank. De vrijwilligers lopen in en uit en Grietje houdt alles goed in de gaten. Te zwaar tillen? Nee, dat doet niemand alleen. Veel handen maken licht werk. Dus samen tillen ze de kratten en zware tassen. Er wordt heel veel eten en drinken geleverd door lokale supermarkten en winkels. Van overproductie tot giften. Het ontbreekt hier niet aan de vrijgevigheid van ondernemers en winkeliers. Grietje zit er ook bovenop en zorgt dat er een goede balans is in het aanbod. Ze loopt langs de tassen en laat me zien wat er in zit. "Kijk, zo is het nu tomatentijd en zie je tomaten in alle formaten en kleuren, ook is er voldoende brood dat uit de vriezers van de bakker komt en veel ander groente en fruit. Het is lang niet genoeg voor de hele week, maar mensen kunnen hier gemiddeld 2 à 3 dagen van eten", vertelt Grietje.
De winkel
De grote droom van Grietje is een omvorming van de voedselbank. Ze wil eigenlijk een winkel waar mensen zelf mogen kiezen wat ze meenemen. "Want ja, niet iedereen houdt van spruitjes of weet hoe ze een artisjok moeten klaarmaken, waarom zouden wij ze dan verplichten dit mee te nemen?" Ook wil ze graag kookdemonstraties of uitleg kunnen geven over hoe je bepaalde gerechten kan maken met de producten die ze krijgen. Het is vaak ook onwetendheid en met een paar tips zijn ze heel erg geholpen.
De plannen voor de winkel zijn er. En de tekeningen voor de verbouwing ook. De gesprekken worden nu gevoerd met de kerk. Hoe lang het nog duurt weet Grietje niet, maar liever vandaag dan morgen.
Meer dan alleen een voedselbank
Grietje kent de cliënten die hier komen goed. En zet net als andere vrijwilligers vaak een stapje meer. Zo was er een keer dat een vrouw met kinderen alleen kwam te staan nadat haar man haar had verlaten. Grietje twijfelde geen moment en is rond gaan bellen en binnen 2 weken was deze mevrouw geholpen aan een complete inrichting voor haar huis en de juiste stap richting professionele hulp. Daar krijgt Grietje energie van. Hoe verdrietig het verhaal ook, helpen helpt. Een collega van haar had in de gaten dat een client al maanden op veel te oude schoenen liep met gaten en eigenlijk helemaal op. Hij vroeg naar de maat van zijn schoenen en nam de week erop andere goede, schoenen voor hem mee. Een klein gebaar, maar zo belangrijk. Natuurlijk is dat niet de taak van de vrijwilligers, maar dit tekent de warmte en aandacht van deze mensen voor hun medemens.
"Het is niet alleen de vis die je geeft, maar ook de hengel die ze helpt om zelf te leren vissen."
Op weg naar heling
Het verhaal achter de problematiek is vaak schrijnend. Grietje kwam vroeger ook bij de mensen thuis om te beoordelen of ze in aanmerking kwamen voor de voedselbank. Het is dan nodig om inzicht te hebben in de financiële situatie. Een inkijkje in iemands leven is voor veel mensen ongemakkelijk. Ze schamen zich en durven niet om hulp te vragen. Als ze eenmaal die drempel over zijn komt er weer perspectief. Grietje: "Het is niet alleen de vis die je geeft, maar ook de hengel die ze helpt om zelf te leren vissen." Stapje voor stapje kan iedereen zijn of haar pad bewandelen richting heling en een eigen zelfstandig leven.
"Ik ben met pensioen en ik wil wat doen!"
Hoe werkt het?
"Vrijwilligers zijn altijd welkom. We hebben nu 12 vrijwilligers en ik heb ruimte voor 15 mensen. Vooral jonge mensen kunnen we goed gebruiken. Aan spierballen ontbreekt het nog een beetje tussen alle pensionado's", vertelt Grietje met een lach op haar gezicht. "Voor jonge mensen is het misschien niet zo gebruikelijk om vrijwilligerswerk te doen vanwege hun drukke leven, maar met een paar uurtjes zijn we ook geholpen. En ook is een stage mogelijk. Daar zijn studiepunten mee te verdienen en je doet direct iets moois voor een ander."
Nieuwsgierig of wilt u ook graag wat doen? Iedereen kan zich melden bij Grietje op donderdagochtend tussen 10.00 - 12.00 uur in de Genesarethkerk. Dan ziet u direct hoe het er hier aan toegaat.
Stichting Mensen in de Minima (MIM)
Stichting Mensen in de Minima helpt mensen op weg naar een beter bestaan. Kent u iemand die hulp kan gebruiken of misschien in aanmerking komt voor de voedselbank? Loop binnen bij MIM aan de Uiterwaard 27. Elke eerste stap kan een mens op weg helpen.