Om het aantal bomen in Zoetermeer zichtbaar te maken is er nu de bomenmeter. Deze meter toont iedere dag het aantal bomen dat eigendom is van de gemeente. Daarnaast geeft het de maandelijkse stijging of daling weer vanaf juni 2022, omdat het huidige college heeft beloofd dat er aan het einde van de bestuursperiode meer bomen zijn dan aan het begin.

'De bomenmeter stelt de gemeenteraad en alle inwoners in staat te zien hoeveel bomen de gemeente heeft.' licht wethouder Marijke van der Meer (Openbare Ruimte) toe. 'Hoewel de bomenmeter zich richt op aantallen, benadrukt de wethouder dat het bij het bomenbeleid niet alleen om kwantiteit gaat. 'Kwaliteit is zeker zo belangrijk. We kijken goed naar het soort en type bomen bij het aanplanten ervan. Ook de locatie waar de nieuwe bomen worden geplant is van groot belang, zodat de bomen goed kunnen groeien en niet de fouten uit het verleden worden herhaald.'

Gemeentelijk onderhouden bomen

De bomenmeter telt alleen de bomen die eigendom zijn van de gemeente en in de bebouwde wijken staan. De bomen die in de buitengebieden en parken staan, tellen niet mee voor deze bomenmeter want die bomen worden niet apart geteld. De bomen die staan in de tuinen van bewoners en organisaties tellen ook niet mee. De gemeente heeft in toenemende mate bomen die op leeftijd zijn en vanwege hun ouderdom of de veiligheid vervangen moeten worden door jonge aanplant.

De online bomenmeter

De bomenmeter is online te vinden op www.zoetermeer.nl/bomen en wordt iedere dag bijgehouden. De grootste veranderingen worden verwacht in het plantseizoen van oktober tot mei.

Wethouder Marijke van der Meer bij haar favoriete boomsoort, een Kaukasische Vleugelnoot (in Seghwaert)