Deelname gemeente aan Integraal Zorgakkoord tijdelijk stopgezet

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft besloten haar deelname aan het Integraal Zorgakkoord (IZA) op te schorten totdat is voldaan aan bepaalde voorwaarden. Dit heeft mogelijk gevolgen voor zorgprojecten van de gemeente en haar zorgpartners.

Wat is het IZA?

Het IZA is een overeenkomst tussen zorgpartijen, gemeenten, het rijk en de zorgverzekeraars om de beweging van zorg naar gezondheid te bevorderen.

Waarom is deelname aan IZA opgeschort?

Gemeenten kampen met beperkte budgetten en bezuinigingen, zoals de door het kabinet aangekondigde besparing op preventieve zorg (€300 miljoen). Dit staat haaks op de ambitie van het IZA, waardoor gemeenten op langere termijn onvoldoende invulling kunnen geven aan de doelen binnen het IZA.

Het nieuwe kabinet wil met de IZA-partners werken aan een voortzetting van het Integraal Zorgakkoord, uitgebreid met een aantal nieuwe elementen, in een nieuw (breder) aanvullend zorg- en welzijnsakkoord (AZWA). De VNG stelt: "We gaan niet in gesprek over dit nieuwe akkoord (AZWA), totdat we afspraken hebben kunnen maken over meer gelijkwaardige besluitvorming en financiering." Dat betekent dat gemeenten op dit moment stoppen met IZA totdat goede afspraken zijn gemaakt met de rijksoverheid en zorgverzekeraars. Er is goede hoop dat die er in de loop van een aantal weken zijn.

Wat betekent het voor u als organisatie?

Zolang gemeenten geen onderdeel zijn van IZA is er een grote kans dat de subsidie die gekoppeld is aan IZA (SPUK IZA) vanuit de rijksoverheid wordt stopgezet. Dan heeft dit ook gevolgen voor projecten van gemeenten met haar partners die (mede) bekostigd worden vanuit het IZA budget. Het is nu nog niet te voorspellen wat de gevolgen precies zijn. Waar mogelijk worden ingezette samenwerkingen met zorg- en welzijnspartijen, zorgverzekeraars en gemeenten in de regio wel voortgezet. Als er meer bekend is, zal de gemeente Zoetermeer haar zorg- en welzijnspartners informeren.