Wist u dat er al flink wat kunstwerken zijn in de wijk Palenstein? Zoals het bronzen reliëf op de muur vlakbij een school aan het Rakkersveld. Of het spiegeltjesreliëf (Wall of Sound) met meer dan 2800 spiegelende vormpjes aan de muur van het Erasmuscollege. Of het kunstwerk in het atrium van het Castellum dat plek biedt aan verschillende verzamelingen. Naast deze bestaande kunstwerken is er straks ook ruimte voor een nieuw kunstwerk in Palenstein.

Waarom een kunstwerk

Een kunstwerk kan veel betekenen. Het kan een ontmoetingspunt of een opvallend markeringspunt zijn. Het kan een verhaal of een betekenis hebben. Herkenning en verbondenheid geven tussen de mensen die de plek gebruiken. Uiteraard moet het kunstwerk uniek zijn en een artistieke kwaliteit hebben. Het moet vooral goed afgestemd zijn op de omgeving.

Projectgroep

Om al deze onderdelen van de kunstopdracht voor Palenstein te verkennen is er een projectgroep met inwoners. Samen denken ze na over de wensen en eisen waaraan het kunstwerk moet voldoen. Ook gaan zij op zoek naar een geschikte locatie. Ze kiezen uit verschillende professionele kunstenaars 3 kunstenaars die een schetsidee mogen maken. De gekozen kunstenaar maakt daarna een voorlopig ontwerp. De gemeente kijkt of het ontwerp haalbaar is. De kunstenaar maakt dan het definitieve ontwerp en gaat, na goedkeuring van de projectgroep, aan de slag met de uitvoering ervan. Volgens de planning zal het kunstwerk in het voorjaar van 2025 klaar zijn.

Meer weten over kunst? Kijk op www.zoetermeer.nl/kunst.

Projectgroep kunst Palenstein, foto: gemeente Zoetermeer