Bij het nieuwe gebouw voor het IKC Meester Verwers aan de Moerbeigaarde is er ook ruimte voor een kunstwerk. De gemeente, de omwonenden en een vertegenwoordiger van de school vormen samen de projectgroep kunst en maakten gezamenlijk een opdrachtomschrijving waar het kunstwerk aan moest voldoen. De projectgroep koos uit een selectie van voorgedragen kunstenaars Anne-Marie van Sprang uit om deze opdracht uit te voeren.

Het schetsontwerp

Anne-Marie van Sprang ontwierp VlokHof: tegels met verschillende vormen in reliëf voor het plein rondom de school. Iedere vorm is uniek en geïnspireerd op de sneeuwkristal, die uit meerdere identieke vormen bestaat. Sommige vlokken zijn heel duidelijk zichtbaar met een diep reliëf, andere zijn subtieler en zullen door de één direct gezien worden, terwijl een ander deze pas veel later ontdekt. Bekijk het schetsontwerp (pdf). De meeste 'hoven' vormen een begrensd, afgebakend gebied, maar VlokHof heeft het karakter dat bij sneeuwvlokken hoort. Het kent een openheid die aansluit bij het veelzijdige gebruik van het plein. Er is voor iedereen iets te ontdekken, ongeacht leeftijd en de tijd die je er doorbrengt: je hele schooltijd of een middag. De jongste kinderen gaan makkelijk op hun hurken of knieën zitten om iets te bekijken en om te spelen met zand, water, knikkers of steentjes. Voor de oudere kinderen zijn er een andere uitdagingen, vondsten en speelmogelijkheden. Bijvoorbeeld doordat ze via rubbing / frottage afdrukken op papier kunnen maken van de vlokken. Het kunstwerk maakt nieuwe ervaringen mogelijk, die ontdekt moeten worden.

Na het schetsontwerp volgt nog een definitief ontwerp en een uitvoeringsfase. De verwachting is dat in mei 2022 het kunstwerk klaar zal zijn.

Kunstenares Anne-Marie van Sprang

Anne-Marie van Sprang (1960) heeft monumentale vormgeving gestudeerd aan het ArteZ in Enschede. Daarna rondde zij de richting Mixed Media bij de Van Eyck Akademie in Maastricht af. Sinds 1988 neemt zij deel aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Zij woont en werkt in Middelburg. Meer informatie op www.amvs.nl.

Meer informatie over het IKC Meester Verwers op www.zoetermeer.nl/ikc-meesterverwers.

Proefmodellen voor VlokHof
Proefmodellen voor VlokHof. Foto: Annemarie van Sprang
De projectgroep samen met kunstenares Annemarie van Sprang op de bouwlocatie. Foto: gemeente Zoetermeer
De projectgroep samen met kunstenares Annemarie van Sprang op de bouwlocatie. Foto: gemeente Zoetermeer