Zoetermeer stapt over op het gebruik van een scanauto voor de handhaving van het parkeerbeleid. In de gebieden voor betaald parkeren en de blauwe zones gaat een scanauto in februari proefrijden en vanaf 1 maart 2024 het parkeren controleren op overtredingen.

Het gebruik van de scanauto is een efficiëntere en goedkopere manier van handhaving. Daarnaast groeit met de inzet ervan de betalingsbereidheid. Wethouder Ter Laak: 'Goed dat de gemeente vanaf 1 februari kan beschikken over de scanauto. Daardoor kunnen wij effectiever handhaven en het draagt bij aan (parkeer) rust in de wijken van Zoetermeer.'

Scanauto

De scanauto maakt een foto van de kentekens van geparkeerde auto's. Het systeem van de scanauto checkt vervolgens of dit kenteken geregistreerd is bij het Nationaal Parkeer Register. Kentekens zijn geregistreerd wanneer via een parkeerautomaat of een parkeerapp is betaald voor het parkeren. In geval van overtreding wordt per post een boete gestuurd naar de kentekenhouder. Er wordt dus geen boete meer onder de ruitenwisser geplaatst.

Blauwe parkeerzones

Voor de blauwe parkeerzones, waar men voor een bepaalde tijd gratis mag parkeren, geldt ook dat de scanauto controle gaat uitvoeren. Als aan de hand van foto's blijkt dat een voertuig na de bepaalde tijd niet verplaatst is kan dit leiden tot een boete.

Online registratie vergunninghouders

De komst van de scanauto betekent verandering voor vergunninghouders, zij moeten hun kenteken online registreren. Parkeervergunningen achter de voorruit zijn niet meer geldig, want kentekens moeten vanaf 1 februari online geregistreerd zijn. U kunt uw kenteken online registreren via zoetermeer.webshop.parkeer.nl(externe link). Hier kunt u ook inzien welke kenteken(s) bij ons bekend zijn en een kenteken wijzigen of toevoegen. Vergunninghouders zijn eind vorig jaar per brief op de hoogte gesteld van de veranderingen.

Houders van een gehandicaptenparkeerkaart

Voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) verandert niets. Zij kunnen blijven parkeren zoals zij gewend zijn. Zij mogen hun GPK en kenteken wel registeren via bovenstaande link, maar dit is niet verplicht.