Wilt u aan de slag bij de gemeente als Inkomensregisseur of Klantadviseur Gemeentelijk Informatie Punt? Het enige dat u dan hoeft te doen is uzelf inschrijven. Geen sollicitatieprocedure maar wie het eerst komt, wie het eerst maalt. U bepaalt zelf of u geschikt bent voor de baan. Heeft u interesse? Bekijk de vacatures en lees meer over de procedure.

De gemeente doet een unieke proef met open hiring. Een wervingsmethode waar geen C.V.'s of sollicitatiebrieven aan te pas komen. Iedereen kan zich inschrijven. 'Niet de gemeente, maar de mensen zelf bepalen of ze geschikt zijn,' licht wethouder Jan Iedema (arbeidsmarkt) toe. 'We willen als gemeente Zoetermeer nog meer inzetten op inclusief werkgeverschap. Zo nemen we alle mogelijke vooroordelen weg en bieden we iedereen een eerlijke kans op een baan.'

Uniek in Nederland

Zoetermeer is de eerste gemeente in Nederland die open hiring inzet voor kantoorfuncties. 'Het zijn banen die om meer kwalificaties vragen. We vertrouwen op het inschattingsvermogen van de mensen zelf en geven hiermee verborgen talenten een kans,' legt de wethouder uit.

Deze proef verloopt in nauwe samenwerking met Open Hiring Nederland, initiatief van Start Foundation. Jos Verhoeven, directeur van Start Foundation: 'We vinden het fantastisch dat de gemeente Zoetermeer de eerste gemeente is, die hierin een voorbeeldfunctie vervult. We zochten al langer naar een 'durfal' die wat complexere functies open wil stellen voor deze manier van werven. Die hebben we nu gevonden. Er volgen na Zoetermeer hopelijk nog veel meer bedrijven.'

Interesse?

Meer informatie over de vacatures en de procedure is te vinden op werkenbijzoetermeer.nl | Vacatures(externe link). Er staat een functiebeschrijving zonder eisen aan bijvoorbeeld opleiding en werkervaring. Alleen een goede taalbeheersing en het kunnen overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) zijn noodzakelijk.

Informatiebijeenkomst

De gemeente organiseert eerst op woensdag 6 december om 15.30 uur een informatiebijeenkomst. Hier wordt er toelichting gegeven over de functies en maakt u anoniem kennis met de werkgever, de gemeente. Meld u aan door te mailen naar openhiring@zoetermeer.nl. Wees snel, want een beperkt aantal mensen kan deelnemen. Tijdens deze bijeenkomst kunt u zich nog niet inschrijven voor de baan.

Reageren

Vanaf vrijdag 8 december 12.00 kunt u zich inschrijven op de functie via openhiring@zoetermeer.nl. Degene die zich als eerste in heeft geschreven wordt maandag 11 december gebeld en uitgenodigd voor een arbeidsvoorwaardengesprek.

Proeftermijn

Net als bij een reguliere procedure wordt een jaarcontract aangeboden met een maand proeftijd. In deze maand wordt goed gemonitord of er een blijvende match is. Is dit niet het geval dan wordt de tweede inschrijver op de lijst uitgenodigd enzovoorts. Bij goed functioneren is er, zoals gebruikelijk binnen de gemeente Zoetermeer, uitzicht op een vast dienstverband.

Evaluatie

De gemeente evalueert de uitkomsten van deze proef en bepaalt of de open hiring methode een vervolg zal gaan krijgen.