Wethouder Marijke van der Meer onthulde woensdag 12 april 2023 een heuse biodiversiteitstoren van 5 meter hoog in Zoetermeer. De toren staat bij de Plas van Poot aan de Bleiswijkseweg en moet veel dieren gaan aantrekken zoals kleine zoogdieren, bijen en hommels en vogels. Bijzonder is de vleermuiszolder die zeldzame vleermuissoorten moet aantrekken. Vrienden van de Plas van Poot en de Vogel- en Natuurvereniging Zoetermeer hebben met subsidie van de Provincie Zuid-Holland deze zogenaamde dierentoren kunnen realiseren. Zij schenken de toren aan de gemeente Zoetermeer.

Ontdek de toren!

Met een symbolische druk op de knop lanceerde wethouder Van der Meer de nieuwe website www.plasvanpoot.nl/dierenflat(externe link). Op deze website valt alles te ontdekken over de toren, die eruit ziet als een hooiberg met vier lange houten palen. Op 1 van de palen staat een uilenkast. De toren is gevuld met strobalen, houten pallets en bestaat uit planten, insectenhotels en nestkastjes. Het is niet mogelijk om de toren te betreden, maar er komen observatiecamera's om het leven in de toren te monitoren. De dierentoren bestaat uit eerder gebruikte materialen en maakt deel uit van het natuureducatieprogramma van de Vrienden van de Plas van Poot. Het Zoetermeerse aannemersbedrijf Glijnis heeft een grote rol vervuld bij de bouw en plaatsing van de toren.

Duurzaam en groen

Zoetermeer zet zich in om de biodiversiteit in de stad in stand te houden en daar waar mogelijk te vergroten. Milieuorganisaties, woningcorporaties, inwoners en de gemeente werken hard om de natuur in Zoetermeer te behouden en een aardgasvrije woonplek te creëren. Zodat Zoetermeer ook in de toekomst een prettige en gezonde stad blijft. Meer informatie is te vinden op Duurzaam en groen.