Bij het nieuwe gebouw voor het IKC de Gaerde (voorheen Meester Verwers) aan de Moerbeigaarde komt een nieuw kunstwerk. De gemeente, de buurtbewoners en een vertegenwoordiger van de school maakten gezamenlijk een opdrachtomschrijving waaraan het kunstwerk moest voldoen. Uit 4 voorgedragen kunstenaars werd Anne-Marie van Sprang uitgekozen om deze opdracht uit te voeren.

Het ontwerp

Anne-Marie van Sprang ontwierp VlokHof: tegels met verschillende vormen in reliëf voor het plein rondom de school. Iedere vorm is uniek en geïnspireerd op de sneeuwkristal, die uit meerdere identieke vormen bestaat. De vlokken zijn zichtbaar met een subtiel reliëf van maximaal 1,8 mm diep. Bij het af te sluiten kleutergedeelte komen naast tegels die maximaal 1,8 mm diep zijn, ook één dieper reliëf, bestaande uit meerder diepere tegels. Hier kan water blijven staan, zodat kinderen met water kunnen spelen, maar als de vloktegel droog staat, is het ook een mooie speelplek voor een knikkerbaan of autootjesbaan. Bekijk hier het definitief ontwerp (pdf).

De meeste 'hoven' vormen een begrensd, afgebakend gebied, maar VlokHof heeft het karakter dat bij sneeuwvlokken hoort. Het kent een openheid die aansluit bij het veelzijdige gebruik van het plein. Er is voor iedereen iets te ontdekken, ongeacht leeftijd en de tijd die je er doorbrengt: je hele schooltijd of een middag. De jongste kinderen gaan makkelijk op hun hurken of knieën zitten om iets te bekijken en om te spelen met zand, water, knikkers of steentjes. Voor de oudere kinderen zijn er een andere uitdagingen, vondsten en speelmogelijkheden. Bijvoorbeeld doordat ze via rubbing / frottage afdrukken op papier kunnen maken van de vlokken. Het kunstwerk maakt nieuwe ervaringen mogelijk, die ontdekt moeten worden.

Het ontwerp is getoetst door de projectgroep en de Toegankelijkheidsraad. Naar verwachting is het kunstwerk in oktober 2022 klaar.

Illustratie van enkele Vloktegels ©Anne-Marie van Sprang