Woensdagavond 4 mei vond in Nederland de jaarlijkse Nationale Herdenking plaats. Op deze dag herdenkt Nederland alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden, of elders in de wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Ook in Zoetermeer vond een herdenking plaats bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark.

Stille tocht

Rond half acht in de avond vertrok vanaf de Nicolaas kerk aan de Dorpsstraat een stille tocht. Trommelaars van muziekvereniging Kunst en Vriendschap en leden van de scoutinggroep John McCormick liepen voorop in de stille tocht. Zij droegen alle kransen en bloemstukken en werden gevolgd door burgemeester Bezuijen, leden van het Contact Oud Mariniers en een afgezant van de Amerikaanse ambassade. Veel inwoners sloten zich aan bij de stille tocht.

Oorlogsmonument Wilhelminapark

Na aankomst van de stille tocht bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark volgden om 20.00 uur twee minuten stilte. Na het leggen van kransen en bloemen hield burgemeester Bezuijen een toespraak. Nisa Sahin, een leerling van IKC De Springplank, droeg vervolgens een 4 mei-gedicht met de titel 'Geen idee' voor. Aanwezigen konden in het defilé aansluiten en zelf bloemen leggen bij het monument. Vliegtuigen van de Rotterdamse Aero Club (RAC) vlogen over het Wilhelminapark. Eén van de vliegtuigen bracht een saluut als eerbetoon aan de gevallenen en omgekomen vliegers.

Leest u hier de 4 mei toespraak van burgemeester Bezuijen.

Leest u hier het 4 mei gedicht 'Geen idee'. Geschreven door Sanne Bruins, voorgedragen door de Zoetermeerse Nisa Sahin.

US Navy Chief Warrant Officier Miguel Rendon, afgezant van de Amerikaanse ambassade in Nederland, legt met zijn vrouw en zoon een krans bij de graven van drie verzetsstrijders J.L. van Rij, C. van Eerden en J. Hoorn én het graf van de Amerikaanse piloot John McCormick.
Burgemeester Bezuijen en zijn vrouw hebben een bloemstuk gelegd bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark.
Vliegtuigen van de Rotterdamse Aero Club (RAC) vlogen over het Wilhelminapark. Eén van de vliegtuigen bracht een saluut als eerbetoon aan de gevallenen en omgekomen vliegers.

Foto's: Patricia Munster