De komende tijd voert team Handhaving van de gemeente Zoetermeer samen met politie preventieve controles uit om ondermijning in de stad tegen te gaan. Denk hierbij aan vormen van fraude, witwassen van geld en handel en productie van drugs. Op 29 juni vond er een controle plaats op het bedrijventerrein Lansinghage en Zoeterhage. Tijdens deze controle zijn geen bijzonderheden aangetroffen.

De controles zijn gericht op het aanpakken en voorkomen van ondermijnende criminaliteit. De handhavers gaan zoveel mogelijk in gesprek met de inwoners en ondernemers om ze bewust te maken van de gevaren van ondermijning en hoe zij signalen kunnen herkennen en melden. Ter ondersteuning van de handhavers, liepen er gisteren 2 speurhonden van de politie mee. Als een van de speurhonden aanslaat op de geur van bijvoorbeeld drugs, kan een bedrijf onder toezicht van de politie worden bedrijf binnengetreden.

Aanpak ondermijning

De aanpak van ondermijnende criminaliteit in de stad is één van de speerpunten in de veiligheidsaanpak van de gemeente Zoetermeer. De aanpak richt zich onder andere op het aanscherpen van het toezicht en het contact met ondernemers op bedrijventerreinen. Een van de resultaten van vorig jaar was dat er 7 ogenschijnlijk onbetrouwbare bedrijven zijn vertrokken uit de stad.

Signaleren en melden

Burgemeester Bezuijen roept inwoners en ondernemers op om signalen van ondermijning te herkennen én te melden: 'Omdat ondermijning vaak niet goed zichtbaar is, zijn de extra oren en ogen in de wijk die inwoners en ondernemers hebben, voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit erg belangrijk.' Inwoners en ondernemers kunnen signalen van ondermijnende criminaliteit melden door te bellen naar Meld Misdaad Anoniem (M.) via 0800-7000. Alle signalen van ondermijning zijn te vinden in de app 'Ondermijning'.